Elektrik Tesisatlarında Sabun Yaklaşımı

İyi de sabun iletkene boru içinde temas etmiyor, neden nasıl karartsın, amacınız boru içindeki kablolara dış kılıfa zarar verip vermediğini gözlemlemek değil midir? Sonuçlarınızı 4 gözle bekliyorum.
 
Az önce yazmıştım tekrar edeyim. Dış kılıftan ziyade iletkene zarar verdiğini gözlemlediğim ve kaygı duyduğum için yöntemin tartışılması gerektiğini düşündüm. Tesisatta kablolama yaparken bırakın sabunun temas etmemesini; tabir caizse sabunla kabloya duş aldıran çok fazla elektrikçi tanıyorum, zaman zaman biz de yapmak zorunda kaldık. Uzun mesafeli, çok kıvrımlı, ezilmiş, hasar almış, içine cisim kaçmış borulardan illede kablo geçecekse; zorluğa bağlı olarak bolca sabun sürülür. Kablonun ucu her elektrikçi tarafından bantlanmaz, iletkenle yalıtkan arasına az miktar da olsa sabun girer. Eğer buattan veya kasadan çıkan kabloda yeteri kadar pay var ise kablonun bulaşık kısmı kesilir, buraya kadar sorun yok. Yine sabunun jel mi yoksa sıvı mı olduğuna bağlı olarak şunlar olur; sabun, sıvı ise bir süre sonra kablonun ucunun bulunduğu buat veya kasanın içine ve hatta klemenslerin, anahtarın prizin vd. bağlantı noktalarına damlamaya başlar. Bunun iletkenler ve hareketli kontaklar veya birleşme noktaları için zararını tartışmaya gerek var mı bilmiyorum.

Yine sıvı veya jel sabun, borunun içerisinde özellikle buata ve kasalara en yakın noktalarda, içerdiği sıvıdan ötürü rutubet kaynağı olmaya başlar, mevsimsel olarak borunun içerisindeki sabunun sıvısı buharlaşır ve kapalı alandaki iletkenleri karartıp oksitlemeye başlar.

Boru içerisinde iletkenlerin çizilip veya hasar alıp borunun içerisindeki sabundan dolayı KAKR'nin istenmeyen veya anlaşılamayan açmalara sebep olabileceğini söylemiyorum bile.

Sabun, Elektrik tesisatında boru içerisine kendi elimizle soktuğumuz bir problemdir, bazen anlam verilemeyen bir KAKR arızasıdır, bazen oksit ve kararma kaynağıdır.

Şimdi siz hala iletken kablo ile sıvı içerikli sabunun kapalı ortamda bulunmasını doğal karşılıyorsanız, ben size ancak saygı duyarım.
 
Konuyu öyle çok abarttınız ki aklıma youtube daki butterfly efect videoları geldi birden.
1) Arap sabunu uygulaması süngerle ve sadece izolasyona az miktarda yapılır.
2) Bakıra sabun ve suyu değmez, iletkenden sular akacak kadar uygulanmaz kaldı ki kasalarda kablolar yukarı kıvrılır, buatlar zaten yüksektedir.
3) Uygulama yaptığımız tesisatlarda kaçak akim rölesi var ve zerre sıkıntı yok.
La fontenden masallar kitabı okur gibi okudum yazdıklarınızı

Saygılar bizden
 
Bu yazdıklarınızla şunu demek istediniz sanırım; 'nasıl olsa ölmeyecek miyiz o zaman şimdiden köprüden atlayalım'.
Bakış açısı, tercih meselesi, saygı duyarım.
 
Bu yazdıklarınızla şunu demek istediniz sanırım; 'nasıl olsa ölmeyecek miyiz o zaman şimdiden köprüden atlayalım'.
Bakış açısı, tercih meselesi, saygı duyarım.

Her mevzuyu böyle anladığınız belli oluyor zaten bu mesajınızla tasdiklemiş olduk
 
"kablonun ucunun bulunduğu buat veya kasanın içine" bu ifade benim eksik anlatımım yüzünden yanlış anlaşılmış. Takip edenler için ekleme yapayım dedim. Alıntıladığım cümledeki jel veya sıvı sabunun 'boru' içerisinden damlamasından bahsediyordum!

