Elektrik depolama

Bu işin iki yolu var (En azından benim bildiğim) ...

Birincisi su pili denilebilecek pompalı depoloma santralleri..Suyu ana yatağın dışında bir yere pompalayarak oradav rezerv şeklinde tutmak ve gerektiğinde bildik Hidroelektrik yöntemle Elektrik elde etmek.

.Örnek:
https://electrek.co/2022/08/02/chec...ater-battery-that-can-power-up-to-900k-homes/

İkinci ise Tesla tarafından geliştirilen ve dünyada bir çok noktada kullanılmaya başlanan (özellikle stabil şekilde elektrik sağlanamayan) büyük nüfüsları besleyebilecek "powerpack" üniteleri ile yapılmış "Megapack" tesisleri.Bu bildik kimyasal depolama ama büyük güçler söz konusu.

Örnek:
https://www.tesla.com/blog/introducing-megapack-utility-scale-energy-storage

https://www.energy-storage.news/tesla-deployed-nearly-4gwh-of-energy-storage-in-2021/

https://electrek.co/2022/04/16/tesla-unveils-giant-360-mwh-megapack-project-help-power-60000-homes/
 
Değerli ustalar arkadaşa rüzgar enerji santrali için proje hazırlaması istenmiş, hidroelektrik değil. Bie de şöyle bir sıkıntı var böyle bir ARGE için kimin bütçesi var?
 
Değerli ustalar arkadaşa rüzgar enerji santrali için proje hazırlaması istenmiş, hidroelektrik değil. Bie de şöyle bir sıkıntı var böyle bir ARGE için kimin bütçesi var?
Rüzgar depolanamayacağına göre üretilen enerji ya kimyasal (akü vb yöntemlerle) ya da PDHES yöntemi ile depolanacak. Aslında bir de basınç yöntemi var ama ne ölçüde işe yarar bilemem.
Enerji krizinin önümüzdeki kış etkisini azaltmak için geçen günlerde Almanyada devasa bir sıcak su depolama kulesi/havuzu/termosu yapılıyordu. Bu da başka bir depolama sistemi. Kışın acil durumlarda ısıtmada kullanılacakmış.
https://www.trthaber.com/haber/dunya/almanyanin-rus-gazina-alternatifi-termos-kule-692558.html
 
Enerji depolamanın onlarca yolu var. Avrupa'da yaşayan bir arkadaşım anlatmıştı. Kışlar çok sert ve karlı geçermiş ama ev her zaman +22 derecedeymiş. Nasıl mı? Adam izolasyonu tam bir kuyu yapmış ve tam korumalı olarak üzerini kapatmış. İçine yanık yağ doldurmuş ve bir kollektörle güneş enerjisi kullanarak ısıtmış. Evdeki kalorifer sistemi sürekli çalışıyormuş yaz kış. Yazın bir şey değişmiyor ama kışın evim hep sıcak diyordu. Evet sadece bir pompa ve güneş enerjisi, nasıl değerlendirebilir değil mi?
 
Bunu ben de çok düşünmüştüm fakat o deponun maliyeti kurtarır mı? Enerji fiyatları arttığında daha cazip olabilir tabi ki. Ama yine de en ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir tespitine geliyoruz. Yani binada çok iyi bir yalıtım. Burada da yine para köfte hesabı akla geliyor. Ne kadar enerji tasarruf için ne kadar masraf ediyorsun? Bir de bazı yerlerde yerin bilmem kaç metre altına salınan borularda yerin ısısı klimalardaki gibi ısı pompası ile evi ve suyu ısıtmada kullanılabiliyor.
 
Birde bu hususta petrol rafinerilerin bacasında gümbür gümbür yanan alev heyecanlı gençleri çok tahrik eder. Niye boşuna yanıyor. Bundan birşey sağlanamaz mı, falan fıstık
 
Petrol kaynatılarak ürüne göre değişik sıcaklıklarda damıtılarak, benzin, motorin, karosen vb ürünlerine ayrıştırılır. Bu esnada atık maddeler de yakılarak atmosfere salınır maalesef. Kalan posa da malum asfalttır.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…