drain voltajı ve salınımı durduramıyorum


kuruyoruz mecbur, 10 tane pcb için anormal fiyatlar verince pcb ciler yapacak bişey yok. Gerçi board üzerinde olan kısmı sadece kontrol devresi güç devresi ayrı. pcb yi bastırmadan devrenin bu şekilde pcb ye bastırdıgımda snubber devresindeki değerler farklı olacal olsada makul seviyelere indirilebildiğini görmek istiyorum.
 

Anladım dostum. Amacım seni yermek değil yanlış anlama. Ben yabancı forumlarda bu işi hakkaten profesyonel anlamda yapanlarla da konuşuyorum. Onların deneyimlerini de az çok biliyorum. Hepsinin düşüncesi kesinlikle breadboard üzerinde denenmemesi gerektiği. Tabi başka çare yoksa. Diğer yöntem devreni a dan z ye herşeyini hesaplarsın öle koyarsın. Devreyi yapmadan önce simülasyon yaparsın olacak hataları görürsün. Ben şahsen board işine hiç girmiyorum. Devrede herşeyi hesaplıyorum simülasyonda en iyi şekle gelinceye kadar ince ayar çekiyorum en son pcb sini kendim yapıyorum. Dediğin gibi pcb yi bi yerde çıkartmak inanılmaz pahalı. Ben şu an için UC3825 entegresini kullanıyorum ve bu entegre ve diğerleri UC384X serisi ve ayrıca UC3854 PFC entegresi PSIM isimli simülasyon programında var ve buda işimi çok kolaylaştırıyor. Son olarak dediğim gibi koyduğum snubber pdf ini oku. O sana yardımcı olacaktır. Ben daha önce 4-5 tana farklı smps yaptım hepsinde istediğim çıkışı aldım fakat daha önce dediğim gibi devrelerin hiçbirini tam olarak inceleyemedim.

Kolay gelsin.
 
trafo simülasyonu yapamıyorum hocam onu yapabilsem işim cok kolaylaşacak. diğerlerinde sorun yok simulasyonda ama trafo olunca puah pull falan onu yapamıyorum. drain voltajları ekte. iyimidir?alttaki devreler yanlışlıkla eklenmis sanırım.
 

Ekli dosyalar

  • 775b6762-15e4-4b98-9439-0547a3826f12.jpg
    29.7 KB · Görüntüleme: 16
  • b1677274-a1a4-42de-a850-d18124954756.jpg
    61.6 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:

Bence gayet normal sinyaller. Hatta kitaplardaki ile ayni cikmis. Simulasyon konusuna deginecek olursam psim de trafo vs hersey mevcut. pspice gibi uyuz uyuz hatalar vermiyor fakat pspice daha profesyoneldir ve kullanmasida bi o kadar zordur.
 
Bence gayet normal sinyaller. Hatta kitaplardaki ile ayni cikmis. Simulasyon konusuna deginecek olursam psim de trafo vs hersey mevcut. pspice gibi uyuz uyuz hatalar vermiyor fakat pspice daha profesyoneldir ve kullanmasida bi o kadar zordur.

üst resimlerdeki sinyaller trafonun cıkısı direk 165w yüke baglı iken. şimdi trafo cıkıaını diyotla doğrultup aynı yükleri bagladım. cıkan sanoc şaşırtıcı

 
Son düzenleme:

Hocam mosfetlerin biri tam kapanmadan diğeri açılıyor, yada tam tersi oluyor. Mavi ve sarı çizgilere bakarsan ordan anlayabilirsin. Yük bağlayınca peak değerlerinin uçması da hem bu yüzden hem de push pull un karakteristiğinden olabilir. Trafoyu nasıl hesapladın bilmiyorum ama ben trafoyu transistörlerin her biri max %40 duty cycle olacak şekilde hesaplarım. Yani toplamda max %80 olur ki %20 ölü zaman bırakırım. Kitaplarda öle diyordu. Bunun nedeni çapraz iletim dedikleri cross conduction ı engellemek için. Peki duty cycle ı düşürdüğün zaman peak ler azalıyor yada kesiliyor mu ?

Senin durum magnetizing current dedikleri mıknatıslanma akımı ile çıkıştan çekilen akımın ilişkisine bağlı. Çıkış akımı, sekondere yansıtılmış olan magnetizing akımından büyük ise senin karşılaştığın peak problemleri çıkıyor. Düşükse ilk fotodaki gibi oluyor.

