dogru akım sigorta seçimi

devil190795

Katılımcı Üye
Katılım
9 Eki 2009
Mesajlar
981
Puanları
56
Konum
PENDIK
merhaba arkdaslar hayırlı cumalar

normal alternatıf akım da kullandıgımız bır otomat sigortayı aynı amperajda yuk ceken bır dogru akım makınasında kullana bılırmıyız yada aralarında bı fark olusur mu akım yonunden


formda bole bır konu var ise herkezden ozur dılıyorum baktım ama bulamadım
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
DC Devrelerin Korunması Devrelerin Korunması : Doğru akım devrelerinin korunmasında kullanılacak otomatik sigortaların ani açma değerleri yaklaşık % 40 artar. Örneğin B tipi 10 A bir otomatik sigorta AC devrede 30 A ile 50 A arasında ani açma yaparken aynı sigorta DC bir devrede 42.5 A ile 70 A arasında açma yapacaktır. DC devrelerde kullanılacak otomatik sigortalar 48 volta kadar kesme kapasitelerinde herhangi bir azalma olmadan bağlı bulundukları devreyi korurlar. 48 V ile 110 V arasındaki DC sistemlerde 3 kutuplu bir otomatik sigortanın 2 kutbunun seri bağlanması durumunda kesme kapasitelerinde herhangi bir azalma olmadan bağlı bulundukları devreyi korurlar. 110 V ile 150 V arasındaki DC sistemlerde 3 kutuplu bir otomatik sigortanın tüm kutupları seri bağlanarak kesme kapasitelerinde herhangi bir azalma olmadan bağlı bulundukları devreyi korurlar. 4 kutuplu otomatik sigortaların tüm kutupları seri bağlanmak suretiyle 200 volta kadar olan DC devreleri kısa devre kesme kapasitelerinde herhangi bir azalma olmadan kesebilirler.
Kaynak : http://www.siem.com.tr/pdf/sigma/otomatik_sigortalar.pdf
Zamanında okuduğumda baya şaşmıştım. Ayrıca linkini verdiğim döküman çok değerli ve anlaşılır ; ara ara incelemekte fayda var.
 
Son düzenleme:
yonetıcıler duyuralımda sıgortalar ile ilgili bolum acılsın bu bılgılerı oraya yuklemek lazım
 
dikkatle okumasını tavsiye ederim.

@Hırçın 41 hocam; Vermiş olduğunuz dökümanın 21. ve 22. sayfasından alıntı yaptığım aşağıdaki resimde akım sınırlama özelliği şu şekilde tarif edilmiş ve açıklanmış.

Akım Sınırlama.png


1-Bu özellik bütün otomatik sigortalarda mevcut mudur yoksa sigmaya has bir özellik midir?
2-10 kA kısa devre akımı beklenen bir yere 3 kA kesme kapasiteli akım sınarlama özelliği olan bu sigortadan takıldığında, "2,5 kA'in üzerinde bir akımın geçmesi mümkün değildir" gibi bir sonuç ortaya çıkar mı?
 
1- Bir çok Ürün üretici firma bahsettiğiniz tarzdaki basit tasarım kriterlerine dikkat etmekte hatta bazı firmalar arge laboratuvarlarında bunu daha da geliştirmekteler.
2- Kısadevre akımı elektron hızına kafa tutacak mekanik bir tasarım daha icat edilmedi böyle muazzam bir sistemi görmeye bizim ömrümüzde yetmez. Kısadevre kesme kapasitesine göre tasarım tamamen maaliyete yönelik tasarımdır. Ufak farklarda koruma elemanı (yukarıdaki gibi bazı tasarımsal farklılıklarla akımı sınırlama özelliğiyle) hasar görmeden açma yapabilir ancak bu sağlam yumruk yemiş bir boksör gibi değerlendirilmelidir bu sağlam yumruklar artarsa koruma elemanının nakavt olması kaçınılmazdır. O yüzden kısadevre hesabında çıkan değere uygun ürün kullanmak en doğru işlemdir.
 
Sigma kataloğu çok şahane bir katalog tüm meslektaşlarımın dikkatle okumasını tavsiye ederim.
http://www.sigmaelektrik.com/katalog-brosurler/genel-katalog.pdf
Sn. Yaşlıuzman sayfa 66'da aydınlatma devrelernin korunmasında C tipi sigorta kullanımı yazıyor. Konutlarda B tipi sigorta kullanılmalıdır diye biliyorum ve siz de bunu mesajlarınızda tekrarlıyorsunuz.
Bir zamanlar Öksüz Çocukta bana özelden mesaj göndermişti okumuştum sağolsun.
Bu arada hayırlı cumalar...
 
Sn. Yaşlıuzman sayfa 66'da aydınlatma devrelernin korunmasında C tipi sigorta kullanımı yazıyor. Konutlarda B tipi sigorta kullanılmalıdır diye biliyorum ve siz de bunu mesajlarınızda tekrarlıyorsunuz.
Bir zamanlar Öksüz Çocukta bana özelden mesaj göndermişti okumuştum sağolsun.
Bu arada hayırlı cumalar...
Sanırım konutlardan değil ; harici aydınlatmadan bahsediyor . Şöyle ki :
Aydınlatma devrelerini koruyacak otomatik sigorta seçiminde lambanın gücü, çeşidi, sayısı ve lambaların devreye girme anında devreden ani olarak çektikleri pik akımları gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Sodyum ve civa buharlı deşarj lambalarından oluşan aydınlatma devrelerinde ilk 3 ms’ de anma akımının 25 katına varan pik akımları oluşabilmektedir. Bunu takip eden 2 sn içinde de anma akımının 7 katı gibi bir akım çekilmektedir.
Yüksek frekansla çalışan elektronik balastların olduğu aydınlatma devrelerinde ise ilk 250 - 300 μs’ de anma akımının 25 katına varan pik akımları oluşabilmektedir.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,702
Mesajlar
929,087
Kullanıcılar
452,406
Son üye
catarb

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst