Elektrik enerjisinin üretilmesi ve dağıtılması, santraller

BilalG

Üye
Katılım
30 Eki 2008
Mesajlar
91
Puanları
1
ENERJİNİN ÜRETİLMESİ
(A) ELEKTRİK ENERJİSİNİN ÖNEMİ
Günümüzde eğlencemiz, ısınmamız, aydınlanmamız, ekmeğimiz, ulaşımımız, tedavimiz, atölye ve büro çalışmalarımız hep elektrik sayesinde olmaktadır. Elektrik enerjisinin bu kadar geniş alanda kullanılması ve gün geçtikçe gelişmesinin nedenleri şunlardır;
- Üretildiği yerden çok uzaklara taşınabilir.
- Kokusuz ve atıksız ısı, ışık, kimyasal, mekanik ve diğer bütün enerji çeşitlerine
kolayca dönüşebilmesi ve dolayısıyla her amaca göre kullanılma özelliği
- Çok hassas ayar imkanına sahip olması

Ev, büro ve diğer çalışma yerlerinde sağladığı kolaylıklar nedeniyle yaşama konforunu artırıcı etkisi elektriğin her ihtiyacın karşılanmasında kendisinden yararlanılan bir eleman haline getirmiştir. Bir ülkenin uygarlığından bahsederken yıllık enerji üretiminde, kişi başına düşen enerjiden bahsedilir. Yani elektrik sosyo-ekonomik ölçülerden biri haline gelmiştir.

(B) ELEKTRİK SANTRALLERİ
Uygarlık ölçüsü diyebileceğimiz elektrik enerjisinin üretildiği yerlere ELEKTRİK SANTRALİ diyoruz. Bir elektrik santrali başlıca şu kısımlardan meydana gelmiştir.

(1) JENERATÖR: Santraldeki elektrik enerjisini üreten makinedir. Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür. Bu elektrik enerjisi doğru akım olabilir, monofaze (bir fazlı) veya trifaze (üç fazlı) dalgalı olabilir. Büyük santrallerde üretilen trifaze dalgalı akımdır.
(2) MEKANİKİ ENERJİ ÜRETEN KISIM: Jeneratörün elektrik enerjisi üretebilmesi için mekaniki enerjiye ihtiyaç vardır. İstenilen bu enerji su veya buhar türbini olabileceği gibi bir atom reaktörü veya dizel motorlardan birisi olabilir.
(3) UYARTIM MAKİNESİ: Enerji üretiminde jeneratöre doğru akım vererek yardımcı olur. Alternatörün kutuplarını uyartan bir şönt dinamodur.
(4) KESİCİ (diskjonktör): Özel yapılı bir şalterdir. Şebeke ile jeneratör arasındaki bağlantıyı sağlar.
(5) ÖLÇÜ ALETLERİ: Santral ve şebeke ile ilgili birçok büyüklükleri ölçer. Örneğin: Fazlardan çekilen akımlar, gerilimler, güçler, sıcaklıklar, basınçlar, baca gazı özellikleri, güç katsayısı vb. gibi.
(6) KORUNMA AYGITLARI: Santralde, şebekede meydana gelebilecek arıza ve kazalara karşı santral ve şebekeyi korurlar.
(7) SENKRONİZASYON DÜZENEĞİ: Santralin şebekeye bir arızaya yo açmadan sıhhatli bir şekilde bağlanması için kullanılan yardımcı düzenektir.
(8) BARA DÜZENEĞİ: Santralde üretilen elektrik enerjisi dağıtım için baralara gelir, gerekli yerlere buradan dağıtılır.
(9) TRAFO POSTASI: Jeneratörde üretilen enerjinin uzaklara nakledilebilmesi için gerilim, trafo postalarından yükseltilerek hatta verilir. Santraldeki trafoların bulunduğu yere ŞALT SAHASI denir.


(C) SANTRALLERİN SINIFLANDIRILMASI
Santraller kuruluş amacına göre, hizmet ettikleri alana göre ve mekanik enerji üreten makinenin cinsine göre bir çok şekilde sınıflandırılırlar. Genellikle mekanik enerji üreten makinenin cinsine göre santralleri üçe ayırmak mümkündür.
1- Termik santraller
2- Hidroelektrik santraller
3- Rüzgar santralleri

1998 yılında Türkiye’nin kurulu gücü, 21.889 MW’a ulaşmıştır. Toplam kurulu gücün %54’ü termik, %46’sı hidrolik kaynaklardan oluşmaktadır.