Dikkat edilecek olunursa 'kablonun içerisinden sıvı damlar' diye bir ifade yok! 'Kablonun içerisine bir miktar sıvı girer eğer pay varsa bulaşık kısım kesilir' deniliyor. Paragraf bütünlük içinde okunursa yanlış anlaşılmaya gerek kalmayacaktır.

Not: Yanlış uygulamalarda kablonun içinden su geldiğini de gördük.
 
sözlerin doğruluk payını çıkarırsak, işte bilimsel deney budur, illa labaratuvar ortamlarında bilim adamlarına gerek yok. arap sabunu demek ki zararsız.
 
Araştırmak test etmek gerek her yönlü düşünmek gerek
Varsayımdir
kablo izalosyonu bozuldu diyelim
Bulasik sabunu , Arap sabunu veya gres yağı enerji iletimi yaparmi?
Kabloda sorun oldu yangın oluşumu
Bulasik sabunu , Arap sabunu gres yagi yanıcı özelliği
Kablo yuzeyine yayılma özelliği
Kablo boyu akiciligi
Vs gibi özellikler
Uçuk durumlar söyledim ama
 

Aklıselim, basiretli insanın hali başka oluyor.
Vakit buldukça ekleme yapacağım.
Alkalisiz Sabun haricindeki (daha önce ne gördüm ne kullandım, ne de özellikleriyle ilgili bilgili değilim) bütün sabunlar su içerdiği için iletkendir.

Kablolardaki izolasyonun koruma vs. gibi amaçları olduğu gibi kutuplar arasındaki yalıtımı da sağlamaktır. Yalıtımın istendiği bir sistemin ortamında, iletkenliği kuvvetlendirecek maddelerin olması neresinden tutsanız sakıncalıdır.

Sakıncaların bazıları şunlardır:
-Tesisat kablolarının çekilmesi aşamasında kabloların farkedilemeyecek yerlerinde çizikler ve hasarlar oluştuğunda, Faz-Toprak Notr-Toprak arası doğal kapasitif etkiler artacak, bu da istenmeyen KAKR açmalarına neden olabilecektir (olasılık). Elbette tesisatın uzunluğuna bağlı olarak bu etkilerin şiddeti değişecektir.
-Bunu daha önce de söyledim yine söyleyeyim, sabunun fazla kullanılmasından dolayı boru içerisinde rutubet kaynağı oluşacak, kablo daha hızlı oksitlenecektir. Ayrıca fazla kullanıldığında borudan buat, kasa, klemens, anahtar-priz vs içlerine sızmalar olup bileşenlere hasar verecektir (boruda biriken sabun çıkış noktalarından bir süre sonra damlamaya başlayacaktır). Yani sabunun az veya çok sürülmesine göre hasar değişebilecektir.
-Faz-Notr kısadevre ihtimali elbette olacaktır.

Örnekler çoğaltılabilir.
 
Son düzenleme:
1. NUMUNE: TEMİZ, BULAŞIK YOK 05.10.2019



1. NUMUNE: TEMİZ, BULAŞIK YOK (17 GÜNLÜK) 27.10.2019



2. NUMUNE: İLETKEN'DE ARAP SABUNU BULAŞIĞI VAR 05.10.2019





2. NUMUNE: İLETKEN'DE ARAP SABUNU BULAŞIĞI VAR (17 GÜNLÜK) 27.10.2019




3. NUMUNE: İZOLASYON'DA ARAP SABUNU BULAŞIĞI VAR 05.10.2019




3. NUMUNE: İZOLASYON'DA ARAP SABUNU BULAŞIĞI VAR (17 GÜNLÜK) 27.10.2019




4. NUMUNE: ORTAMDA (BUAT'TA) ARAP SABUNU KALINTISI VAR 05.10.2019




4.NUMUNE: ORTAMDA (BUAT'TA) ARAP SABUNU KALINTISI VAR (17 GÜNLÜK) 27.10.2019



Merhaba,

3. Numune'de İletken'deki beneklere dikkatinizi çekerim!

17 günlük sonuçlar. Aylar, yıllar içindeki durumları da ömrüm yeterse paylaşırım. Yorum sizlerin.



Efendim 17 günlük sonuçlar taze geldi Yukarıda
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20191027_140834.jpg
    119.5 KB · Görüntüleme: 24
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…