usta sen naptın yaMerhaba.Bizim evdeki fatura 50 küsur kadar (57-58 tl.) her defasında (45-50 gün üzerinden) geliyor ve 45-50 gün de olsa güne vurunca 1.5 tl/gün'ü hiç de geçmiyor.Klimamız yok,çamaşır kurutma mak.si yok ,çamaşır mak.ini devamlı,bulaşık mak.sini ise ayda 3-4 kere bozulmasın diye de kullanıyoruz.Şu ara vantilatör ve hava nemlendiriciyi birlikte de kullanıyoruz,çok fazla bir artış olamasa da faturayı bir miktar etkiler hiç kuşkusuz ki.Masaüstü pc'sini ve 2 tv yi devamlı olarak da kullanıyoruz.Günün 8/24'i gibi.Burada önemli olan kriter devamlı devrede kalan buzdolabının (24/24) çok verimli olan Elektrik tüketimidir,bunu tam sağlamalı,bakımlarını eksiksiz yapmalı en başta bu buzdolabınız eski teknoloji ve çok elektrik de çekiyorsa (Bir pens ampermetre ile bu kolayca da görülebilir) hiç düşünmeden kendisini amorti edebileceğini hesaplayıp bunu hemen ve acilen de değiştirmenizdir.24/24 saat devrede kalan bu özel çalışma süresiyle tüketimi en çok bu cihaz (Buzdolabı) etkiler,bunu göz ardı hiç edemeyiz.
Evdeki eski cihaz/makineler son teknolojiyle değişilmeli veya ona yakın muadili (A+,A++,A++ enerji verimliliğinde seçilmiş veya yeni alınacaksa seçilmiş olmaldır) olabilecek cihaz/makineler olarak seçilebilmiş olabilmelidir.
Kaçak akımlardan (Tüm üyelerimiz en önemli nokta olarak buna zaten çok iyi de değinmişler) örneğin tv'nin arka anten fişi ile ortak antenin toprak tesisatı arasında faz kaçağı olabilir.Siz bunu farketmezsiniz,ama kontrol kalemi ile ölçülüp görülebilir,bu durum (Fişi 2 türlü doğru/çapraz takmada kontrol kaleminin yanması azlıp yok oluyorsa eğer,kaçak vardır evin toprak hattına,fişi o pozisyonda prize kırmızı kalemle işaretleyip öyle kullanırsanız bu kaçak akımdan fişe takılı iken (24/24 saat) kolayca da tasarruf etmiş olursunuz.Bunlar şu anda hemen aklıma gelen en önemli olabilecek olan nedenlerdendir.
Elbette ki sayaçların kendi iç yapısında olan bazı bozulmalar,sonradan kendiliğinden oluşarak bazı kalibrasyon ayarı,istenmeyen yönlere doğru da kaymışsa,gerçek faturanızdan çok daha farklı faturalar ile doğal olarak karşılaşabilirsiniz.
Devletin Enver (Enerji verimliliği) tüketicileri bilinçli olarak bilgilendirme,daha az enerrjiyi en verimli kullanma notlarında (Kılavuzlarında) tüm ev cihaz/makine grubunun nasıl en iyi ve verimli kullanılabileceği çok güncel uygulamalar ve örneklerle belirtilmeye ve açıklanmaya çalışılmaktadır.Netten bu kılavuzları okuyarak da makine/cihaz kullanımı üzerinde (özellikle bakım ve temizlik,kullanım,aşırı kullanım,vb.tüketimi doğrudan
etkileyen faktörler açısından) dha fazla bilgi sahibi olunarak veya bu konudaki varsa bazı eksiklikler giderilerek daha az enerji ile daha verimli ev cihaz/makine 'leri kullanılabilir.Bu da hatırı sayılır derecede tasarrufu sağlayarak alınan faturada bir düşme sağlayacaktır.Kolay gelsin.
usta sen naptın ya
o değil de kaçak dedin.
benim masüstünden ses sistemine ve her yere şaseden kaçak giriyor. sanırım tesisat hatasından napmalıyım?
aynı sorun tv de de oluyordu. tüm eve tekrar toprak mı çekmeliyim?
