Merhaba. Bu elektronların iletkenlere belirli bir yerden gelebilme kaynağı, bu maddenin yine en küçük parçası olan atomlarındadır. Atom ; elektron, proton+ nötron (çekirdekten) oluşur, en dış yörüngesindeki valans yani değerlik elektronları dediğimiz elektronlar mağnetik alanlar (dinamo, jeneratör rotor ve statorundaki etkileşim) , ultraviyole ışınlar (Fotovoltaik güneş pilleri) , sıcaklık (peltier etkili soğutma veya
Elektrik üretebilme) , kimyasal reaksiyonlar (Akü, pil, şarjlı piller, vb.) etkisiyle bu en dış yörüngeden ayrılan elektronlar şeklinde iletken tel, kablolarda bir elektrik akımını oluşturur.
Bir de bu iletkenlerde bazen elektronların en dış yörüngeden koparılması ve iletilmesi ayni bakır iletkenle olabilir. örneğin alternatörün statorundaki bakır emaye tel sarımlarında oluşan 3 fazlı AC akımlar, örneğin sıklıkla yine ayni atom/maddeden (bakırdan) yapılmış elektrik kabloları ile taşınır. Elektronların koparılması jeneratörün (alternatörün) içinde değişken olan mağnetik alan değişimleriyle olurken, akımın iletilmesi olayında ise serbest elektron bulutu dediğimiz, örneğin bakır, alüminyum, altın, gümüş, vb. iletken metalinin içindeki, metalik bağlar yoluyla, bu bağlardan sekerek birinden diğerine iletilerek geçen serbest elektronlar yoluyla kablonun bir ucundan diğerine sağlanır.
Bir pilin, akünün, vb içinde Red-Oks dediğimiz redüksiyon/oksidasyon (indirgenme/yükseltgenme) dediğimiz kimyasal reaksiyonlarda karşılıklı olan elektron alışverişi ile bu elektronlar örneğin bir pilin – ucundan + kutbuna doğru (elektrik akımı artıdan eksiye doğru yani elektron akımının tersidir) hareket ederken elektrik akımı dediğimiz, kuru pillerde 1.50 - 160 voltluk, tek bir kurşunlu akü hücresinde ortalama değer olarak 2 voltluk bir potansiyel volt farkını oluşturur.
Bir peltier birleşik elemanındaki bir P-N seri birleşim bölgesinin ısıtılması, diğer P-N birleşim (tampon) bölgesinin soğutıulmasıyla veya soğuk olarak (oda sıcaklığı gibi) bırakılmasıyla veya foto-voltaik güneş pillerinde yine P-N birleşim (tampon) bölgesinin ultraviyole ışınlarıyla maruz kalmasıyla, atomun en dış yörüngesinde bulunarak, buradan kolayca kopabilecek olan değerlik (valans) elektronları bu yörüngeden ayrılarak koparak P-N bölgesi içindeki bir bölgeden diğerine elektronların bu hareketi esnasında elektrik akımına neden olur.
Toprağa akıp gidebileni (direk deşarj) olabileni sadece statik elektrik yükleridir. Alternatif akımda kullanılan AC çıkış uçları hiç bir zaman toprağa akıp yok olamaz. Yani AC akımın tek fazında ve 3 fazında kullanılan nötr ucu, hem toprağı hem AC akımın 2. ucunu içinde ortak taşıyan NÖTR ucu şeklinde ikiz (ortak) uçtur. Nötr ucuyla topraklama yapıldığında, bu uçlardaki elektronlar AC akımda toprağa deşarj olup kaybolsaydı AC akımı tam güçle veya çok kayıpsız olarak kullanamazdık. Kayıpsız olarak sadece iletim (Yüksek gerilimde toprağı da iletken olarak kullanarak) ve güvenlik (Direk değdiğimizde çarpılmamamız) amacıyla NÖTR ucu olarak bu kullanımlarda, hiç bir şekilde bu uçta sabit 50 HZ şebeke frekansında +-+-+-++-++-+ …. şeklinde nöbetleşe kutup değiştiren AC elektrik akımında NÖTR olarak topraklama yapılsa bile toprağa akıp yok olamaz,sadec taşınır ve AC akımın topraklanmış bir ucunu gizli (saklı) olarak içinde bulundurur. Kolay gelsin.