(D) TERMİK SANTRALLER
Termik santrallerde yakıtın (katı-sıvı-gaz) verdiği ısıdan ve genleşmeden mekanik enerji elde edilir. Termik santraller çevreyi çok kirletirler. Her ne kadar filtrelerle baca gazları arıtılsa da doğanın dengesini bozan maddelerin atmosfere yayılması önlenememektedir.

(E) HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ
Su kaynaklarının gücünden yararlanarak elektrik enerjisi üreten santraldir. Su göl halindeki hazne içinde biriktirilir. Biriken su yüksek bir noktadan aşağı düşürülerek, mekanik enerji elde edilir. Suyun kuvvetiyle elde edilen mekanik enerjiyle alternatör döndürülerek elektrik enerjisi üretilir. Çevreye hiçbir zararlı atık bırakmadan çalışırlar.

Bu santrallerden başka, güneş santrali, nükleer santraller, gel git santrali, jeotermal enerji santrali gibi santraller de günümüzde kullanılmaktadır.


ENERJİNİN DAĞITILMASI
(1) ENTERKONNEKTE SİSTEM
Taşımada, iletimde, nakilde karlılık ve güvenilirliğin arttırılması amacıyla, özellikle önemli miktarlardaki enerji alış verişi için iki veya daha fazla sistem veya şebeke arasında bölgeler arası ya da uluslar arası bağlantı olanağı sağlayan elektriksel sistemdir.
Bu tip şebekelerde, o bölgedeki bütün elektrik üretim ve tüketim araçları büyük küçük ayrım yapılmaksızın sisteme dahil edilmektedir.
Enterkonnekte şebekenin, kesintisiz elektrik sağlayabilme ve yüksek verim gibi avantajları vardır. Bununla birlikte kısa devre akımlarının yüksek oluşu ve sistemin kararlılığının sağlanmasının zor oluşu gibi sakıncaları vardır.
Enterkonnekte sistemde bir arıza olduğunda, sadece arıza olan yerin enerjisi kesilir. Diğer kısımlarda enerjinin sürekliliği bozulmaz. Sistem içerisinde bir bölgede arızalanan santral veya trafolar devre dışı bırakıldığında, diğer santral ve ve trafolar bu bölgeleri beslemeye devam eder.
Her ülkenin kendi alıcılarını beslediği bir enterkonnekte şebekesi vardır. Bununla birlikte bazı komşu ülkelerin sistemleri birbirine bağlanabilir. Ülke içerisinde kendi başına çalışan küçük santraller ve beslenen aboneler olabilir. Bunlar sistemi etkilemez.


(2) GERİLİM VE FREKANS
Ülkemizde üretilen alternatif gerilimin taşınması, dağıtımının yapılması, alternatörün çıkış gerilimi ile olmamaktadır. Çünkü elektrik enerjisi üretimi yerleşim yerinden uzakta bulunmaktadır. Bu nedenle üretilen elektrik enerjisi trafolarda yükseltilerek enterkonnekte şebekeye bağlanır ve tüketim merkezlerine kadar iletilir. Tüketim merkezlerinde orta gerilim değerine düşürülerek dağıtımı yapılır.
Elektrik enerjisinin gerilimini alternatörün çıkış gerilimi yerine, çok yüksek gerilimle iletilmesini bir örnekle açıklayalım:

TEAŞ Çayırhan Termik Santrali’nin ilk iki ünitesinde alternatörünün gücü 150 MW, çıkış gerilimi 15 kV ve alternatör çıkış trafoları 15/380 kV’tur.

Önce alternatör çıkış gerilimi ile grubun gücünü ilettiğimizde iletim akımı, iletken kesitini ve çapını hesaplayalım:

Üç fazlı devrelerde aktif güç formülü:
P=√3 . U. I. Cosφ ‘den I= (150000000)/ (1,73 . 15000 . 0,8)= 7225 A iletim akımı bulunur.
İletimde kullanılan iletkenin her mm2’sinden 3 amper geçirebileceğimizi kabul edersek;
7225/3=2408 mm2 kesitinde bir iletkene ihtiyacımız vardır.
Bu iletkenin çapı ise:
S=(π.D2)/4 formülünden D=55mm bulunur.

İletim gerilimini 380 kV olarak iletecek olursak iletim akımını, iletken kesitini ve iletken çapını hesaplayalım:
I=(150000000)/(380000 . 0,8 . 1,73)=285 A iletim akımı
İletkenin her mm2’sinden 3 A geçirebileceğimizi kabul edersek;
İletken kesiti S=285/3=95 mm2
İletken çapı D=11 mm olarak hesap edilir.

