Elektrik ve Elektronik İşlerine Meraklıyım Ama

AliDilekci

Üye
Katılım
16 Haz 2021
Mesajlar
26
Puanları
1
Yaş
25
Selamün aleyküm
Ben bu işlere meraklıyım biraz bilgim var üniversite okumayı düşünüyorum ama orada ögrenirmiyim bilmiyorum. Bazı konuları anlamıyorum örneğin YouTube adam anlatıyor anlamıyorum. Örneğin bir devre kartına 220v, 8v 24v vb vereceğini nereden biliyor kartın üstünde yazıyor mu? Bağlantılarda biraz sorunun var adam kabloları parçalara bağlıyor anlamıyorum o kabloyu neden oraya bağladı gibi düşüncelere giriyorum. Uzun lafın kısası bu işi nasıl öğrenebilirim? Birde Elektrik korkusu var bende buna nasıl çözüm bulabilirim.
 
Direkt olarak kafanızın karıştığı devreyi buraya atarsanız herkes elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışır. Ne kadar bir bilginiz var bilmiyorum ama mesela: ALTERNATİF AKIM, DOĞRU AKIM NEDİR gibi konulardan başlayabilirsiniz. Belki biliyorsunuzdur kusura bakmayın farklı volt girişlerini sorduğunuz için dedim. Devre elemanlarını, ne işe yaradıklarını ve sembollerini öğrenebilirsiniz. Bu kısımda datasheet nedir nasıl okunur ne işe yarar kısmı çok çok önemli sizi kimseye soru sormadan doğrudan ürünün bilgisine ulaşmanızı sağlar. Bu sayede devreleri basit zora doğru anlamaya başlayabilirsiniz. Falstad diye bir online devre simülatörü var örneğin, online olarak kullanabiliyorsunuz hatta link olarak soru soracağınız zaman paylaşım yapabiliyorsunuz, tavsiye ederim gelişiminizde oldukça işe yarar. Yine voltların nereyi bağlandığını sorduğunuzdan yola çıkarak AC DC ye nasıl çevrilir onu araştırabilirsiniz. Normal trafolar köprü diyotla doğrultma var switch mode olarak dc ye çevirme var bunları araştırabilirsiniz. Elektrik santralde nasıl üretiliyor kaç volt, ac mi dc mi üretiliyor kaç volt ile taşınıyor, neden yüksek gerilim hattı deniyor ve böyle kullanıyoruz. Trafolar nedir. Volt mu çarpar akım mı? Çok tartışılan bir konudur ama genel olarak V= I(akım) x R(direnç) formülünden anlaşılabiliyor ikisi de doğru orantılı biri artarsa diğeri de artar. Watt= I x V bu iki formulden türetilmiş bazı formuller de
W=I^2 x R veya W= V^2/R gibi çok basit olduğuna bakmayın buradan birçok şey hesaplanıyor.
Akım ve volt multimetre ile nasıl ölçülür neden biri paralel diğeri seri bağlanır? Ve tabi bir multimetre almanızı tavsiye ederim. https://www.hepsiburada.com/wildlebend-avometre-dijital-olcu-aleti-multimetre-p-HBV000005S768 şu ayarda bir iey başlangıç için yeterli olur. Evde pillerin voltunu ölçebilirsiniz ya da dikkat ederek prizleri doğru kademede ölçebilirsiniz emin olmadan yapmayın alet çöp olmasın. Frekans nedir? Frekans=1/periyot(saniye cinsinden) periyot nedir? Frekans nasıl ölçülür ve görüntülenir. Daha bir çok şey yazılabilir ama benim aklıma şimdilik bunlar geldi devre elemanları kısmı uzun sayılır her bir ürünün birçok çeşiti var amacına göre onlara dikkat edin mutlaka. Entegreler var bunları ezberlemenize gerek yok çünkü çok fazla türde entegre var derya deniz. Ama entegre türleri ve en çok kullanılanları araştırabilirsiniz. Eğer vakit ayırıp bu yazdıklarımın hepsine hakim olursanız zaten araştırıp öğrenmek alışkanlık haline gelir soru soruyu konu konuyu açar ilerler gidersiniz sonra. Foruma istediğinizde tabi ki sorun ama örnek veriyorum direnç nedir veya NE555 entegresi nasıl bir devre ile kullanmalıyım derseniz hoş karşılanmaz araştırıp elinizdeki bilgileri sunarak soru sorarsanız herkes illaki yardımcı olur size. Bu şekilde gel bana anlat her şeyi tarzında çok soru soran oluyor onun için dedim üstünüze alınmayın bu konuda. Bu yazdığım konulardan bildikleriniz varsa da kusuruma bakmayın onların pas geçin. İyi çalışmalar dilerim, kolay gelsin.
 
