dogru akım sigorta seçimi

Bir fabrikanin bir bolumunde 90 kusur tane 2x36 baglamistik. Ama nerden baksan 10 tane linye vardi. Her makina kismi ayri sigortaya bagliydi. Hatta 3x kablo cekip atlamali yakmistik armatürleri
 

akım sınırlama özelliği daha çok kompakt şalterlerde bulunan bir özelliktir lakin otomatik sigortalarda devreyi beklenen kısa devre akımının altında keserler. örneğin biz yaptığımız kısa devre testlerinde 10 kA lik bir ayar akımında sigortanın devreyi 3.5-4 kA de kestiğini gördük. yani otomatik sigortalarda da akım sınırlama özelliği vardır. ancak şalterlde akım sınırlama çok daha yüksektir.
 
Sigma olarak DC devrelerin korunması için özel olarak kullanılan otomatik sigorta üretiyoruz. AC ve DC otomatik sigortanın içini açıp incelerseniz farkı görürsünüz! ))
 
örneğin biz yaptığımız kısa devre testlerinde 10 kA lik bir ayar akımında sigortanın devreyi 3.5-4 kA de kestiğini gördük.

Bir kısa devre testinin nasıl yapıldığını anlatabilir misiniz?
 
Bir kısa devre testinin nasıl yapıldığını anlatabilir misiniz?

tabi ki...

Ag devre kesicileri IEC 947-2 , otomatik sigortalar ise IEC 898-1 standartlarında belirtilen kısa devre testlerine tabi tutulmaktadır. AG devre kesicisini örnek verirsek;

standartta 2 farklı kısa devre değerinden bahsedilir. Icu dediğimiz maksimum kısa devre kesme kapasitesi ve Ics dediğimiz işletme kısa devre kapasitesi .
Icu testinde numunenin çıkış kutupları kısa devre edilir ve üreticinin beyan ettiği kısa devre değeri numuneye uygulanır. Örneğin sigma K160 tip şalterlerin Icu değeri 36 kA dir. bu akım değeri şaltere uygulanır. daha sonra ise şalter off pozisyonunda iken pnomatik bir kol vasıtasıyla kısa devre üzerinde kapatılır ve test biri O diğeri CO manevrası dediğimiz iki kısa devre testine tabi tutulur. bu test sonrası şalterin izolasyonu kontrol edilir ve 2xIn akımı uygulanarak aşırı akım salıcısının çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. bu iki testten d geçerse şalterin Icu değeri yapılan bu testle doğrulanmış olur. Ics testinin Icu testinden farkı O-CO-CO şeklinde bir CO manevrasının daha uygulanması ve test sonrası şalterin anma akımının taşınma şartıdır. Bu yüzden Ics testi Icu dan daha zor bir testtir. üreticiler hem Icu hem de Ics değerini beyan etmek zorundadır. Ics değeri genelde Icu değerinin bir % si olarak 25,50,75 veya 100 olarak belirtilir.
 
Bir kısa devre testinin nasıl yapıldığını anlatabilir misiniz?

ilave olarak şun da belirteyim..

Siz şalterin Icu değerini 36 kA olarak beyan ettiniz diyelim. Şaltere bu akım uygulanmadan önce test akımı 36 kA e ayarlanır sonra da numuneye 36 kA uygulanır. Ancak şalterde akım sınırlama ( limitör ) özelliği varsa test akımı beklenen kısa devre akımına yani 36 kA e ulaşmadan şalter trip pozisonuna geçerek kısa devre akımını sınırlamış olur. Örneğin sigma 36 kA şalterler kısa devreyi 7-8 kA de sınırlandırıyor.ortalama geçen süre 10 ms civarında oluyor.
 
Syn @sigma açıklamalarınız için teşekkürler. Bir kaç sorum daha olacak. Yardımcı olursanız memnun olurum.

önce test akımı 36 kA e ayarlanır sonra da numuneye 36 kA uygulanır.

36 kA şalterler kısa devreyi 7-8 kA de sınırlandırıyor.

1-Test akımının 36 kA'e ayarlanması nasıl yapılıyor?

2- Eğer şalterden 36 kA geçirmek istememize rağmen akım şalterin limitör özelliği nedeniyle 7-8 kA'de sınırlanıyorsa yani test esnasında şalterden asla 36 kA akım geçmiyorsa, nasıl şalter 36 kA dayanır diyebiliriz?

3- Test akımını 70 kA'e çıkarsak ve aynı şalter üzerinde testi yapsak şaltere ne olur?
 


1- 5 MVA gücünde 36/0.4 kV luk bir test trafosu vasıtasıyla. OG tarafında bulunan bobin ve dirençler vasıtasıyla kısa devre akımı ayarlanıyor

2- şalter olmasaydı devreden 36 kA geçecekti. Ancak şalter limitör özelliği nedeniyle 36 kA in devreden geçmesine müsaade etmiyor ve akımı çok daha düşük bir değerde sınırlandırıyor.

3- üretici şalterin Icu değerini 36 kA olarak beyan etmişse bu test akımının üzerindeki değerler garanti edilmez. netice olarak 70 kA de büyük ihtimalle şalter ciddi derecede tahrib olur. Deneyip görmek lazım sonucu! ))
 
Legrand a kaçak akım ve sigorta test ve montaj makineleri yapıyoruz 2 aydır ve @sigma arkadaşımızın bahsettiği testleri ve jeneratörleri görme imkanım oldu!Her sigorta için anma akımı ve anma akımının B serisinden 3 katıyla 5 katı arasında bir akım C serisinde 5 katıyla 10 katı arasında akım uygulanıyor eğer sigorta bu akımlarda 3 katında 20ms 5 katında 10 ms dayanmazsa sigorta arızalı olarak ayrılıyor!Ayrıca voltaj jeneratörleriyle 1500-2000 volt elektrik uygulanıp yalıtım testi de yapılıyor!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…