Her iki çözüm sonuçlarını karşılaştırırsak:
İletken akımı (A) İletken kesiti (mm2) İletken çapı (mm)
15kV iletim geriliminde 7225 2408 55
380kV iletim geriliminde 285 95 11
Bu duruma göre çok yüksek gerilimle iletim yaptığımız zaman, devreden az akım geçeceğinden güç kaybı az olur. Enerji nakil hattı sonunda gerilim düşümü de az olur.
İletken kesiti daha küçük olduğundan, enerji naklinde kullanılan direkler ve diğer yüksek gerilim teçhizatı hacim bakımından daha küçük ve hafif olur. Sonuç olarak elektrik enerjisinin birim maliyeti azalır.
Ülkemizde alçak gerilimli (AG) dağıtım şebekelerinde kullanılan gerilim değerleri, tamamen uluslararası elektroteknik komisyonunun belirlediği gerilim değerlerine uygundur. Yeni dağıtım şebekelerimizde üç fazlı dört telli yıldız bağlı sistem kullanılmakta ve fazlar arası işletme gerilimi 380 V ve faz-nötr arası 220 V olmaktadır. Kullanılan frekansın değeri de 50 Hz.’dir. Şehir , kasaba ve köylerimizde 380/220 V kullanılmaktadır.
Orta gerilimli şebekeler, alçak gerilimle yüksek gerilim arasında köprü görevi yaparlar. Kasaba ve köylerimizin elektrik enerjisi ihtiyacı 15,8-35 kV’luk orta gerilim değerleriyle karşılanır.Ülkemizde kullanılmakta olan yüksek gerilim değerleri 66 ve 154 kV’tur. Kuzey-Batı Anadolu şebekesi 154 kV’luk gerilimle, Güney Anadolu şbekesi de 66 kV’luk gerilimle beslenmektedir. Enterkonnekte şebekemizde çok yüksek gerilim değeri olan 380 kV’luk gerilim kullanılmaktadır.
Türkiye ve Avrupa’daki enerji iletim ve dağıtım hatlarının işletme frekansının değeri 50 Hz.dir. Amerika ve Kanada da ise 60 Hz.dir.
GERİLİMLERE GÖRE ŞEBEKE ÇEŞİTLERİ
Santrallerden alıcılara kadar olan elektrik tesisinin tamamına ELEKTRİK ŞEBEKESİ denir.
Elektrik şebekeleri kullanıldıkları gerilimlere göre 4 gruba ayrılır:
(1) Alçak gerilim şebekeleri (1-1000 V arası)
(2) Orta gerilim şebekeleri (1 kV – 35 kV arası)
(3) Yüksek gerilim şebekeleri (35 kV – 154 kV arası)
(4) Çok yüksek gerilim şebekeleri (154 kV’tan fazla)

ELEKTRİK DAĞITIM ŞEKİLLERİNE GÖRE ŞEBEKE ÇEŞİTLERİ
(1) Dallı (Dalbudak) Şebekeler
(2) Ağ (Gözlü) Şebekeler
(3) Ring (Buklaj) Şebekeler
(4) Enterkonnekte Şebekeler
 
Merhaba,

ELEKTRİK DAĞITIM ŞEKİLLERİNE GÖRE ŞEBEKE ÇEŞİTLERİ
(1) Dallı (Dalbudak) Şebekeler
(2) Ağ (Gözlü) Şebekeler
(3) Ring (Buklaj) Şebekeler
(4) Enterkonnekte Şebekeler,

denilmiş bunları örneklerle açıklarmısınız.Aralarındaki farklar nelerdir.Zira Ağ (Gözlü) Şebekeler, Ring (Buklaj) Şebekeler, Enterkonnekte Şebekeler bunların aynı olduğu kanaatindeyim,sadece dallı şebekeler farklı olabilir.
 
A- Çok yüksek gerilimli sebekeler ile yüksek gerilimli sebekeler, genel olarak üç sekilde düzenlenir. Bunlar:

a) Dalli (dalbudak - radyal) sebekeler,

b) Gözlü (halka veya ring) sebekeler,

c) Enterkonnekte sebekeler, seklindedir.

B- Orta gerilimli sebekeler de üç sekilde düzenlenir. Bunlar:

a) Dalli (dalbudak - radyal) sebekler,

b) Gözlü (halka veya ring) sebekeler,

c) Açik halka (bir çesit ring)sebekelerdir.

