Elektrik Mühendisleri ve İşletme

ATESOGLU

Üye
Katılım
3 Tem 2007
Mesajlar
87
Puanları
1
Yaş
40
Öncelikle herkeze iyi çalışmalar

Sizden şu konuda yardım istiyorum. Çalıştığımız fabrikada yada işletmede oluşabilecek bir Elektrik kazasının fabrikanın elektrik mühendisini bağlayan sorumlulukları kanunen nelerdir ne gibi yaptrımlar vardır. bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Sosyal Sigorta kanunu MADDE 27 - İşveren, iş kazasını, o yer yetkili zabıtasına derhal ve Kuruma da en geç kazadan sonraki iki gün içinde yazı ile bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirme örneği Kurumca hazırlanan haber verme kâğıtları doldurulup verilerek yapılır. İşverenin kasden veya ağır ihmali neticesi iş kazasının bu madde gereğince Kuruma zamanında bildirilmemesinden veya haber verme kağıdında yazılı bilginin eksik veya yanlış olmasından doğan ve ileride doğacak olan Kurum zararlarından işveren sorumludur.
Birinci dereceden işveren sorumludur...

Fabrika ve/veya işletmenin İşgüvenliği birimi sorumlusu -varsa- ikinci dereceden sorumludur...

İşveren iş kazalarına karşı önlemleri almakta birinci dereceden sorumludur...Hukuki muhatap işverendir...
"İşyeri Kaza Bildirim formu" nun altına da İşveren veya vekili imze atar...

İmza atmaktan imtina edemez eder ise de hukuki sorumluktan kaçmış olamaz...
 
İşveren hukuki olarak sorumlu olsada o iş mühendis tarafından kontrol ediliyor ve yürütülüyorsa mühendiste sorumlu olur.
 
peki kanunda sadece bukadarlık bir kısımmı geçiyor.
mesela kesici hücrelerine girme yetkisi manevra yetkisi bu sırada oluşabilecek iş kazaları ile doğacak problemlerde Elektrik mühendislerine karşı olan yaptırımlar nelerdir bilgisi olann varmı
 
İşveren her şekilde sorumlu. Ancak özellikle ölüm olayı meydana gelen kazalarda sorumluları işverenden başlayarak mahkeme belirleyecektir. Örneğin Elektrik panosunda bir arıza oldu ve fabrikanız teknisyeni arızaya müdahale ederken bir başka şalterden elektrik kesti. Birbaşka teknisyen bu şalteri açtı ve çalışma yapan işçi elektriğe kapılarak vefat etti. Bu işci taşeron işçide olsa, fabrikada iş yapan bir başkasıda olsa bu işletmenin sahibi gerekli önlemleri almadığından veya aldırmadığından sorumlu tutulacaktır. Eğer işsözleşmesinde yapılacak işleri denetlemek ile yükümlü kıldığı bir elektrik mühendisi var ise ve gerçekten bu mühendis o an sorumlu ve o an orda ise mahkemeler bu mühendiside sorumlu tutacaktır. Kazalar işyerlerinde ve özellikle elektrikte meydana gelebilir. İşveren için önemli olan prosedürleri belirlemek, işci için gerekli takım ve teçhizatı sağlamaktır. Örneğin panoda çalışma yapacak bir işciye gerekli koruma techizatını işveren sağlamalıdır. Bu sağlanmaz ise işveren sorumluluktan kaçamaz. Ancak gerekli techizatları ve güvenlik prosedürlerini sağlayıp bunları denetlemek ile yükümlü bir mühendisin mevcudiyedi durumunda ve gerçekten mühendisin denetleme faliyetini yerine getirmemesi durumda işveren sorumluluğu mühendisinde gösterecektir.

Dolayısıyla elektrik mühendisleri olarak yüksek bir sorumluluk taşınmaktadır ve özellikle işsözleşmelerinde bu tip kontrollör maddeleri olan arkadaşlarımızın mutlak suretle dikkatli olmasında, gerekli çalışmalar için prosedürler düzenlemesinde ve her türlü güvenlik önlemi için işverene yazılı olarak raporlamasında fayda vardır. Basit bir izole eldiven hayat kurtarabilir ancak ne yazıkki birçok işletmede mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz cengaver gibi açık el ile çalışırlar.
 
verdiğiniz bilgiler için saolun arkadaşlar .. peki işletme alanacak önlemler için önerileriniz varmı yani bir Elektrik mühendisinin işletme almakla yükümlüğü olduğu önlemler nelerdir.
 
Bu aslında işletme tipine ve Elektrik mühendisinin pozisyonuna göre değişir diye tahmin ediyorum. Ancak bence çeşitli kurgulamalar ve risk hesapları yapmalısınız. Bunlara dayanarak bazı prosedürler, bakımlar ve testler belirlemelisiniz. Özellikle meydana gelebilecek kaza risklerine ve pozisyonunuzun direkt olarak suçlanabileceği kazalara karşı yazılı önlemler almalısınız ve bunları uygulamalısınız. Aklıma gelen bazı önlemler;
1- İş Güvenliği Önlemleri; Bunun için panolarda çalışacak personelinizin veya taşeronların kullanması için gerekli alet, adevat ve korumaları sağlamalısınız. Çalışacak herkese korumaların kullanılmasının zorunlu olduğuna dair belge ve kağıtları imzalatmalısınız. Ancak kullandıklarınında denetlenmesi gerekir.
2- Sistemlerinizin ilk projelere uygunluğu ve yapılabilecek değişimlerin genel olarak elektrik sistemlerine uygunluğu.
3- Kullanılan elektrik malzemelerinin bakım ve test prosedürleri.
4- Elektrik panolarının güvenliği, kontrol ve testleri.
5- Tesisatınızın uygunluğu testleri.

İlk madde çok önemli zira elektrik kazalarının birçoğu uygun malzeme ve koruma önlemi alınmamasından kaynaklı. Diğer maddelerden meydana gelebilecek kazalarda bilirkişilerin vereceği karar önemli olacaktır. Ancak hem işletme güvenliği ve hemde çalışanların güvenliği açısından her türlü önlemi almanızda fayda vardır.

Örnek:
Antalya Cumhuriyet Savcısı Adem Eryılmaz, Kundu`daki beş yıldızlı Venezia Palace Otel`de 22 Temmuz gecesi animatör Fikret Şakacı(22), İsrailli kardeşler Shay Hakim(18) ile Nır Hakim`in (14) yaşamını yitirmesi, makine operatörü Tuncay Duran ve Kazakistanlı Lanin Georgiy`in yaralanmasıyla sonuçlanan kazayla ilgili dava açtı. İddianamede, köpük partisinde yaşananlarla teknik yetersizlikler detaylı olarak sıralandı. Köpük makinesinin kiralandığı Element Ses ve Işık Sistemleri sahibi Erol Kabaca`nın `asli kusurlu` olduğu kaydedildi. Köpük makinesini çalıştıran tutuklu Tuncay Duran`ın da içkili olduğu, müşterileri makineye dokunmamaları konusunda uyarmadığı ve görevinde azami dikkat sarf etmediği ifade edildi. Ayrıca, otel genel müdürü Mehmet Yılmaz`ın da kusurlu oldukları belirtildi. Cumhuriyet savcısı, suçlamaları kabul etmeyen Duran, Kabaca ve Yılmaz`ın `Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma` suçlamasıyla yargılanmasını ve 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmalarını talep etti.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,280
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst