Elektrik teknisyeni çalıştırma koşulları

Bu konuyu hangi alana taşıyarak.konu hakkında daha dikkat çekmiş oluruz.Önemli olan iş güvenliği ise tabiki işletme gücü ne olursa olsun bilhassa , gece vardiyalarında elektrikçinin arızaya tek başına müdahale etmesi düşündürücü
 
Bunu nasil belgeleyebiliriz zaten konu bu bunun devlet kurumu yada özel olması ölümlü kazaların önüne geçmesini nasıl engelleyebiliriz.
 
Bunu nasil belgeleyebiliriz zaten konu bu bunun devlet kurumu yada özel olması ölümlü kazaların önüne geçmesini nasıl engelleyebiliriz.

Denetim için ilgili kuruluşlara şikayette bulunarak. Çalışan atılırım diye korkusundan yapamıyorsa dışardan birisine...
 
Yasada yada kanunda bu konu ile kesin net bir bilgi varmı gece şartlarında bir elektirik teknisyeninin tek çalışması arıza esnasında yüksek bir yerde merdivenle elektirik arızasına tek başına müdehale etmesi ve yanında kimsenin bulunmaması olası elektirik akımına kapılması durumunda (kamu kurumunda yataklı birimlerde bazı yoğun bakım ünitelerinde hiç-bir şekilde enerjinin kesilmeyeceği durumlar söz konusu) kişiye kim yardım eder ve müdehale edebilir.
 
İş güvenliği kurallarına bakarsan herşey var. Gözlemci olmadan iş yapamazsın, gözlemci iş güvenliği koordinatörüdür ve çalışmaz yalnızca işi izler. Enerji altında çalışamazsın bazı özel durumlar hariç.
Yani yasalarda sıkıntı yok
Sıkıntı DENETİMDE !
 
özellikle elektrik teknisyeni tek başına göreve gönderilemez, yanında onu kollayacak ve yardım edecek biri mutlaka olmalıdır,
kamuda bile teknisyen yardımcıları diye bir sınıf daha vardır ve teknisyenlere yardım etmeleri amacıyla düşünülmüş bir kadroydu fakat günümüzde bu kadroya alım yok denecek kadar azdır, ikili teknisyen gönderilerek işler yaptırılır genelde kamuda

kamuda yine kamu işçiliğindeki teknisyenlerde de iki kişi olarak göreve giderler ve bu iki teknisyenin yanında teknisyen kıdemli şefleri ya da mühendis amirleri de bulunabilir işçilikte
 
6331 sayılı İSG Kanunu Madde 4'e göre İşveren, çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.

İş sağlığı ve güvenliği her şeyin tek tek ayrı ayrı yazılabileceği bir alan değil ne yazık ki. Birini yönetmelik olarak yazınca diğeri eksik kalır veya işyeri özelinde bir durum çıkar, sonra bu yönetmelikte yazmıyordu derler. Türkiye'de bu durum çok suistimal ediliyor. Gerçi yönetmeliklerde açık açık yazan şeyleri örneğin kaçak akım rölesi konusunu bile umursamıyor kimse.

Elektrik teknisyenlerinin tek başına çalışması konusuna gelirsek iş güvenliği uzmanı bunu bir risk olarak görürse ve işverene bildirirse işveren bunu uygulamak durumunda. Hatta hiç kimse söylemese, hiç biryerde yazmasa bile iş kazası olduğunda elektrik konusunda bilgili bir bilirkişi işvereni kusurlu sayar, örnekleri mevcut.
 
bir vardiyada çalışacak elektrik teknisyeni sayısı ile ilgili bir yasa varmı . tek elektrikçiyi arızaya gönderebilirmiyiz

İş güvenliği önlemleri yapılacak işe göre risk değerlendirmesi yapılarak belirlenir. Örneğin siz yüksekte çalışma yapacaksanız veya kapalı bir alana girecekseniz aşağıdaki yanınızda bir gözetmen olması gerekli. Bu risk değerlendirmesini işveren yapar yada yaptırır.

Ama direk Teknisyenler arızaya yalnız veya birden fazla gider diye bir kanun bulunmuyor. Eğer isg uzmanı risk değerlendirmesi sonucu bu vardiyada en az 2 kişi olmalı derse olur.

Sizler çalışan olarak riskli gördüğünüz yerlerde İsg uzmanına bunu bildirin. İsg uzmanı bundan çok memnun olur çünkü hiçbir isg uzmanı risk almak istemez


ğ) Yüksekte yapılan çalışmalar işveren tarafından görevlendirilen ehil bir kişinin gözetim ve kontrolü altında gerçekleştirilir.
 

Ekli dosyalar

  • 1607237036916.png
    96.3 KB · Görüntüleme: 36
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…