Öğrenemezsin.
Anlaşıldığı üzere
Elektrik Elektronik konularında temel eğitim almamışsın.
Bu gibi konularda temel eğitimi ancak okullardan alabilirsin. Tabii ki özel kurslardan da alabilirsin ama asla you tube gibi ya da forumlar gibi yerlerden alamazsın.
NEDEN?
Temel eğitim demek o branştaki temel elemanların ve temel formüllerin öğrenilmesi demektir.
Bir elektronikte belli başlı temel elemanlar olsa da bu elemanların tali gelişimleri binlerce değişik bilgi gerektirmektedir.
ÖRNEĞİN:
Elektronikte en temel elemanlardan birisi diyotlardır. Bir diyot yarı iletken teknolojisinin en basit halidir. Bir diyodun tam anlamıyla anlaşılması için nasıl çalıştığı, devrelerde nasıl kullanıldığı, ne gibi işlerde kullanılabildiğini anlamak yüzlerce sayfa dolusu bilgi demektir.
Aşağıdaki dosyada en basit bir diyot olan 1N4148 in karakteristiğini anlatan bilgiler bulunmaktadır.
https://www.vishay.com/docs/81857/1n4148.pdf
Keza bir adım ileri giderek iki diyot gibi düşünülen tranasistörleri inceleyip öğrenmek için bir o kadar daha formül ve bilgi gerekmektedir.
https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/bc337-d.pdf
Tabii ki hem diyot hem de transistör tek anlatımla incelense bile, bunların binlerce çeşitleri bulunmaktadır. Hangi elemanın ne tür devrelerde kullanılabileceği, nasıl bir uygulama ile çalıştırılabileceği, temel eğitimde, küçük devre şemaları verilerek öğretilmektedir.
Bir adım daha atıp ta bu gibi elemanların birleştirilerek oluşturulduğu bir eleman daha vardır ki, bunları şimdi incelemeye başlasak uzun yıllarımızı alacaktır.
Bu bahsetmiş olduğum elemanlara IC (Integrated Circuit) entegre devre denilmektedir.
Örnek bir entegre devre.
https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/ne5532-d.pdf
PC lerden tut ta analog amplilere kadar, hatta elindeki cep telefonuna varıncaya kadar, binlerce yüzbinlerce entegre devre çeşitleri bulunmaktadır.
Bu entegrelerin ne işe yaradığını öğrenebilmek insan hayatı boyunca sürebilir.
Keza bir devrenin oluşturulabilmesi için bu saydıklarıma ek olarak pasif devre elemanları da bulunmaktadır.
Direnç.
Kondansatör.
Bobin. Vbg.
Buraya kadar belirtmiş olduğum elemanlar ve çalışma prensipleri temel eğitimde öğretilmektedir. Eğer elektronik konusunda temel eğitim almamışsan, bir adamın bir kabloyu neden oraya bağladığını asla öğrenemezsin.
Elektrik konusu ise daha farklıdır. Elektrik ve elektronik ayrı dallardır ve ayrı eğitim verilmesi gerekmektedir.