Elektriksel veriyi dijital veriye çevirebilirmiyim?

slavian

Üye
Katılım
2 May 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba arkadaşlar. Desktop tabanlı uygulama geliştiricisiyim ve elektrik konusundaki bilgim sıfır. Ancak merak ettiğim bir konu var. Havadaki radyo trafiğini com-ethernet vb yardımı ile bilgisayar ortamına sayısal veri olarak aktarabileceğim bir yol varmıdır? (Binary, byte, string, hex, yada diğer herhangi bir tür)

Anlamlı bir dijital veri aramıyorum, sadece elektriksel verinin digital veriye dönüştürülmüş hali üzerine çalışmalar yapmak istiyorum. Saçma sapan yazılar, binary çıktıları yada karmaşık bir çıktı bile beni fazlasıyla mutlu edecektir
 
Havadaki veri trafiğinden kastım wifi trafiği değil. Örneğin herhangi bir telsiz frekansından gelen radyo sinyali


Örnegın x bandını dinliyorum telsizle ve gelen veriyi pc ortamına sayısal veriya cevırıp atıyorum. Böyle birşey.
 
Son düzenleme:
hangi band ve frekansı dinlemek istiyorsunuz?
433?, 868? 900-1800? öncelikle buna karar verilmeli.
daha sonra bu frekansta bir alıcı ile çıkışında yeteri kadar anlamsız veri alabilirsiniz. çıkış digital olacaktır fakat alıcıyı uyaran bir frekans mutlaka olacağından sürekli farklı verici sinyalleri alıcaksınız.
eğer seçilen frekansta alıcınızın çekim hassasiyetini öğrenecekseniz RSSI (receive signal strench indicator) yayıncının sürekli bir sabit data göndermesi gerekir.
 


Merhaba MAIN_LOOP, ilginiz için teşekkür ederim.

Evet sabit bir frekansı dinleyeceğim. (Örnek 100 khz bandı)

Bilgim yeteri düzeyde olmadığı için sağlıklı araştırmalar da yapamıyorum. Zamanınız olursa cevaplamanızı isteyeceğim bir kaç sorum olacak?

1- Bu frekansta bir alıcı dediniz, bu alıcı devre elemanı olarak hangisi (leri) dir?
2- Örnek radyo bandından toplanan tüm parazitleri digital veriye çevirmek için gereken extra elemanlar nelerdir ?

Sevgilerle...
 
Merhaba.Binary (ikili sayı sistemli,1 ve 0'lı) olarak pc'ye kayıt işlemine örnek olarak ses kartında,mikrofondan gelen anolog ses sinyalinin ADC (Anolog-dijital dönüştürücü) devreleri ile WAV dijital ses kaydı olarak bir cd veya HDD'e 0 ve 1 şeklinde yapılan kaydını,tersten dinlenmek istediğinde yine HDD'den 0 ve 1 şeklinde binary kodların okunup ses kartında DAC (Dijital analog dönüştürücü) yoluyla işlenerek anolog sinyale dönüştürülüp pc hoparlörlerinden analog ses olarak WAV dasyasının dinlenmesidir.Yani buradaki anahtar sözcük DAC veya ADC olup,bu devreler üzerinde tam olarak durmanızdır.Megep dökümanlarından bu dönüştürücülere ait teorik örneklerle,uygulamalı elektronik devre örneklerini bulmanız yine mümkündür.

Radyo frekansından dijital yollla elde edilecek bu verileri,yine elektronik bir dönüşümle yani ADC dönüşümünü sağlayan devrelerle elde edip,pc'nin rs-232 portundan pc ile kontak sağlanarak pc HDD'ine kayıt yapılabilir diye düşünüyorum.Nasıl ki pc'den receiver'e rs-232 portunu veya usb portunu kullanuıp HEX uzantılı dosyaları transfer edip receiver'in silinmiş yazılım programını yeniden nasıl yüklüyorsak,ayni şekilde radyodan ADC ile dönüştürülmüş bu dijital bilgileri rs-232 portuyla pc'ye girerek bu binary kodları HDD veya bir cd'ye yazdırmak mümkün olabilecektir.Kolay gelsin.
 


100khz frekansını rf olarak dinleyemezsiniz çünkü rf bandında değil. sorularınızı cevaplayabilmem için dinlemek istediğiniz rf frekansını yazarsanız o frekansa uygun bir devre veya komponent önerisi yapıcam. her ayrı frekans aralığının kendine özgü komponent ve dinleme/yayınlama yöntemi farklı olduğu gibi birde modulasyon seçimide yapmalıyız. örneğin 433mhz frekansında hem ask (amplitude shift keying) modulasyonu olduğu gibi birde fsk (frekans shift keying) modulasyonu vardır.ayrıca fsk ve ask içinde hem analog hemde digital yayın diyede ayrılıyorlar.yani sadece frekans seçmenizde yeterli değil. yinede fm (frequency modulation) ve digital bir alıcı istediğinizi varsayalım.sadece net bir frekans aralığı söyleyin.

saygılar
 
fakat çok gereksiz.

Aslında cisimlerin yaydığı elektromanyetik dalgaları sayısal veri şeklinde tanımlamaya çalışıyorum. Çok detaylı bilgim yok dediğim gibi ama şunu biliyorumki; yolladığım bir radyo dalgasının çarpıp geri geldiğindeki hali, çarptığı cismin farklılığına göre daha farklı bir şekle bürünecek. İşte varmaya çalıştığım nokta tamda orası. Geri gelen veriyi sayısal veriye çevirip, kendime çok güvendiğim bilgisayar belleklerinde bu cisimleri tespit edebilecek kodları programlamak.

Belki de gerçekten gereksizdir ama ilgimi fazlasıyla çekiyor.

Kesin bir sinyal aralığına gelince aslında mantığını istiyorum devreden ziyade. Çünkü düşündüğümde sanırım a ile z arasındaki çok geniş bir band ilede yapmaya çalışabilirim. (Ör: osilatörle sinyal yolla, regülatörle gelen sinyali yükselt, jeneratörle sayısal çevir, ekskavatörle pcnin tanıyabileceği hale getir gibi yardımlar da yetecektir.)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…