Elektrik hakediş hazırlama

hakediş ile ilgili başka bir başlık altına ,hazırlanmış örnek hakediş raporu varmı diye yazmıştım ama hakediş konusu bu başlık altındada incelenmiş fakat tam oalrak örnek bi rapor bulamadım. bu başlık altındaki bilgiler için teşekkürler fakat yinede bu hakediş konusu tek bir başlık altında daha detaylı incelense daha faydalı olabilir. şimdiden paylaşım için teşekkürler.
 
arkadaşım öncelikle malzemeyi tanıman gerekli. yani teorik ilgi ile hakediş hazırlayamazsın. yaptığın işin metrajını alırken her adımı tek tek yazman gerekli. örneğin bir havai hat yapmışsanız, eline kağıdı kalemi alacaksın başlayacaksın kroki çizmeye. 1 nolu direk genelde trafo direği olur. yazacaksın trafo direğinin üzerindeki herşeyi, örneğin: 160 kva trafo, 160 kva pano, 5 kg fi8 bakır bara, 30 kg galvaniz sac tava...

herşeyi yazdıktan sonra excel de hazır haediş kalopları var, malzemeyi ona gıreceksın...
 

30 kg saç tava da kaldım.300'lük tava olmasın?

Ayrıca arkadaşların bahsettiği hakediş türü biraz farklı.Bizim yaptığımız genellikle işverenin maliyetini hesaplamak olduğundan sadece malzeme miktarı veya teklifte olmayanları yazarak belli bir fiyat buluyoruz.Fakat kamu kuruluşları veya dağıtım veyahut üretim-iletim kuruluşlarına iş yaparken bu tür yapamayız.Kabul etmeyi bırakın,bu kağıt parçası nedir diye yüzümüze atar kontrol mühendisi.

O yüzden belli bir düzen ve kabul edilmiş bir fiyat birimi(bayındırlık vb.) kullanılarak,özel sektördeki hakedişten biraz farklı biçimde yapılıyor,bu konuda bahsedilen.Kolay gelsin,iyi çalışmalar..
 
Arkadaşlar şebeke- jeneratör transfer panolarında kullanılan elektriksel ve mekanik kilit tertibatlarının bayındırlık veya tedaş poz karşılığını bulamıyorum.Böyle bir resmi hakediş yapan arkadaşlar var mı. hangi pozlar kullanılıyor acaba
 
elek aynen bu bilgiler cok lazım onun icin lutfen arkadaslar bilgi paylasmak icindir

aydınlatın bizi. kesif hakedis ne varsaa anlatın ya da yonlendirin bi yerlere
 
bu arada affınıza sıgınarak birsey daha sorucam,mimari proje uzerinden Elektrik projesi cıkarmam isteniyor malzeme bilgim cok fazla deil ne gibi onerileriniz olur.
saygılar
 
yaaa arkadaş meslek değiştiricem ben yaa ne cok detay var yaa ogren ogren bitmiyo yapıyorum yne bi dunya ayrıntı cıkıyo karsıma

tecrubeli arkadasların oncelikle gidilecek yollar hakkında bilgi vermesini rica ediyorum yani,oncelile ne gibi konulara hakim olmak lazım daha sonra baska neleri daha iyi bilmek gerekir gibi tasiyelerinizi bekliyoru
kolay gelsin herkese
herkese cok tesekkurler.
 
ben çok tecrübeli birisi değilim ama şöyle söyleyeyim.mutlaka malzemeleri iyi tanıman ve bazı şeyleri kafanda oluşturup kağıda dökmen lazım. bunun için de mimari projeye Elektrik projesini giydirme çalışmaları faydalı olabilir. proje çizerken benim temel prensibim ne çiziyorsam kendimi o an orda o odada düşünmek ve nerde priz,nerde nasıl bir aydınlatma ne tür bir armatür vs ihtiyacım olacağını projeye yansıtmaktır.
 
derin düşünce çok güzel özetlemiş eğer merak eden varsa daha önce yaptığım hakedişleri isteyene yollayabilirim...
 

bayındırlık poz no 951.100 otomatik devreye girme tertibatı
teknik tarifi
"Teknik şartnamede yazılı özellikte ve deniz seviyesinde istenilen jeneratör gücünü 24/24 saat sürekli çalışma ve tam yükte verebilen güçte iki veya dört zamanlı diesel motoru ve teferruatı, ilk hareket ve soğut ma tertibatı, buna akuple 400/231 volt 50 Hz.lik alternatör ve donanı mı, üzerinde teknik şartnamede belirtilen cihazlar bulunan tablosu, alternatör ile tablosu arasındaki grup gücüne uygun kesitte besleme ve kumanda kabloları, kablo ve boru kanallarının yapılması, 5 mm.lik baklavalı sacdan kanal kapakları kablo başlıkları ve ek malzemesi, montaj malzemesi, teknik şartnamede istenilen yedek ve diğer malzeme ve her nevi ufak malzemenin işyerinde temini, montajı ve işler halde teslimi.
(Ölçü: Ad.; İhzarat: % 80)
Cereyan kesilmesinde gerilimin belirli bir değerin altına düşmesi veya yükselmesinde, frekansın düşmesinde ışıklı sinyal verecek ve istenildiğinde, özel hallerde dizel elektrojen grubunun derhal veya istenilen bir süreden sonra devreye girmesini ve çıkmasını sağlayacak her hangi bir neden ile arıza ve çalışmama durumunda sesli ve ışıklı ikaz verecek iki grubun paralel çalışmasından etkilenmeyecek gerektiğinde otomatik gerektiğinde manuel olarak çalışabilecek tipte, yağ basıncının düşmesi ve soğutma suyu ısısının gereğinden fazla artması veya düşmesi veya silindir kafası ısısının artması gibi durumlarda sesli ve ışıklı ikaz vererek dizeli otomatik olarak devreden çıkartacak ayarlanabilen 2 -5 sefer yol verme işlemi yapabilecek, çalıştığını veya çalışmadığını belirleyecek, ışıklı sinyali bulunan ve arıza olduğunda sistemi kilitleyecek tertibatlı gerektiğinde acil durdurma yapabilen jeneratör fazlarının her hangi birisinde kesiklik olduğunda motor devrinin artması ve düşmesinde sistemi durduran ve ışıklı sinyal veren aşırı yüklenmede ışıklı sinyalle yükü ayıran ve şarj arızasında ışıklı sinyal veren çok kısa süre cereyan kesilmesinde gereksiz yere dizeli hareket ettirmeyecek her tip jeneratörü çalıştırabilecek Elektronik devrelerden oluşan otomatik devreye girme cihazının temini (beyni) yerine montajı işler halde teslimi.

NOT: Kullanılacak diğer malzemeler ilgili birim fiyatlardan ayrıca ödenecektir.
"
buradaki bilgilere göre jeneratörün kaç kva lık olacaksa otomatik devreye girme tertibatını ona göre seçiyorsun.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…