Nötr ve topraklama barası kullanımı

cetine

Üye
Katılım
23 Haz 2024
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
52
Nötr barası ve topraklama barası eski evler vb panolarında pek görmüyorum. Benim ve ailemin evlerinde de durum böyle. Nötr ve topraklama hatları bir arada burularak birleştirilmiş.

Bunun pratikteki dezavantajı hatlarda değişiklik yapıldığında ortaya çıkıyor. Bununla beraber görüntü çirkinliği cabası.

Bara kullanmak yerine kabloları sıkarak birleştirmenin teknik sakıncaları nelerdir? Yönetmeliklerde buna izin verilir mi?

İnternetten baraları araştırdım. Pirinç ve bakır olanlar var.

Bilgili üyelerden bara kullanımı hakkında bizleri bilgilendirmelerini rica ediyorum.

1731844296782.png
1731844359949.png
 
Merhaba bara kullanımı söyle bir avantajı vardır ariza durumunda müdahaleyi kolaylaştırılır. Ve sürekli olarak kablonun uçlarını yeniden açma gereği olmaz.
Yeni evlerin çoğunda tek damar kablo kutlanılmıyor genelikle çok damarlı iletkenler kullandığı için burularak yapılan ekler ne kadar bantlansa bile zamanla gevşek bağlantı neden oluyor. Bu nu önlemek için iç tesisat yönetmeliğin de tüm kablo ekleri Wago klemens , tornavida sıkıştırma klemens
ile yapılmalıdır.
Eski evlerde sıfırlama olduğu için nötr toprak birleşmektedir eski ev panosunu tadilat yapacak isen kar takacak duruma getir tüm linyeler kontol et. linye hatlarını böl, mutfak için ekstra bir hat cek elektrikli ısıtıcı veya fırın gibi şeyler için. Sigorta kutusu sigortalları böl aydınlatma 6 , 10 amper ,priz 16 amper tek hat mutfak 20 amper , sigortalarında acma degerleri ilk sigorta 6000 -10000 arası ne bulursan kacak akim sonrası sigortalar 3000-4000 ne bulursan artık tak.
 
Son düzenleme:
Cevap için teşekkür ederim.

Evin birinde tüm hatları yeniledim. Vago veya klasik vidalı klemensler kulandım. Mümkün olduğunca priz hatlarını ayırdım. Prizlerde 2.5mm ve renklerine göre ayırarak nya, aydınlatmalarda 1.5mm nya kullandım. Bakır çubukla basit bir topraklama yaptım. KAR da taktım. İnanmayacaksınız tesisat yenilenmesi yapılmış evde eski çıplak nötr kabloları çıktı. KAR hemen attı tabii. Sırayla tüm tesisatı elden geçirerek tüm yanlışları düzeltme imkanım oldu.

EK: Mutfağa 2 linye çektim. Birine sadece buzdolabını takıyorum. Evi sık kullanmadığım için diğer sigortaları kapatıyorum, buzdolabı elektriğini kesmiyorum. Burada tek dezavantaj şu oldu. KAR 1 tane. Buzdolabı hattının önüne de ayrı bir KAR takmam gerekiyor.

Yönetmeliğe göre alçak gerilim tesisatlarında nyaf kabloya izin veriliyor mu? Doğrusu yönetmeliği tam okumadım.

Diğer evde bahçe de var, depolar var. Su motorları vs var. Panosu da büyük haliyle. Bu panoyu düzenlemek istiyorum. Toprak ve nötr hatlar burularak yapılmış. Bunları bara kullanarak düzenleyeceğim. Bakır-pirinç bara farkını merak ediyorum. Toprak için kesin bakır olmalı gibi geliyor bana.

Burada 3 faz var. Hem trifaze motorlar var hem de fazlar aydınlatma ve prizlerde ayrı ayrı kullanılıyor. KAR takacağım ama en doğrusu her faz için ayrı kullanmak mıdır? Nötr kopması sorununu da Elektrik konularını araştırırken gördüm. Nur topu gibi bir konum daha oldu :)

Sonrasında parafudr ve yüksek gerilim koruma işlerine girişeceğim. Henüz yeterli bilgiye sahip değilim. Yanlış bir iş yapmak istemiyorum.

Cevap veren birini bulunca çok yazdım :)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,280
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst