https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/522ee0097-pdf.37090/
Merhaba. Elektrikli ısıtma (watt=joule/sn) gücünün ısıl eşdeğerini,karşılığını (1 kcal=0.736 kW gibi) yapmayı düşündüğünüz kuvars cam tüp içindeki rezistanslı ısıtıcı için hesaplayıp ısıtıcıyı bunun sonrasında detaylandırmanız gerekiyor. Yalnızca masa başında sizi mi yoksa içinde olduğunuz tüm hacmi de ayrıca ısıtacak mıdır? Bunlar ısıtıcı gücünün dolayısıyla ni-krom direnç telinin çapı/kaç adedinin paralel bağlı kullanılacağı/odanın o anki mevcut ısı yalıtımı/oda hacminin o anki ısısı/mevsim sıcaklığı yani bulunulan bölgeye göre o anda kullanılacak sürekli hava sıcaklığı, vb. birçok kriter bu ısıtma işlemindeki rezistans teli kesiti, watt değeri, bu watt değerini elde edebilmek için paralel bağlanacak birim kuvarslı ısıtıcı tüp sayısı için oldukça önemlidir.
Not: 1-Yukarıdaki linkte elektrikli sobalar,ısıtıcılar için tel çapı ve ısının eşdeğeri olan dönüşüm formülleri bulunuyor. Elektrikli ısıtıcıyı dc ile (güçlü adaptörler veya güç kaynakları ile) çalıştıracaksanız + ve - uçlarını direk kullanırsınız,biri adaptörden topraklı (şaseli) olarak geliyorsa elbette bu işlem böyle olacaktır. Ama 220 vac ile düşürmeden direk şebekeyle yapacaksanız faz-nötr ucu ile bu işlem olur,toprak hattını da güvenlik işletmesi için bir kaçak durumunda K.K.K.R.sinin hemen atabilmesi için topraklı fiş-prizle toprak hatlı olarak bunu yaparsınız.
2- Tüm rezistanslar ac/dc ile ve her voltta çalışırlar.(Elektrikli sobalar veya araçlardaki ısıtma bujisi gibi) Ancak 12 volt dc ile çalışan rezistansın tel boyu, 220 vac ile direk çalışanına göre 220/12=18.3 kat daha kısası olur.Rezistansın tel çapı artarsa güç yani ortama verebileceği ısı miktarı (kalori) de doğru orantıyla artar,GÜÇ= P= Amper kare çarpı dirençle veya volt çarpı amperle, ac akımda bir de güç faktörü bu çarpıma eklenerek,ama omik dirençte bu 1 olduğundan çarpımı etkilemediği için ayni dc.'deki gibi çıkan bu ısıtma değeri, tel çapıyla yani geçen amperin artan bu tel çapından ayni oranda geçmesiyle ve uygulanan voltun çok büyük olmasıyla (220 ac veya 12/24 volt dc. gibi) artarak çok değişir.
3- Bu projede ısıtılacak hacmin,örneğin sadece masa etrafının veya tüm odanın ısıl değeri (ısıl yükü) Q=m * c * t2-t1 'den hesaplanıp yapılması istenen sobanın watt değeri karşılığı kcal'ye dönüştürülüp bu değere eşitlenerek,yani P=Volt*amper (Omik direçteki ısıtma için) çıkacak bu değere Q değeri eşitlenip ısıtıcı tel çapını veya diğer detaylarını tersten bulmuş olacaksınız.Kolay gelsin.