Hocam çok teşekkür ederim cevabınız için elektrik bilgim var derken priz duy fiş vb takma değiştirme, anakart vb kartları değiştirme, prizde ölçü aleti ile topraklama ve volt ölçme biliyorum elektriğin temel konuları elektrik konusunda sadece kablo bağlantısı kafamı karıştırıyor. seri mi paralel mi.

Elektronik olarak herhangi bir devre kartı diyelim o kart kaç v kaç a ile çalıştığı nasıl anlaşılıyor devre kartları üzerinde bu değerler yazıyor mu giriş çıkış gibi bilgileri.

Bu işi öğrenmek için bir işe girmek daha iyi biliyorum ama bilgi olmadan adam işe almıyor. Ben 8 9 yaşlarında elektrik le çok ugrasirdim meraklıyımdır.

Az önce klimayı duvardan bazı parçalarını söktüm evaparatörleri yıkadım geri topladım Arçelik servisinde çalıştım arızacı olarak.

Az bilgim var ama eksikleri tamamlamak istiyorum.
 
Bu sorunun cevabı tasarlanan karta bağlı ya üzerinde yazıyordur, yazmıyorsa ve hiçbir kaynak yoksa çok zor bir durum tabi ama bütün devreyi analiz edip tersine mühendislik lazım ama zaten bu durum pek karşınıza çıkmaz. Ya nereden söktüğünüzü bilirsiniz, ya da tasarlarken voltlara karar verirsiniz. Hiç belli değilse de o tür ürünlerde veya o markada ortalama ne olduğunu bilirsiniz. Bu sonuncusu ancak deneyimle oluşur. Bazen de mesela nispeten basit entegreli bir devreyse entegre datasheetine bakarsın orda entegre için kaç volt gerekiyor ne entegresi hangi bacak kaç volt kaç amper duyarlı görürsün veya benim en çok hoşuma giden bilgilenmek anlamında her üretici çok ayrıntılı örnek vermese de birçoğunda oluyor o eleman veya entegreyle ilgili örnek devreler analizleri, kıyaslamalar oluyor ve kartı tasarlayan kişiler de bunu temel alarak tasarlıyor. Bunlar bir fikir verebilir. Sorunuz çok genel olduğu için başka bir şey diyemiyorum ben de hobi olarak uğraşan okuyup öğrenmeye çalışan biriyim ustalarımız daha çok yardımcı olacaklardır.
 
Ben bu işlere meraklıyım biraz bilgim var üniversite okumayı düşünüyorum ama orada ögrenirmiyim bilmiyorum.
Öğrenemezsin.
Anlaşıldığı üzere Elektrik Elektronik konularında temel eğitim almamışsın.
Bu gibi konularda temel eğitimi ancak okullardan alabilirsin. Tabii ki özel kurslardan da alabilirsin ama asla you tube gibi ya da forumlar gibi yerlerden alamazsın.
NEDEN?
Temel eğitim demek o branştaki temel elemanların ve temel formüllerin öğrenilmesi demektir.
Bir elektronikte belli başlı temel elemanlar olsa da bu elemanların tali gelişimleri binlerce değişik bilgi gerektirmektedir.
ÖRNEĞİN:
Elektronikte en temel elemanlardan birisi diyotlardır. Bir diyot yarı iletken teknolojisinin en basit halidir. Bir diyodun tam anlamıyla anlaşılması için nasıl çalıştığı, devrelerde nasıl kullanıldığı, ne gibi işlerde kullanılabildiğini anlamak yüzlerce sayfa dolusu bilgi demektir.
Aşağıdaki dosyada en basit bir diyot olan 1N4148 in karakteristiğini anlatan bilgiler bulunmaktadır.
https://www.vishay.com/docs/81857/1n4148.pdf

