hocam cahilligime verin encoder ile geri besleme almayı ve hesap arasındakı dogruluk bagıntısını daha acık anlatabılır mısınız ? encoder mevzusunu yenı ogrendımCahil hesabı ile,, step motor bile adım kaçırabiliyorsa, servo icad olmuşsa, Doğru akım motoru neler yapmaz.
Encoder ile geri besleme alırsanız, hesabınızı cuk oturabilirsiniz.
biraz baktım sız encoder diye bişey var dedıkten sonra, kuramadıgım bısey var aklımda ben motoruma kare sinyaller yolluyorum motorum da ona gore ılerı gerı veya hızlı yavas donuyor. bu encoderı bagladıgımda artık bu sınyallere ıhtıyacım olmayacak mı motor o sınyallere gore mı hareket edecek yoksa bu enkoder sınyallerı benım gonderdıgım pwm sınyallerden bagımsız bır sınyal grubu mu olacak ?Encoder bazı sistemlerde tümleşik olan yada ihitiyaç halinde sisteme (Rotay, lineer) eklenebilen bir meret,
İşlemcinize (MCU-PLC vs.) puls yollar ileri-geri veya sağ-sol dönüyorum şeklinde, siz bu puls leri işlemcinize yorumlatıp, dönen veya ileri geri hareket eden meretin nerde oldığunu bilirsiniz.
Encoderlerin çözünürliğü ne adar yüsek ise sistem o kadar hassas çalışır.
peki tam 1.6 metre gidip gelmesini nasıl kontrol edeceğim ? anladıgım enkodere dicegiz ki 1.6 metre kadar ileri yönde pals üret sonra aynı palsleri geri yönde saydır değil mi ? buna göre biz enkoderi tmr0 bacagına baglıcaz ve 1.6 mtre gıdıp gelmesını saglayacak bir kesme mi üretmeye calıscagım ? dogru mu anladım hocam. bılgım az sacmalıyorsam mazur görünMotoru bir yerden bir yere göndermek için gerekli pwm olacak, aynen kalacak hızlanma yavaşlama buna göre tayin edilecek. Encoder ise motorun gerçekten o noktaya gitmişmi diye kontrolünü yapacak.
Yani siz motora A yönde dön dediniz, motor ile birlikte encoder de dönmeye başlayacak,siz motorun ne kadar döndüğünü gönderdiğiniz pwm ile değil, encoderden gelen puls sayısı ile bileceksiniz.
Esas olarak tur-mesafe ölçümünü encoder yapacak.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?