C- Alçak gerilimli sebekeler genel olarak iki sekilde düzenlenmektedir. Bunlari su sekilde siralayabiliriz:

a) Dahi (dalbudak - radyal) sebekeler,

b) Ag seklindeki kapali sebekelerdir.

1.7.1. Dalli (Dalbudak) Sebekeler
Bu. sebekeler açik sebeke seklindedir. Besleme çogu zaman tek kaynaktan yapilir. Sekil: 1 -4. de dalbudak seklinde düzenlenmis iki ayri sebeke görülmektedir Bu sekilde görüldügü gibi besleme kaynaginin ariza yapmasi ile, aboneler enerjisiz kalmaktadir. Abonelerin enerjisiz kalmamasi için çesitli türde dalli sebeke gelistirilmistir Bunlardan biri de Sekil 1 - 4 de görülen ve besleme nin, çok sayida transformatör üzerinden yapildigi türlerdir. Daha önce sekilleri verilen generatör gerilimi ile yapilan dagitim ve generatör geriliminden daha yüksek gerilimlerle yapilan enerji tasima sekilleri de dahi sebekelere örnek olarak gösterilebilir.

Sekil:1-4. Çesitli Türdeki Dalli Sebekeler.

Dalli sebekeler köyler, kasabalar ve sehirler ile çesitli endüstri merkezlerinin beslenmelerinde kullanilmaktadir. Sekil: 1 - 5’de görüldügü gibi trafo merkezine, orta gerilimli olarak gelen enerji, burada alçak gerilime dönüstürülerek dagitilir. Transformatör merkezinden uzaklastikça sebeke iletken kesiti küçülür.Burada A-B-C ile gösterilen hatlara ana hat, ötekilere de brans hatlari veya bransman denir.

Sekil:1-5. Dalli Sebekelerde Ana Hat ve Bransmanlar.

Dalli sebekeler hava hatti seklinde düzenlendikleri gibi, yeralti kablolu olarak da düzenlenebilir. Hatlarin geçecegi yerler sokak ve caddelerdir. Bunlar dagitim projelerinde belirtilir. Dahi sebekelerle beslenen bir caddenin aydinlatilmasi Sekil:1-6’da görülmektedir. Burada A-B-C-D ile gösterilenler trafo postalaridir. Sekil: 1 -6. da görüldügü gibi, trafo postalarina orta gerilimli olarak gelen enerji, burada alçak gerilime dönüstürülerek dagitilir. Bundan ayri olarak

Sekil:1-6. Dalli Sebeke Türünde Bir Cadde Aydinlatma Sistemi


Dalli sebekelerde besleme bir yerden yapildigi için, ariza aninda aboneler enerjisiz kalabilir Besleme devamliligini saglamak bakimindan daha baska sekil de sebeke türleri gelistirilmistir. Büyük endüstri merkezlerinde uygulanan iki degisik açik sebeke türü Sekil: 1 - 7. de görülmektedir.

Sekil:1-7 Çesitli Açik Sebekeler


Sekil: 1-7. a) da her alici için ayri bir hat çekildigi, b) de ise alici gruplari için ortak hatlar çekildigi görülmektedir. a) daki isletme emniyeti b) den faz ladir. Iletken kesiti alici gücüne göre hesaplanir. Arizali bir alicinin öteki alicilara zarar olmaz b) de ise ariza sirasinda, arizalarin bulundugu grup devre disi olur. Ayrica gerilim düsümü de daha fa Bunun için kalin kesitli iletkenler kullanilmasi gerekir. Bu dagitim sekli birbirine yakin güçte ve az sayida alicilarin bulundugu sebekelerde uygulanir. Farkli güçlü ve büyük alicilar için, her aliciya ayri bir hat çekilmesi uygun olur. Bunun için a) büyük endüstri merkezlerinde, b) ise evlerde ve küçük isletmelerde uygulanir.

Dalli sebekelerin üstünlük teri ile sakincalarini kisaca özetleyelim.

Üstünlükleri: 1- Kurulusu, isletmesi ve bakimlari kolaydir.

2- Arizalari kolay, bulunur.

3- Iletken kesitleri trafodan uzaklastikça küçülür.

4- Kisa devre gücü küçük oldugundan maliyeti ucuzdur. Çünkü az sayida kesici gerekir.

Sakincalari : 1- Isletme emniyeti azdir,

2- Hatlarin isletme verimi küçüktür.

3- Ariza sirasinda birçok abone enerjisiz kalir.