Keza bir adım ileri giderek iki diyot gibi düşünülen tranasistörleri inceleyip öğrenmek için bir o kadar daha formül ve bilgi gerekmektedir.
https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/bc337-d.pdf

Tabii ki hem diyot hem de transistör tek anlatımla incelense bile, bunların binlerce çeşitleri bulunmaktadır. Hangi elemanın ne tür devrelerde kullanılabileceği, nasıl bir uygulama ile çalıştırılabileceği, temel eğitimde, küçük devre şemaları verilerek öğretilmektedir.

Bir adım daha atıp ta bu gibi elemanların birleştirilerek oluşturulduğu bir eleman daha vardır ki, bunları şimdi incelemeye başlasak uzun yıllarımızı alacaktır.
Bu bahsetmiş olduğum elemanlara IC (Integrated Circuit) entegre devre denilmektedir.
Örnek bir entegre devre.
https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/ne5532-d.pdf

PC lerden tut ta analog amplilere kadar, hatta elindeki cep telefonuna varıncaya kadar, binlerce yüzbinlerce entegre devre çeşitleri bulunmaktadır.
Bu entegrelerin ne işe yaradığını öğrenebilmek insan hayatı boyunca sürebilir.
Keza bir devrenin oluşturulabilmesi için bu saydıklarıma ek olarak pasif devre elemanları da bulunmaktadır.
Direnç.
Kondansatör.
Bobin. Vbg.
Buraya kadar belirtmiş olduğum elemanlar ve çalışma prensipleri temel eğitimde öğretilmektedir. Eğer elektronik konusunda temel eğitim almamışsan, bir adamın bir kabloyu neden oraya bağladığını asla öğrenemezsin.
Elektrik konusu ise daha farklıdır. Elektrik ve elektronik ayrı dallardır ve ayrı eğitim verilmesi gerekmektedir.
 
Cevabınız için teşekkür ederim hocam ben lisede elektrik elektronik bölümü okudum ordan biraz temeli oluşturdum. ben sadece elektrik öğrenmek istiyorum.
 
Öğrenirsin, merak varsa ve emek verirsen öğrenirsin.
Ben EEM yim, üniversitede öğrendiğimin on katını forumlarda, bloglarda, videolarda yani internette öğrendim. Ama ilk öğrendiğim İngilizce ve neyi nasıl arayacağım nasıl bulacağım oldu.

İlk mesajındaki sorunun cevabını bir soru ile vereyim.
Bir odaya aydınlatma yapman isteniyor:
1) Ana aydınlatma için 220V AC ile çalışan, standart duylu, 20 Watt gücünde 4 adet lamba kullanma isteniyor.
2) Gece aydınlatması için 12V DC ile çalışan 1 Watt spot lambalardan 10 adet kullanman isteniyor.
3) Işık animasyonu veya renk değiştirebilme özelliği olan 12V DC ile çalışan, RGB olarak üç çıkışı bulunan uzaktan kumandalı bir kontrolcü ve tam parlaklıkta metresi 0.5A çeken 20 metre RGB şerit led kullanman isteniyor.
4) Spot ledler, ana aydınlatma ve şerit ledler kapının yanındaki standart anahtar ile açılıp kapatılabilsin isteniyor.
5) Şerit ledler ve spotlar için ne kadarlık adaptör uygunsa kullanılsın isteniyor.
6) Aydınlatma için odaya gelen şebeke beslemesinin bir sigortadan geçmesi isteniyor.

Şimdi bu kadar ledin, led sürücüsünün, spotun, lambanın, anahtarın, adaptörün nasıl bağlanacağını kağıt üzerinde çizip bize gösteremez misin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…