Duty cycle ı düşürüpte dene eğer düzeliyorsa, duty yi max %40 olacak şekilde falan trafoyu tekrar sarsan daha iyi olur gibi geliyor. Ayrıca voltaj kontrollü ise devren, primer ile mosfetler arasına kutupsuz kapasitör bağlamalısın yoksa trafon doyuma ulaşır.
 

duty cyle yuzde 42 falan hocam. sg3526 kullanıyorum pin 11 le ayarlıyorum dead time i.
mosfetler ile primer arasına derken tam olarak nereye orta ucla drainler arasına mı? orta ucla source arasına mı?

drain voltajları neden aniden 12 volta kaklmıyorda linear olarak yükseliyor? halbuki gate sinyalleri gayet keskin yükseliyor.
gate sinyalleri arasında dead time var yuzde 16 falan.
 
trafo ei33 primerler 3 er sarım. frekans 50 khz.
 

Peaki duty cycle az olduğunda ve çıkışta aynı yük varken peakler de sıçrama oluyor mu ? Yoksa sadece duty cycle yükseldiğinde mi yapıyor. Koyduğun resimde cross conduction var. Yani daha önce dediğim gibi sarı ve mavi voltajların biri tam 0 olmadan diğeri yükseliyor. Bridge topolojilerinde kesinlikle cross conduction olmaması lazım fakat push pullda da yine max olarak %40 olarak açılması lazım duty cycle ın. Yani bu iki transistör için toplamda %80 eder. Kitaplara tekrar baktım. Senin peaklerin nedeni leakage inductance da olabilir. Primerde iki tane birbirine seri sarım ve bunların herbirine de seri leakage inductance olduğu için bu yüzden push pull da peak voltajları fazla oluyor. Hatta transistörlerin bile 1.3 x 2Vdc ye göre seçilmeleri gerekiyor. Vdc = DC giriş voltajı. Yani hem devredeki fazla endüktanstan kaynaklanıyor hatta daha önemlisi trafoyu nasıl sardığında önemli. Bunlar hep kritik rol oynuyor smpslerde.

Şimdi senin soruna tekrar gelirsek, transistörleri nasıl sürdüğünü araya ne kadarlık direnç koyduğunu bilmiyorum. Transistörleri daha hızlı off yapabilmek için dirençlere paralel hızlı diyot koy, cathode kısmı entegre çıkışlarına bakıcak şekilde. O dirençler 4R ile 27R arasında olabilir, çok yüksek değer koyma. Dediğim kapasitör voltaj kontrollü smps lerde nüvenin saturasyonunu engellemek için. Bu push pull da dc kaynak ile trafonun orta ucu arasına koyulur diye hatırlıyorum. Kitaplara baktığımda kapasitörün push pull da nereye konması gerektiğini söylememiş sadece seri olacak demiş primere. Bu eski bir teknik olduğu için yeni kitaplarda bu kapasitöre bile değinmiyor direk akım kontrollü kullanın diye yazıyor. Fakat bu kapasitör kutupsuz olmalı ve hesabı var, hesabını bulursam koyarım. Yalnız saturasyonunu yüzde yüz engelleyemediği durumlarda oluyor.

Son olarak bu doğrusal olarak gecikmelerin sebebi, mosfetin gate ucunun kapasitansının olması ve bunu normal kapasitör gibi düşünürsen, bunları ne kadar hızlı şarj edip, deşarj edersen o kadar hızlı anahtarlama yaparsın. Bağladığın dirençler yüksek gibi sanki, onun için onları 4R ile 27R arasına çekersen sorunun düzeleceğini düşünüyorum. Eğer hiç düzelmiyorsa, entegre uçlarına totem pole yada hızı artırmak için bazı düzenlemeler yapabilirsin. Hatta buralara yüksek değerde direnç bağlaman voltajda osilasyona bile sebebiyet verebilir. Bunu şimdi hatırladım
 

koyacagım diode gate sinyali için dimi ? gate sinyalleri 120 ns da Vgs=12 ye cıkıyor. 110 nanosaniye de sıfıra iniyor. gate sinyallerinin bunu yapması fetin iletime geçmesinden cok daha hızlı kesime geçtiğini göstermez mi ? diğer bir soru dead time 1 us den fazla dolayısı ile gateler 110 saniyede sıfıra iniyor.

npn-pnp transistorlerle sürüyorum fetin gatelerini. gate sinyalleri gayet güzel gözüküyor. 120 nano saniye on 110 nano saniye off oluyorlar.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…