Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba.neredeyse hic vakit bulamadigim icin cok uzun suren cnc toplama maceram bitti sayilir.fakat suan yasadigim ciddi bir sorun var
Oncelikle rc ucak hobisi ile ugrasmaktayim.bu yuzden bir hobby cnc yapmaya kadar verdir.cok guclu olmasi ya da deli hassasiyete sahip olmasi gerekmiyor.genelde balsa kavak kontrplak yada depron tarzi kopukler kesiyorum.bu yuzden ox cnc olarak bilinen bakinayi toplamaya karar verdim.150x100 boyutlarinda yaptim makinayi.bir cok parca cinden geldi.ozellikle kkontrol karti ve suruculer.makinanin bitmis hali
Ufak tefek eksikler var limith switchler baglanacak vs.kalibrasyonum tamam gibi 1000mm git dedigimde 1001 mm civari gidiyor.hassasiyet benim icin yeterli.fakat 9000 satir civari bir kesimde asagidaki sorunlar mevcut.
Bir quadcopter yapiyorum.bu deneme kesimi.
Elektronik malzemeyi asil modele gecmeden bunun uzerinde montajlayarak sorunlar varsa cizimi ona gore duzeltmek icin.yakin cekimden karsilikli deliklerin simetri olmadigini goruyorsunuzdur.ozellikle bagzi yerlerde kaciklik cok fazla.delikler elips gibi (y ekseni dogrultusunda) ve genel cercevede parcalari ust uste koyunca opusmeyen bir cok noktasi var.kalibrasyonda sorun mu vardiyerek 15cm lik bir kare cizdim.ardindan 15 cm capinda bi daire cizerek bu kare icine oturttum.
Kumpasla yapigim olcumde karede hic hata olmadigini gordum.dairede ise bagzi yerlerde 15.2 cm cap olcusu aldim.
Makinanin elektronik aksami suan acikta duruyor baya salas ve ozensiz suan
Kontrol kartim usb cnc mk1.bu kartta 4. Ekseni slave yapabiliyorsunuz ben bir turlu beceremedigim icin daha once sizlere danisarak y ekseninden 2 kabloyu iki farkli surucuye bagladim.motorum birini ters baglayarak sorunu cozdum.makina triger kayis sistemi ile calisiyor.youtube videolara bakaraniz gayet hassas 3d kesim yapanlari ya da aluminyum isleyenleri gorebilirsiniz.suruculer cin mali en ucuzlardan.
sorunumun kaynagi birden cok farkli yerlerde olabilir sanirim ama hangi sirayla neleri deneyerek sorunu cozebilirim.konuyu cep telden yazdim.hatalar varsa kusura bakmayin.yardimlariniz icin simdiden tesekkur ediyorum.