Elektrik ark kaynağı tecrübesi paylaşımı

- Doğru arkı yakaladıktan sonra elektrod sürekli ark üretir. Yani kaynak yapılmış olur. Yalnız ark çıkması elektrodun erimesi anlamına gelir. Elektrod kısalır yani. Kısaldıkça sizin de elektrodu malzemeye aynı oranda yaklaştırmanız lazım ki ark sürekliliği olsun. "Ne kadar yaklaştıracağım?" sorusunun cevabı "el alışkanlığı kazanana kadar" olabilir. Benim kısa süreli tecrübeme göre elektrodu ne çok bastırın (çok bastırınca ark durur ve elektrod malzemeye yapışır), ne de az bastırın (yani elektrodu malzemeden uzaklaştırmayın) yoksa ark mesafesi kaybolur ve ark olmaz haliyle.

- Benim tavsiyem hurda bir demir parçası üzerinde acemelik atın. Elektrodu demir üzerinde yukarıdan aşağıya doğru sürtün. Doğru sürekli bir ark yakaladıktan sonra elektrodu çekin ve ucuna bakın. Doğru ark çıkaran elektrodun ucu nasıl olur, görün ve hafızanıza kazıyın.

- Sakın çıplak gözle arka bakmayın. Kör edebilir:
clip+(2016-04-18+at+12.45.40).jpg


- Yüzünüzü koruyan başlık kullanın yoksa amele yanığı olursunuz.
 
Kaynak konusunda yeteri kadar bilgi sahibi oldum.Yarın tekrar kaldığım yerden devam edeceğim sonucu yazarım.Şunu anladım herkesin içinde bir kaynak yapma hobisi varmış.Bu bazen özenti kaynağı ne kadar güzel ve basit yaptığını görüp bazende ufak bir iş için elinde malzeme kaynakçı aramak fakat inatla bunu öğreneceğim.Bilen birisiyle birebir eğitim daha başarılı olur gibi.Bana yakın bu işi ilen arkadaş varsa beklerim.Nilüfer san sit Bursa
 
Neyse konuyu aradım buldum https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kaynak-makinesi-tavsiyesi-rica-ediyorum.101399/, işlem parça bitinceye kadar devam ettirilmez (veya bir ilerleme hedefi tayin edilir), arada durup cüruf üst kısım cekiç veya işe uygun ağır metal ile çekiçlenerek temizlenir işlem doğru mu gitmiş sorunlar var mı bakılıp tespit edilir, ilk yaptığım kaynakta ilk temas sonrası elektrodun temas etmesine gerek olmadığını bir kaç mm mesafeden arkın atladığını gördüm, zaten Elektrik ibilgisi olan belli şartlarda elektrikte atlama olabildiğini bilir :). Bir noktada uzun süre tutmak ve ince mazemeye yüksek amper seçimi metalin delinmesiyle sonuçlanır ;). Bazı makinalard amper seçim düğmesi yanında uygun elektrod çapı yazar.
 
Elektrotlar bazik ve rutil olarak ikiye ayrılır. Genellikle rutil elektrot kullanım kolaylığından ötürü daha çok kullanılır. Elektrodu önce 1-2 saniye kadar kaynak yaparak ucunu ısıtın. Malzemeye (ki sacların birleştirme şekli de önemlidir) 60-70° açıyla tutarak kaynağa başlayın. Burada sac birleştirme ve pozisyonuna göre elektrot hareketleri farklıdır. Ancak yatık kaynak yapıyorsanız, dairesel hareketlerle kaynağa devam edin. Bu arada yeterli metal banyosunun oluştuğunu görün ve buna göre hareketinizin hızını ayarlayın. Elektrot malzemeye değmemelidir. Kabaca elektrot çapının yarısı kadar mesafe olmalıdır. Kaynak sırasında oluşan cızırtının seviyesi ve sürekliliği kaynak kalitesi hakkında size fikir verebilir. Ayrıca kaynaktan sonra oluşan curuf tabakasını raspa çekici ve fırça ile temizleyerek kaynağın durumuna bakın. Gözenek kalmışsa etrafa nokta nokta metal damlacıkları sıçramışsa o kaynak olmamıştır. Bunun sebebi metal banyosu oluşmadan gereğinden hızlı kaynak yapmışınız demektir. Daha ayrıntılı bilgi isterseniz : Megep'in kitaplarından faydalanabilirsiniz.

