Elektriğe mi Elektroniğe mi yönelsem? smm belgesi, yüksek lisans alanı vs.. Tecrübenize ihtiyacım var.

Yeni mezunlara artik asgari ucreti de tek bir sartla veriyorlar o da mezun oldugu üniversite ilk5 icindeyse. Eger degilse tecrubeli mi degil mi ona bakiyorlar. Benim bolumde mezun bi arkadasim ilk sene durmadan iş aradi, en son can sikintisindan bi yere bedevaya is ogrenmek icin girdi. Pek bir sey ogrenemedim, anca bina projesi çizdim diyor ama bos durmaktan iyidir bana gore. daha sonra bir referans buldu ve maaşlı şantiye şefi su an. İlk 5 üniversiteden mezun olmayanin yolu işte bu sekil... Bu arada kpssde taban puanlar 90 degil miydi hep? Nasil 75le girilebiliyor arkadasiniz teiaşa? Ozel sektor mu bu torpille ise girecek? :) kamuda bu tur seyler biteli yillar oldu. Olmadi mi? :)
Bende öyle dedim arkadaşa vatanı soydunuz soğana severdiniz dedim ksksks. 90 puan merkezi atama ile alım geçerli. Onun haricinde ihtiyaca göre dönem dönem alım çıkartıyorlar. Orda mülakat vs diğer şartları da ekleyebiliyorlar. Yani işi yine kılıfına uyduruyorlar.
 
Merhaba ben elektrik-elektronik mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyim. Seneye bölüm seçimi açısından çok önemli. resimlerini aşağıya bıraktığım derslerden dörder adet seçim yapmalıyım. Kendimi size daha iyi tanıtıp, aklımdaki soruyla ilgili yardım ve önerilerinizi sabırsızlıkla bekleyeceğim...

Ben meslek lisesinde okumadım ve bu bölüme tamamen ilgi ve merak dahilinde katıldım.
3. sınıfa kadar gördüğüm derslerin çoğu teorikti. Mühendislik matematiği, elektromanyetik alanlar/dalgalar vs. bu dersler beni bölümden soğutmak için uğraşıyordu ve yazısını geçtim konuşması bile zor anlaşılan fakat yine de üniversitemiz için değerli bir hocamız verdi bu dersleri bize. Ama sevemedim derslerini.
Ama bir yandan da elektronik alanında çok sevdiğim dersler oldu. Bunlar: bilgisayar programlama, elektronik1ve2, mikrobilgisayar. Bu dersleri çok değerli Kadir Sabancı hocamdan aldım ve almaktayım.

Şu an zorunlu elektrik makinaları dersini alıyorum ve pek fikrim yok hoş bir ders yapılamayacak bir teorik bilgisine henüz rastlamadım.
Bugüne kadarki müfredatımızda elektrikle ilgili dersler pek yoktu. Smm belgesi için gerekli olan derslerden sadece elekt. makinalarını almaktayım.

Esas meseleye şimdi geliyorum. Ben aslında yüksek lisans yapmayı düşünüyorum. Yüksek lisansımı da gömülü sistemler, görüntü işleme ve yapay zeka üzerine yapmak istiyorum.(şu ana kadar üniversitede aldığım dersler beni bu yöne itti) ama bir yandan şöyle bir durum da var, hayatın ne getireceği belli olmaz. Belki ilerde doktoradan sonra bir fırsat çıkar ve özel sektöre veya kamuya yönelebilirim. Fakat özel sektörde elektronikte/otomasyonda trde iş bulmak çok zor.
Elektriğe ilgim yok değil, oraya da ilgim var fakat onun yüksek lisans dersleri çok çok çok zor görünüyor. :D
Şimdi önümüzdeki sene smm belgesi alma açısından 4 + 4 tane seçmeli ders seçeceğim. Elektrik makinalarını zorunlu almıştım zaten buna ek olarak:
yüksek gerilim tekniği, elektrik tesisleri ve koruma teknikleri, güç elektroniği gibi dersleri seçmeyi düşünüyorum.

