Özel sektörde çalışan elektrik mühendisleri elektrik projelerine imza atması için gerekli eğitimi EMO dan alır, SMM belgesi ise bu eğitimi alan kişilerin proje ofilerinde ücretli çalışması veya ortağı olması halinde, bu proje ofisi için çıkartılan belgedir,
belge size verilmez ofise verilir yani siz iş yerinden çıktığınızda belgenin hükmü kalmaz, ilk kez alıyorsanız süreç şudur, EMO da eğitime gidesiniz 4 günlük, 160 tl, sonra proje ofisinde çalışmak istediğinizde szöleşme imzalarsınız, ve EMO ya bildirirsiniz, EMO ofise büro tescil belgesi ve SMM belgesi verir, büro tescil içinde belli miktar ücret ödenir, EMO daki eğitim hariç tüm alınan ücretler şirket tarafından ödenmeli mühendis sadece eğitimi alır..
mesela burdan çıktınız başka bir ofiste çalışmaya başlayacaksınız, artık eğitimi almanıza gerek yok şirket büro tescil belgesi alası yeterli
veya da kendi büronuzu açmanızda herhangi bir engel yoktur...
bu arada smm eğitim için EMO ya üye olmak zorundasınız ve aidat borcunuz olmamalıdır,
başka bir şirkette çalışırken veya da fabrika da çalışırken SMM belgesi çıkartamazsınız ama EMO dan eğitim almanızda bir sakınca yok,
ayrıca mesela proje işi yapmayan A şirketinde veya fabrikasında çalışıyorsunuz, kalkıp bu A işyeri için SMM alamazsınız proje ofisi olması ve EMO dan tescil alması gerekir..