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/metal/moduller/pozisyon_kaynaklari1.pdf

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/metal/moduller/pozisyon_kaynaklari2.pdf
 
bende yeni aldım kaynak makinesi daha önce bir somunu parçaya kaynatmaya çalışmıştım tuttu zannettim ama tutmamış bütün ark somuna yapışmış diğer parçada hiçbir şey yok neyse aldım makineyi ufak denemeler yaptım baktım tuttu dedim ben bu işi yaparım karşı komşu yaşlı teyze var bodrumlarının ufak penceresine korkuluk yap dedi gittim demir aldım ölçüsünü aldım kaynağa başladım gözlükte almıştım ama yapamadım kaynak yapacağım yeri göremiyordum gözlerimi kapatarak yaptım gözlerim buğulanmaya başladı insanların simalarını seçememeye başladım biradere gittim uydu ayarı için işi bitirdik ışığı söndürdü dedi gözlerine iyi gelir gözler yanmaya başladı eve zor geldim yanma batma ağrı ne sorarsanız var patates filan hiç fayda etmedi sabaha kadar yüzümü gözümü yıkadım uyuyamıyorum bir elimi gözlerimin üzerine koydum öyle uyuya bildim görme kaybı baya çoğaldı 2 metre ötemi ancak görüyorum oda puslu olarak dedim gözler gitti kör oldum o gün akşama kadar öyle oldu ertesi gün ağrı kesildi görme biraz daha düzeldi ama öyle kaldı 2 gün, ben kaynağa küfür ediyorum gözler gitti diye işyerinde duvar saati var 10 metre mesafede önceden rahat rakamları görürken artık göremiyordum bir hafta öyle gezdim tabi içim buruk kaynağa tövbe etmiş durumda birde internetten kaynağın kalıcı katarakt yapabileceğini okudum hepten içim karardı bir hafta sonra eski haline döndü artık kaynak tan korkmaya başladım ufak tefek işlerim var korkudan yapamıyorum
bunada çözüm buldum power ledli küçük kafa feneri ile kafaya takıyorum gözlükle denedim kapalı ortamda kaynak yapacağım yere ayarlıyorum rahat görünüyor birde yüzümde soyulma olmuştu size tavsiyem gözlerinizi kaynak aldıktan sonra ağrı kesilince gözlerinizi bol bol sağa sola aşagı yukarı hareket ettirin bu arada kaynak makine markası mytol üzerinde numan özkara yazıyor sizce iyimidir
 
Bir solukta noktasiz yazmissin. Helal olsun.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
 
@yawuz58 iyi değil ama düşük kalite ucuz fiyata iş görür çin ürünü hatta benimki gibi sargılar alü çıkabilir hatta böyledir soyberg marka %100 bakır dendiği halde konu açmıştım.
 
@yawuz58 iyi değil ama düşük kalite ucuz fiyata iş görür çin ürünü hatta benimki gibi sargılar alü çıkabilir hatta böyledir soyberg marka %100 bakır dendiği halde konu açmıştım.
fiyatı 700 tl. idi ,550 tl. ye indirimli aldım çin malı. kaynak makinasından hiç anlamam .alü. olması ileriki zamanda sorun çıkartır mı, yada bakır sardırabilirmiyiz bu arada inverter kaynak
 

Forum istatistikleri

Konular
129,839
Mesajlar
930,679
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Geri
Üst