Smm belgesi için gerekli toplam 4 veya 5 dersi aldıktan sonra yüksek lisansta elektroniğe yoğunlaşmayı düşünüyorum. Sizce mantıklı mı? Benim derdim elimin güçlenmesi. Smm belgesi için gerekli derslerim hep bir kenarda dursun isterim. Sonuçta tekrar üniversite sınavına girmek istemiyorum 2 sene kaybetmişliğim var zaten. Fakültemizde elektrik makinaları dersine giren bir hocamız zamanında smm için gerekli dersleri almamış ve bu pişmanlığından dolayı hep bize ne olursa olsun elinizde bulunsun diyor. O yüzden aşağıya bıraktığım görsellerdeki gibi bir ders seçimi yapmam sizce mantıklı mı? (yanına çentik attıklarım seçilecek). Ben full elektriğe yada full elektroniğe yönelmek yerine biraz ondan olsun biraz da ondan olsun diyerek mezun olmak ve yüksek lisansta tam olarak bir alana yönelmek istiyorum.
Ben daha bu yaz mezun oluyorum lakin sana nazicane fikrimi beyan edeyim. Öncelikle bir arkadaş elektroniği seçersen televizyon tamircisi oluyorsun demiş ama elektronik elektrik mesleğine göre hızla büyüyüş içerisinde. Örneğin bir elektrik mühendisi olarak Alçak Gerilim(AG), Orta Gerilim(OG), Yüksek Gerilim(YG) gibi işlerde uğraşabilirken elektronik bölümünün yurt dışı avantajları çok daha ileride. Tabi ki elektrik içinde yurt dışında çalışabilirsin fakat bir otomobil fabrikası olur, bir grafik kartı üretimi olur hepsinin aradığı elektronik mühendisleri oluyor. Öncelikle sevdiğin mesleği yapmalısın. 2 işi aynı anda öğrenmen mümkün değil zaten. 1 işte uzmanlaşacaksın ya elektrik ya da elektronik. Elektrik de içlerinde dallarına ayrılırken elektronikte de durum böyledir tabi bunu saygıdeğer ustalarımız daha iyi bilir. Çok konuştum fakat lafın kısası seveceğin bir mesleği yapmalısın ve bu seçim de senin elinde. Mesleği seçtim olur gider demekte tabi yok. Çalışacaksın, araştıracaksın, çabalayacaksın (en azından kendim öyle yapıyorum.)
 
2021 yılında mezun olmuş bir elektrik elektronik mühendisi olarak şunları söyleyebilirim ki maalesef ülkemizde iş bulma durumları çok kararsız. Her istediğin alanda iş bulamıyorsun. İstediğim işi bulacağım diye beklersen, hayatını bir şekilde idame ettirmen gerekiyor ve ne iş olsam yaparım başlarım durumuna düşebiliyorsun. Hayatın seni nerelere götüreceğini bilemezsin. O yüzden SMM belgesi sağlayan dersleri elini sağlam tutman için almak iyi olacaktır. Çünkü programlama, elektronik gibi dersleri eğitim platformlarından kendin de öğrenebilirsin.
Kendimden örnek vereyim. SMM belgesini sağlayan 4 dersi ve geri kalan kredimle kontrol ve otomasyon derslerini aldım. Otomasyon alanında işe başladım. Şu anda daha iyi bir maaş ve konfor sağladığı için SMM belgemin sayesinde iyi bir fabrikada bakım mühendisliği yapıyorum. İleride ne olacağım bilinmez ama başka alanda çalışmayı düşünürsem internette her zaman elimin altında temel bilgiler var. Zaten okulda da temelin ötesine çok gidemiyorsun.
 
Son düzenleme:
Ne yap yap akademisyen ol. Hiç birşey olamazsan profesör olur sonrasında da danışmanlık yaparsın. Senin yaşında şimdiki aklım olsaydı bunu yapardım.
 
Ne yap yap akademisyen ol. Hiç birşey olamazsan profesör olur sonrasında da danışmanlık yaparsın. Senin yaşında şimdiki aklım olsaydı bunu yapardım.
Benim de üniversite de okuyan arkadaşlara tavsiyem bu yönde. Bir yakanızı yırtın gerekirse okulda kalın. Piyasa da adam gibi iş bulmak çok zor, kamuya girmek artık zorun zoru. En akıllıca iş akademisyen olmak. Şimdiki aklım olsa okulda eşekler gibi ders çalışırdım.
 
Benim de üniversite de okuyan arkadaşlara tavsiyem bu yönde. Bir yakanızı yırtın gerekirse okulda kalın. Piyasa da adam gibi iş bulmak çok zor, kamuya girmek artık zorun zoru. En akıllıca iş akademisyen olmak. Şimdiki aklım olsa okulda eşekler gibi ders çalışırdım.
Akademisyen olmakta çok zor ! Bir tanıdığım çift anadal(Elektrik+MakineMühendisliği) yaptı, Elektrikten yüksek lisans yaptı. İş bulamadı ona da aynı tavsiyelerde bulundum. Başvurmadığım üniversite kalmadı abi dedi. Yüksek okullara da başvur dedim. Zor bela bir yüksekokula kapak attı. 4,5 yıl olmuştur. Şuan durumlar daha vahim.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,126
Mesajlar
933,361
Kullanıcılar
453,199
Son üye
mosmanali01

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst