DYN11 de N'nin Anlamı Nedir?


11 sayısı 11*30=330 derece faz farkını gosterır.Zaten 0,5,6,11 sayıları kullanılır.bu sayının 30 katı kadar faz farkı vardır.
 
DYN11 ; bu trafonun primeri (D) üçgen,sekonderi (Y) yıldız bağlıdır.yağ soğutma şeklide (N) nature yani doğal hava akımıyla soğutmadır.11 ise fazlar arası faz farkıdır.11x30=330 fazlar arasında 330 derece faz farkı vardır.
 
Arkadaşım verdiğin bilgi kesinlikle yanlış bir bilgidir. Evet primer sargı üçgen sekonder sargı yıldız bağlıdır fakat burada soğutma şekli hakkında bir bilgi elde etmek imkansızdır. Oradaki n nötr hattının uçlarının yıldız bağlantıda dışarı alındığını gösterir. Oradaki n harfine bakılarak soğutma şekli hakkında bir yorum yapmak oldukça yanlış bir yorum olur. ONAN gibi terimlerdeki N harfi ile bağlantı gruplarındaki n harfini karıştırmamak gerekir. Saygılarımla...
 
Arkadaşlar bağlantı gruplarını anlatmışlar ,ama soruda nüve topraklamasıda var dı.Bu konuya değinmek istiyorum trafoların nüveleri gövdeyle ,gövdede toprakla irtibatlı olmak zorundadır .Aksi halde hiç istenilmeyen durumlar ortaya cıkmaktadır teknik olarak suan fazla değinmiycem ama özellikle güç trafolarında nüve topraklamasının olmaması bütün testlere direk olarak etki eder.sadece bukadarlada kalmaz tabiki.
 
30 derecenin nereden geldiğini söylebilir misiniz? Teşekkürler
 
Merhabalar bende fahrecel arkadaşımızın sorusunun cevaplanmayan kısmına cevap vereyim Trafolarda çekirdek herzaman topraklıdır. Bunun olma sebebi yüksek gerilimlerde ve akımlarda çalışan trafoların çekirdeklerinde de gerilim indüklenmesidir. Eğer bu gerilim topraklanaak çekirdek üzerinden toprağa akıtılmazsa gerilim yükselmelerinde yağı delerek deşarj olur ve yağı, izolasyonu bozar ve bu istenmeyen bir durumdur. Bunun için dağıtım trafolarında çekirdek direk kapağa irtibatlıdır. Büyük güçlü traolarda ise bushinglerle çıkarılmış olabileceği gibi direk olark kazan içndede topraklanabilri ( bu trafonun gücü ve gerilimi ile ilgili bir durumdur. ) Ayrıca büyük güçlü trafolarda CC ( core clamp ) ve CL ( Core laminant ) olarak adlandırılan iki farklı çekirdek topraklaması olabilir. Bunlar izole bushinglere ayrı ayrı taşınarak trafo kazanı üzerinden topraklanırlar. ekirdek topraklaması çok önemlidir ve sadece bir noktadan yapılmalıdır. Eğer birden fazla noktadan çekirdek toprağa değerse ( genelde arıza sebebidir ) çekirdek üzerinde indüklene gerilimler bu sefer sirkülasyon akımları oluşturmaya başlar ve bu da çekirdeğin çalışma sıcaklığından çok daha fazla ısınmasına sebeb olur ve çekirdek izolasyonunda bozulmalara sebe olur. Ayrıca bucholz da gaz birikmesine sebeb olabilir. ( Çok ileri seviyelerde ise ) Eğer trafonun çekirdek topraklaması kazan dışşına çıkartılmış ise trafonun rutin testlerinde bu da megger ile 1 kv test gerilimini geçmeyecek şekilde test edilmelidir. İzolasyonun düşük olduğu durumlarda arızaların engellenmesi yada büyümesini önlemek için tamiratı mutlaka yapılmalıdır.

Saygılarımla.
 
DYN11 diye bir bağlantı grubu yoktur. Dyn11 dir. Delta - Star 11 11x30=330 derecelik açı farkı olan bağlantı grubudur.
 
n harfi nötr noktasının dışarıya çıkış olarak verildiğini sembolize eder.
 
ali kemal bey;
Tedaş şartnamelerinde direk tipi trafolarda yani 25-50-160-250-400 KVA lık tarfolar Dyn11 bağlantı gurubuna dahil edilir.
bunun üzeri güçlerde 600 kva gibi trafoların bağlantı gurubu Yzn11 diye isimlendirilir. Dediğiniz üzere vektörel bir hesap sonucu ortaya çıkmış kodlamalardır bu...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…