Elektrikli battaniyenin kademe anahtarında diyodun ne işi var?

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Ustalarım hayırlı akşamlar. Bir elektrikli battaniyenin kademe anahtarını açtım ve seri bağlı bir diyodla karşılaştım. Dirençte vardı fakat o led içindi onu biliyorum.
Ama diyodun ne işi var anlamadım doğrusu. Sİzden bilgi alayım dedim. Saygılar...

diyodu devreye alınca battaniye yarım dalga çalışır

anahtarla diyodu devreye soktuğunuz zaman battaniyenin enerji tüketimi ve elde edilen ısı enerjisi %50 azalır.

hayırlı akşamlar hocam.
hocam kademe ayarını diyod gerçekleştiriyor. iki kademe vardır biri sıcak diyeri ılıktır. sıcak kademesinde battaniyedeki resiztansa 220 v gerilim gider tam kapasite ısı nır. ikinci kademe de ise resiztansa diyot seri bağlanır ve yarım dalga doğrultma yapılır. yani gerilim düştüğü için teller tam kapasite ısınmaz. aynı mantık saç kurutma makinalarında da vardır.

anahtarla diyodu devreye soktuğunuz zaman battaniyenin enerji tüketimi ve elde edilen ısı enerjisi %50 azalır.
O halde ben diyodu devreden çıkarırsam hem enerji sarfiyatı artacak hem de ısı enerjisi 2 katına çıkacak öyle mi?
Peki ısı enerjisinin 2 katına çıkması kısa sürede rezistansın arızalanmasına sebep olur mu ?

hayırlı akşamlar hocam.
hocam kademe ayarını diyod gerçekleştiriyor. iki kademe vardır biri sıcak diyeri ılıktır. sıcak kademesinde battaniyedeki resiztansa 220 v gerilim gider tam kapasite ısı nır. ikinci kademe de ise resiztansa diyot seri bağlanır ve yarım dalga doğrultma yapılır. yani gerilim düştüğü için teller tam kapasite ısınmaz. aynı mantık saç kurutma makinalarında da vardır.
Çok teşekkür ederim Onur ustam. Şimdi kafama taş düştü.:D

hocam sıcak kademesinde diyod devre dışı zaten

Forum istatistikleri

Konular
130,340
Kullanıcılar
453,634
Son üye
tayfun75

Yeni konular

Geri