4- Gerilim düzensizligi vardir. Trafodan uzaklastikça gerilim azalir.

1.7.2. Ring Sebekeler
Bu sebekeler kapali sebeke türündendir. Bu sebekelere halka, bukle vb. leri gibi çesitli isimler de verilmektedir. Sekil: 1- 8’de bir ring sebeke görülmektedir.

Sekil:1-8. Ring Sebeke


Ring sebekelerde besleme bir yerden yapildigi gibi birkaç yerden de yapila bilir. Bu tür sebekeler ile tüketim merkezlerinin enerji ihtiyaçlari kesintisiz olarak karsilanabilir. Örnegin Sekil: 1 -8. de X ile g6sterllen bir noktada ariza oldugunda B ve C merkezlerindeki koruma röleleri yardimi ile arizali B-C bölgesi sistemden ayrilir. Bu ariza giderilinceye kadar ring (halka) sebeke, iki ana kolu bulunan bir dahi sebeke seklinde beslenebilir. Bu sebekelerde kesit her yerde aynidir. Bu nedenle daha çok iletken kullanilir. Sebekenin isletme güvencesi faz ladir. Besleme kaynagi birden fazla olursa, beslemenin sürekliligi de artar. Orta gerilim sebekeleri. çogu zaman ring sebeke türünde düzenlenirler. Ayrica endüstri isletmeleri ile benzeri Isletmelerde, köy ve kasaba dagitim sebekelerinde bu tür uygulamalar görülebilir. Bunlardan ayri olarak fabrika, isletme, motel, park, kamplar ve benzeri yerlerde iç aydinlatma devreleri ring sebeke seklinde düzenlenebilir.

Ring sebekelerinin en basiti bir ag (gözlü) sebekedir. Bu sebekeler SELEK TIP koruma yöntemleri ile korunmalidir. Dogru akimla çalisan bazi ulasim araç tarima besleme sebekeleri de ring sebeke seklinde düzenlenmektedir.

1.8. Ag veya Gözlü Sebekeler
Gözlü sebekeler bir yerden beslendigi gibi birkaç yerden de beslenebilir. Sekil: 1-9.da

a) Bir yerden beslenen,

b) Birkaç yerden beslenen gözlü sebekeler görülmektedir

Sekil: 1-9. Ag (gözlü) Sebekeler.


Ag sebekelerde baralar en az iki koldan enerji 1maktadir. Bu nedenle her 1cm, sürekli bir sekilde yapilabilmektedir. Dügüm noktalarindan beslenen baralar ve buralardan enerji alan aboneler için enerji kesilmesi hemen hemen söz konusu olmaz. Çünkü besleme dört koldan yapilabilmektedir. Ariza yapan kol, sigortalar yardimi ile sistemden ayrilir. Dügüm noktalarindan uzaklastikça kisa devre akimi küçülür. Bu sebekelerin kurulusu ve akima oldukça zordur Ancak gerilim düsümü çok küçük degerlere indirilmistir.

Gözlü sebekelerin üstünlükleri ile sakincalarini özetleyelim.

Üstünlükleri:

1 - Kesintisiz enerji alinabilir,

2 - Gerilim düsümü çok azdir.

3 - Büyük güçlü alicilar baglanabilir,

4- Besleme trafolarinin yedek kapasiteleri küçük tutulabilir.

Sakincalari: 1- Sebekenin kurulus, isletme ve bakimi zordur,

2- Kisa devre akiminin etkisi büyüktür,

3- Sifirlama zorluklari vardir.


1.9. Enterkonnekte Sistem

Sekil:1-10. Enterkonnekte Enerji Sistemi.

Bir bölgenin veya bir ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacini karsilamak üzere, o yerin bütün elektrik santralleri, trafo merkezleri ve aboneleri arasinda kurulmus olan sisteme “ENTERKONNEKTE SISTEM” adi verilir. Bu sistemde termik ve hidrolik santral farki gözetilmez. Ayrica büyük küçük santral ayirimi da yapilmaz. Tüketim merkezleri bu sistemden, çok büyük veya önemli arizalar disinda kesintisiz enerji, alabilirler. Sekil: 1.- 10. da enterkonnekte bir enerji tasima sistemi görülmektedir. Bu sistemi besliyen A-B-C gibi santrallar hem enterkonnekte sebekeyi besler, hem de bulunduklari bölgenin enerji ihtiyacim karsilar. Bu sistemde verimli ve güvenilir bir çalisma yapabilmek için YÜK DAGITIM MERKEZLERI kurulmustur.

