El yapımı Kaynak Makina Projem Bitti Ama..

pens metre bulabilisem nekadar amper cektigini yazacagım buraya
 
KADEMELI İZOLE DIMMER yapsam olurmu acaba
 
Dimmer 220 volt amperini karşılarsa kullanılabilir.Geçmiş zamanda uygulayıp netice almıştım.Kolay gelsin.
 

Merhaba.Belki yapılması biraz zor (Oldukça da mekanik beceri gerektiren) ama imkansız olmayan ve akım ayarının kaçak akılar (Mağnetik enerji kayıpları) yoluyla ayarlanabileceği bir çözüm yolu da düşünülebilir.Bu amaçla MOT (mikrodalga fırın trafosu) nüvesi,220 volt sargısı yine üzerinde kalacak şekilde üzerine, ayni kesitli kablodan tam 17 volt ac alınacak şekliyle 3. bir trafo (sadece akım ayar trafosu olarak düşünülerek) daha sarılmalıdır.Bu sarım 17+17=34 volt ac seri çıkışlı sarımına 3. olarak yine seri bağlı olacak,elektrot kısa devre veya ark (Plazma) halinde,bu 17 volt ac sarımlarından 34 volt ac tam geçerek kaynak elektrodu,parçasıyla olan kapalı devresini tamamlamış olacaktır.Ancak bu defa MOT’un üst nüvesini bir yapıştırıcı ile (Resinle) hiç yapıştırmayıp aşağı yukarı hareket edecek şekliyle yeni ve çok farklı bir tasarım yapmış olacağız.

Böylece ayni kaynak makinesindeki çevirme kolu gibi vidalı bir sistemle trafo kenarlarında aşağı yukarı gidip gelen kızak sistemi içinde dişli bir saplama çubuğu (Ucu üst nüveye 90 derece ile kaynatılmış olarak) “E” şeklinde olan ve sarımlardan geçen 34 volt ac ile mağnetik akısı kısmen üst nüveden,kısmen havadan devresini tamamlarken,artan kaçak akıların güç faktörünü (Cos fi) kötüleştirmesi,sargıların tepki akımlarının azalıp içinde harcanan ac gücünün artması yoluyla 34 volt ac’nin amper ve volt değerinde ayarlanabilir bir düşme değeri (Elektroda göre değişebilir olan) elde edilmiş olacaktır. 34 volt ac 17 volt ac lik sarımlardan nüve tam kapalı (Alt ve üst nüveler yani “E” ve “I” tam kilitlenmiş olarak) geçerken 220 volt ac sarımlarında indüksiyonla oluşan e.m.k., 220 vac veya daha yüksek volt*amper değeri, 2. bir ince amper ayarı için kontrol da edilebilecektir.Bu sarım uçları anahtarla tam kapatılıp açılarak veya çok daha ince amper ayarı için ayarlanabilir bir reosta (Ayarlı,sürgülü direnç) üzerinden, bu volt*amper gücünü tam kıyacak veya kademeli,tedrici olarak kıyabilecek şekliyle bir sürgü ile sürülerek,böylece çok daha ince amper ayarı yapılabilecektir.

Not: “E” şeklindeki nüveden geçen 34 volt ac elektrot kısa devre iken çok kuvvetli mağnetik akılar (Gauss) oluşturacağından (Normal kontaktörlerde olanından kat kat fazlasını) mekanik kızaklı,vidalı saplamalı sistem bu kuvvete dayanıklı olacak şekliyle tasarlanıp inşa edeilmiş olacaktır.Zayıf konstüksiyonlarda bu yapıyı zorlayarak alt nüve kuvvetle çekip üst nüvedeki “I” parçasına istenilmeden yapışabilir,yani bu kuvvete çok dayanıklı mekanik kolla ayarlanabilir rijit bir sistem olması şart olacaktır.Kolay gelsin.
 
İlk defa böyle bir girişim gördüm,tebrikler.Başarılar.
Kolay gelsin.
 
dediginizi yapmaya calişacagım ustad biraz teknik gerekiyor amma sıkıstıgım yerde yine bilginize başvuracagım ustad
 
Ustad kısa devrede 367 amper çekiyor
 
Sonunda pens metre ile Ölçüm Yaptım Kısadevrede 367 amper veriyor kaynak yaparkende 115 amper ile eritiyor.. İşi kaynakcı olan arkadaşla cihazıntest ettik rahat birsekilde Çalışıyor ben kaynak yapmanın puf noktasını bilmediğim için olmuyormus
 
Merhaba.Evet,belirttiğiniz gibi tüm trafolar kısa devrede çok daha fazla,normal yüklü devrede ise normal bir akımı çekerler,bu doğrudur.Elektrot parçayla tam temas (Kısa devre) ettiğinde 3 adet trafonun sekonderleri de tam kısa devre oluyor çünkü,367 A değeri bu anda çok normaldir.

Epey emek de sarfettiniz bu özel hobiniz (Çalışmanız) için.İyi bir netice de alamasanız üzücü olurdu.Başarılar dilerim.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…