El yapımı Kaynak Makina Projem Bitti Ama..

Hayır olmaz.
Dimmer de triac devreyi açtığı anda dalganın seviyesine göre trafoda ani gerilim yükselmesi olur ( sekonder de ) ( di/dt olayları ) .
Kaynak anında tolere edilebilir durumdadır ama boşta iken sana yazık olur.
Tehlikeli bir şey , ucuz kaynak yapacağım diye tehlikeye gerek yok.
Adrenalin seviyorsan extrem sporlardan önerebilirim.

Spirleri azaltmayı neden denemiyorsun ?
Spirleri azaltırsam bu sefer 3.2 lik elektrdu eritmez

Hayır olmaz.
Dimmer de triac devreyi açtığı anda dalganın seviyesine göre trafoda ani gerilim yükselmesi olur ( sekonder de ) ( di/dt olayları ) .
Kaynak anında tolere edilebilir durumdadır ama boşta iken sana yazık olur.
Tehlikeli bir şey , ucuz kaynak yapacağım diye tehlikeye gerek yok.
Adrenalin seviyorsan extrem sporlardan önerebilirim.

Spirleri azaltmayı neden denemiyorsun ?
Dimmer 2000W 220V-AC-Voltage-Regülatör koysam nasıl olur acaba

Bana ne , ne yaparsan yap , üç kuruştan kaçıyorsun 10 kuruşluk önerin var...

Evet,katılyorum,dimmer devreleri sadece üniversal motorlar (Hız kontrol ünitesi olarak) veya akkor lambalarda ışığı kısmak (Ayarlamak) için çok uygundur.Kaynak akımında dV/dI değişimi elektrot boşta ve yükte (Yanarken) çok değişir,voltajın yüsekliği kaynak anında akımın stabilite ve kararlılığına,trafo primer/sekonder kısımlarında kaynak sırasında kendiliğinden trafolu kaynakta oluşur.Yani kaynak sırasındaki akım/gerilim değişimi olayları göründüğü kadar çok basit de değildir,biraz karmaşıktır diyebiliriz,karşılıklı dengelenmeler hep söz konusudur,sn.Kazım Uğur Hoca'mın da belirttiği gibi.

İşin en doğrusu ve risksiz olanı primer sarımdan kırpma (azaltma) yapmaktır bence de.Ama elektrot boştaki gerilim değeri belli bir volta kadar korunmalı ki ateşlendikten sonra voltun etkisini dengelenmiş olarak amper değerinin belirli bir volt değerine inip sürekli elektrodu yanan şekliyle devam ettirebilmesidir.Önemli olan nokta da aslında burası olmalıdır.Kolay gelsin.

Evet,katılyorum,dimmer devreleri sadece üniversal motorlar (Hız kontrol ünitesi olarak) veya akkor lambalarda ışığı kısmak (Ayarlamak) için çok uygundur.Kaynak akımında dV/dI değişimi elektrot boşta ve yükte (Yanarken) çok değişir,voltajın yüsekliği kaynak anında akımın stabilite ve kararlılığına,trafo primer/sekonder kısımlarında kaynak sırasında kendiliğinden trafolu kaynakta oluşur.Yani kaynak sırasındaki akım/gerilim değişimi olayları göründüğü kadar çok basit de değildir,biraz karmaşıktır diyebiliriz,karşılıklı dengelenmeler hep söz konusudur,sn.Kazım Uğur Hoca'mın da belirttiği gibi.

İşin en doğrusu ve risksiz olanı primer sarımdan kırpma (azaltma) yapmaktır bence de.Ama elektrot boştaki gerilim değeri belli bir volta kadar korunmalı ki ateşlendikten sonra voltun etkisini dengelenmiş olarak amper değerinin belirli bir volt değerine inip sürekli elektrodu yanan şekliyle devam ettirebilmesidir.Önemli olan nokta da aslında burası olmalıdır.Kolay gelsin.
Asıl nokta ya degınmişsınız hocam voltaj sabitlemesi başlangıç 34 volt ama kaymak yapmaya başlayınca
Voltaj Değeri Düşüyor bakır sarımlı kaynak makinelerindede aynı mantık ama arada nüve var bunda nüve yapma imkanı yok

Bana ne , ne yaparsan yap , üç kuruştan kaçıyorsun 10 kuruşluk önerin var...
Ustad hemen kızma ustalarımızdan yapıyı bozmadan nasıl yaparız veya başka bir alternatif öneri olurmu diye açtım bu konuyu amaç sadece yardım

Son düzenleme:
Nacizane tavsiyem bu kaynak makinasını iki kademeli kullanabilirsiniz.

1. kademe trafolar seri bağlı ikinci kademe iki trafoyu ayırıp tek trafo ile ince elektrot deneyebilirsiniz.

Soracağınızı tahmin ederek şunu söyleyeyim.

iki trafoyu paralel bağlayabilirmiyim diye soracaksınız bu noktada normalde paralel bağlanabilir bu şekilde güç arttırılabilir ancak tek kanunu trafolar eşdeğer güçte voltajda olmalıdır. Sizin trafolar el sarımı olduğu için eşdeğer çıkış gücü almak çok zor olabilir. Bu durumda bir trafo diğer trafoyu bastırarak ısınma yanma sorunları oluşabilir.

Kolay gelsin.

Nacizane tavsiyem bu kaynak makinasını iki kademeli kullanabilirsiniz.

1. kademe trafolar seri bağlı ikinci kademe iki trafoyu ayırıp tek trafo ile ince elektrot deneyebilirsiniz.

Soracağınızı tahmin ederek şunu söyleyeyim.

iki trafoyu paralel bağlayabilirmiyim diye soracaksınız bu noktada normalde paralel bağlanabilir bu şekilde güç arttırılabilir ancak tek kanunu trafolar eşdeğer güçte voltajda olmalıdır. Sizin trafolar el sarımı olduğu için eşdeğer çıkış gücü almak çok zor olabilir. Bu durumda bir trafo diğer trafoyu bastırarak ısınma yanma sorunları oluşabilir.

Kolay gelsin.
ustad seri bagladıgımda toplamda 17 volt veriyor paralel bagladıgımda ise 34 volta yukseliyor ve kaynak yapmaya basliyor turkiye buldugun 2 lik elektrod 1.5 lik var ama 10 tanesi 54 tl civarı

Eski akım ayarlı kaynak makinalarını incelediğimde nüve hareketli idi. nüve aralığı açıldıkça güç düşüyordu.

Ustalarda yorum yaparsa sevinirim iki trafonun pirimerlerini seri bağlasak yine çıkış voltajı yarıya düşer sanırım kaynak yaparmı bilmiyorum ama denenebilir düşüncesindeyim.

Eski akım ayarlı kaynak makinalarını incelediğimde nüve hareketli idi. nüve aralığı açıldıkça güç düşüyordu.

Ustalarda yorum yaparsa sevinirim iki trafonun pirimerlerini seri bağlasak yine çıkış voltajı yarıya düşer sanırım kaynak yaparmı bilmiyorum ama denenebilir düşüncesindeyim.
sekan bey denedim 17 voltla 2lik elektronla yapmıyor ama 1 lik veya 1.5 likle yaparmı onuda bilemiyorum deneyemedim.

Forum istatistikleri

Konular
130,057
Kullanıcılar
453,036
Son üye
akcam07

Yeni konular

Geri