Elektrik SMM Belgesi

Yönetmeliğe baktığımda anladığım şu;
SMM sahibi veya Elektrik mühendislik bürosunda ücretli çalışan mühendis TUS alabiliyor.TMMOB üyelerinin bürosunda çalışan EM ye zaten verilmiyor.

Benim demek istediğim de zaten elektrik mühendislik bürosunda ücretli çalışan mühendislere t.u.s. verilmemesi.Neden başkası bu parayı alarken,ben en az 5 yıl bu yapının sorumlusu olayım ki?O zaman emo,bu ücretli çalışan mühendis şirketten ayrılınca,t.u.s. ları da iptal etsin ki ben yeni bir işyerine başvururken t.u.s.'um dolmuş veya az yer kaldı diye sıkıntıda kalmayayım!.

Yapmazlar,çünkü bu düzeni kuranlar zaten emo'yu yönetmekte.Çark döneceği yere kadar.Yapı denetim'de bile binbir fesatlıklar dönmekte.Bu olay biraz daha açılırsa ben maliye'ye kadar bile giderim,en iyisi burada kapatayım ,İyi akşamlar,saygılar.
 
merhaba, bir eektrik taahhüt firmasında işe başlıycam inş. SMM belgem yok. elektrk mühendisi olarak ne gibi sorumluluklarım olucak özellikle imza falan attıgım zaman.. olası sorunlarda hangi hukuki sorumluluklarım olabilir* bilgisi olan varmı? teşekkürler.
 

SMM belgeniz yoksa imza atamazsınız. yaptığınız işlerin imzalarını şirkette çalışan başka bir Elektrik mühendisine attırmanız gerekir.
 
EMO - HOŞ GELDİNİZ 'den ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsin. Misem kapsamında 4 günlük bir eğitim oluyor .Eğitimin ilk 3 günü 1kv altı tesisler için 4. gün ise 1kv üstü tesisler için imza yetkisi eğitimi oluyor. Eğer smm olmak için alman gereken dersleri aldıysan 4 günlük eğitime katılablirsin. Tabi ki belli yükümlülüklerin olacak projeye imzayı boşuna atmıyorsun, önemli olan işini doğru yapman ... İlk başvurun olduğu için ( yani yenileme yapmıyorsun şu an, smm olduktan sonra her yıl yenilemen gerekiyor) 250 lira emoya ödüyorsun sanırım tek harcaman bu olacak. Yine emoyu ararsan sana yardımcı olacaklardır.
 
SMM belge alıp imza atacaksınız.
Çok kaba olarak söyleyelim;
İnce kesitli kabloyu projeye işlediniz ve bunu kimse farketmedi ve yangın çıktı.
Sizin ve yapı denetimin sorumluluğu olacak tabiki.
Ama bu örnek çok uç bir örnektir.Zaten gözü kapalı imza atmamanız gerekir.
Kendiniz çiziyorsanız,zaten kontrolu yapıyorsunuz demektir.
Hukuki sorunlar daha çok uygulamada çalışan teknik elemanların
sorunudur.İş güvenliği,kazalar vs.....
taahhüt firmasında illa imza atacaksınız diye birşey de yok.
Bence uygulamada çalışacaksanız daha dikkatli olun.
 
Slm ben fabrika da çalışan bir mühendisim.Bu günlerde SMM belgesi almayı düşünüyorum.İnşaat Elektrik projelerine imza yetkisi almayı düşünüyorum.Yalnız bunun için vergiye tabi olmak bir ofis açmak şart mı yoksa sadece bu belge ile imza atabilir miyim.Bilen birisi cevap verirse sevinirim.
 
Belge almak için kendi büronuz olacak yada gerekli şartları sağlamış bir büroda çalışmanız gerekir.
EMO - EMO SERBEST MÜŞAVİR MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ
Yanlış bilmiyorsam birde şöyle bir şey var.
çalıştığınız fabrika kendisine yeni bir bina yapacak ise bu binanın projelerini çizip
imzalamak için EMO geçici belge verebiliyor.
 
Özel sektörde çalışan Elektrik mühendisleri elektrik projelerine imza atması için gerekli eğitimi EMO dan alır, SMM belgesi ise bu eğitimi alan kişilerin proje ofilerinde ücretli çalışması veya ortağı olması halinde, bu proje ofisi için çıkartılan belgedir,
belge size verilmez ofise verilir yani siz iş yerinden çıktığınızda belgenin hükmü kalmaz, ilk kez alıyorsanız süreç şudur, EMO da eğitime gidesiniz 4 günlük, 160 tl, sonra proje ofisinde çalışmak istediğinizde szöleşme imzalarsınız, ve EMO ya bildirirsiniz, EMO ofise büro tescil belgesi ve SMM belgesi verir, büro tescil içinde belli miktar ücret ödenir, EMO daki eğitim hariç tüm alınan ücretler şirket tarafından ödenmeli mühendis sadece eğitimi alır..
mesela burdan çıktınız başka bir ofiste çalışmaya başlayacaksınız, artık eğitimi almanıza gerek yok şirket büro tescil belgesi alası yeterli
veya da kendi büronuzu açmanızda herhangi bir engel yoktur...

bu arada smm eğitim için EMO ya üye olmak zorundasınız ve aidat borcunuz olmamalıdır,

başka bir şirkette çalışırken veya da fabrika da çalışırken SMM belgesi çıkartamazsınız ama EMO dan eğitim almanızda bir sakınca yok,
ayrıca mesela proje işi yapmayan A şirketinde veya fabrikasında çalışıyorsunuz, kalkıp bu A işyeri için SMM alamazsınız proje ofisi olması ve EMO dan tescil alması gerekir..
 
ARKADAŞLAR ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSİ ARKADAŞLARIN SMM VE 1 kV ÜSTÜ TESİSLER İMZA YETKİSİ İÇİN SAKARYA
ÜNİVERSİTESİNDE KASIM 2011 İÇİNDE 3 HAFTASONU SÜRECEK TAMAMLAMALARI GEREKEN ELEKTRİK
MAKİNALARI
DERSİ AÇILACAKTIR. iLGİLENEN TÜM
ARKADAŞLARIN SAUSEM (SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ) E BAŞVURMALARI
GEREKMEKTEDİR.

SAUSEM: URL: http://www.sausem.sakarya.edu.tr

TEL: 0 (264) 295 54
51
 
Merhabalar, ben bir müşavir ve kontrolor firmada çalışıyorum;Elektrik-Elektronik mühendisiyim.Topraklama, paratoner periodik ölçüm ve kontrollerini ben üstleneceğim.Bunun için gerek ve yeter şartlar nedir ? EMO ile görüştüm, SMM ve Topraklama belgesi almam gerektiği söylendi. Çalıştığım şirketin sahibi Petrol Mühendisi, görüştüğüm kişi bu ölçüm ve kontrolleri yapabilmem için şirketin en az %51 hissesine sahip olmam gerektiğini söyledi.Ben SMM ve Topraklama belgesi alarak şirket adına bu işleri yapamazmışım ! ?. Lütfen yardımcı olun şu an bir çıkmaza girdik.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…