Enterkonnekte sistemin üstünlükleri ile sakincalari sunlardir:

Üstünlükleri: 1- Besleme süreklidir. Enerji kesilmesi çok az görülür.

2- Sistemin verimi yüksektir.

3- Yakittan ekonomi saglar,

4-Santrallar uygun yerlerde kurulacagi için kurulus ve isletme masraflari azalir.

5-Küçük santrallar yerine büyük santrallar kurulabildigi için üretim, iletim ve dagitimda yetim yükselir.

6-Yedek generatör gücü en küçük degerdedir.

Sakincalari: 1-Sistemin kisa devre akimi çok fazladir.

2-Kisa devre iyi hesaplanmazsa veya önleme durumu iyi düsünülmemisse bundan çok sayida abone etkilenir.

3- Sistemin kararliligini (stabilite) saglamak oldukça zordur.

Sözü edilen bu iletim ve dagitim sistemlerinden ayri olarak daha baska sistemler de vardir. Ancak bazi özel durumlar için düzenlediklerinden burada söz edilmeyecektir.

Bir enerji tasima sistemi ile sistemde bulunan bazi üniteler Sekil: 1 - 11. de görülmektedir.

Uygun sebeke türünün seçiminde su faktörlerin düsünülmesi gerekir:

1- Transformatörlerin yük dagilimlari.

2- Transformatörlerin ne kadar yüklenecegi.

3 - Kesicilerin açma kapama akimlari.

4 - Gerilim düsümü.

5 - Akini veya güç dagilimi.

6 - Topraklama ve sifirlama durumu.

1- Generatör. (Alternatör) 8-9-10-11. Kesiciler

2- Yükseltici trafo. 12-13-14-15-16-17. Ayiricilar.

3- Düsürücü trafo. 18- Enerji tasima hatlari.

4- 7. Alçak gerilim baralari. 19- Aboneleri besliyen hatlar.

5- 6. Yüksek gerilim baralari. (Fiderler).

Sekil: 1-11. Enerji Tasima Sistemi.

Bir sebeke düzenlenirken dikkate alinmasi gereken faktörler ise su sekilde özetlenebilir:

1- Isletme güvenligi ve besleme devamliliginin saglanmasi.

2- Gerilim düsümü ve güç kaybinin az olmasinin saglanmasi.

3- Sebekelerin kolay ucuz ve anlasilirliginin saglanmasi.

4- Arizalarin aboneleri etkilememesi.

Arastirmalara göre küçük bölgelerin beslenmelerinde dali sebekeler, orta büyüklükteki bölgeler için gözlü sebekeler, büyük bölgelerin beslenmeleri için de enterkonnekte sebekeler uygun olmaktadir.

KAYNAK: MUSTAFA ÖZDEMİR
 
Sağolasın Analizör Hocam. Epey geniş çaplı olmuş. Fakat enterkonnekte sistem biraz ring'e benzemiş. Ortadan, karşıdan, yukarıdan, aşağıdan, havadan, karadan.... bağlantılı olması daha doğru olur.
 
Sağolasın Analizör Hocam. Epey geniş çaplı olmuş. Fakat enterkonnekte sistem biraz ring'e benzemiş. Ortadan, karşıdan, yukarıdan, aşağıdan, havadan, karadan.... bağlantılı olması daha doğru olur.

Jeneratörler ile igili ödevin için tavsiye ettiğim megep dosyasında şebekeler hakkında da detaylı bilgiler var ;)
 
bilgiler çok güzel
resimlerde problem var galiba göstermiyor. tekrar yükleyebilirmisiniz ?
 
benzer bi döküman buldum resimde var

Enerji Iletimi Ve Dağıtımının Önemi
 

Ekli dosyalar

  • Enerji-Iletimi-Ve-Dagitiminin-Onemi.doc
    376 KB · Görüntüleme: 10
BARİ HEPİNİZ BİRLEŞİP BİR KİTAP YAZSAYDINIZ
 
arkadaşlar bana termik santraller detaylı bir şekilde lazım pdf , power pointte yada doç olması farketmez yardımcı olurmusunuz...
 
Merhaba..Hidroelektrik Santrallerde yük faktörü, kapasite faktörü, santral faktörü ve faydalanma faktörlerinin kelime anlamları ve bunların hesaplanması konusunda yardımcı olabilir misiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,684
Kullanıcılar
453,046
Son üye
alicam8

Yeni konular

Geri
Üst