Binbaşı hocam bende buzdolabından şüphe ediyorum zaten bu aralar soğutmada zorluk cekiyor 12yıl falan oldu alınalı tv falan da çok çekiyor olabilir bizim
ben 13 sene başkasının faturasını ödemişim sayaç benim ama nasıl olduysa nasıl bağlantı yaptılarsa ben bulamadım elektrikçi çağırayım ha bugün ha yarın derken yıllar geçti bu iş iyice canımı sıkmaya başlayınca çok karıştırmaya başladım son 5 sene aksilik olduğunu anladık iki sefer sayaç değiştirdik iyice yükseldi fatura üstelik çok değişken geliyordu fatura 2013 ortasında evden taşındık yazın bir fatura geliyor 70 tl bir geliyor 100 tl sonraki 150 tl tek dikkatimi çeken nokta bizim sayaçtan tek kablo altımızdaki ev sahibinin tamir işleri yaptığı dükkana gidiyordu matkap kompresör kaynak kullanırdı o zamanlar anlamadığım için sayaca iyice bakmamışım şimdi faturam 40-50 tl arası geliyoralıcılar gövde kaçakları vs. onlar ihtimaler şöyle bir şeyde olabilir çapraz bağlantı yapılmış olabilir yani diğer dairenin faturasını siz ödüyorsunuzdur yıllarca komşusunun faturasını ödeyenleri gördük .. faturanızda yazan sayaç seri no ile size ait sayaç üzerindeki seri noları karşılaştırın hatta size ait olduğunu bildiğiniz sayaçin elektriğini kesip sizin daireniz elektriklerine bakın giderse saat sizin gitmezise geçmiş olsun.. düzeltilmesi için dağıtım şirketine dilekçe verin. onlarda yapabilir size elektrikci bulup yaptırında diyebilir.
dağıtım sirkenine dilekçe verebilirsniz tüketimim fazla olmamamsına rağmen faturam yüksek geliyor kontrol edilmesini eğer sayaç arızalıysa değişmesini istiyorum diye bulunduğunuz şirkete göre sayaç değiştirme ve bağlama ücreti alır almaz onu bilimem eğer sayaç ayar giderse dağıtım şirketinin muane kısmın yoğunluğuna göre 1ay dan önce gelmez sonuç eğer sonuçda sayaç eksik kaydetmesi varsa 6 ay veya 1 yıl geçmişe dönük tüketimize bakıp ortalama bir ek tüketim yansıtacaklardır buna çıkan parayı ödersiniz , eğer sayaç fazla yazıyorsa size ek tenzil yazarlar ve siz alacaklı olursunuz para iadesi yapar veya gelecek faturalarınızdan düşebilir sirketten sirkete değişir.
ustam akrabalarımın işyeri vardı orada çalışıyordum bina kendilerine ait bir katta iki dükkan yan taraf üst katımaza kiracı geldi elektirkçi çağırıp sayaç bağlatmışlar tesisat yapmışlarelektrikçi bizim sayacın çıkışından vermiş kiracının elektriğini neyse kiracı 2 sene sonra çıktı biz olayı fark ettik akrabalarım adamı buldular niye bizim elektiği kullandın diye sormuşlar adam faturaları göstermiş vesselam adamın elektriğini hem kendi ödemiş hem biz 2 sene boyunca daha bitmedi aradan zaman geçti çalışırken birden elektrikler kesildi bende o ara yeni kiracının geldiğini biliyorum gittim poanoya 50 yaşlarında çoban kılıklı bi adam dedim ne yapıyorsun bizim elektiriği niye kestin sen elektrikçimisin ses yok adamda baktım bizim sayaca gelen bıçaklı sigortayı sökmüş sayaca gelen kabloyu kesmiş kiracınınkini bağlıyor üstelik yan tarafta başka boşta bıçaklı Sigorta var gülermisin ağlarmısınözellikle iki arkadaşımızın mesajı beni çok özdü.
biri diyor ki kalibrasyon hatası varsa para isteyebiliriz diye kalibrasyon yoktur raporu verecek kadar haysiyetsiz bir Elektrik dağıtım şirketimizin olması,
başkasının sayacını bizimkine karıştıracak teknisyen ya da şirketlerin olması.,
bu ne aymazlıktır anlamış değilim.
ki ben de yakında dava açmayı düşünüyorum. bulunduğum bölgede devamlı elektrik kesintisi ve toprak eksikliği var. nasıl bir frekansda ac geliyorsa evime herşey bozuk çalışıyor. onu ekle bunu düzelt derken stabilite almak imkansız. ki tüm köy böyle.
üstüne elektrik faturası da dengesiz. hiç kullanmadığımız aylarda 500 tl gibi bir fatura gelmiş ki ben şaşakaldım.
neden şirketlerimiz bizi değil de hep kendini düşünüyor ben onu merak ediyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?