- Katılım
- 16 Eki 2007
- Mesajlar
- 1,806
- Puanları
- 281
Yukarıda alıntı yaptığım mesajda ben mi yanlış anlıyorum, yoksa nötr geriliminin cihazlara etkisini mi merak ediyorsunuz. Ben de elimden geldiği kadarıyla nötr gerilimini, cihazların besleme gerilimlerini nasıl etkilediğini yazdım. Karıştırdığım bişey mi var?
syn ali; nötürde oluşacak gerilim düşümünün cihazı nasıl çalıştırmayacağını anlatmaya çalıştınız sanırım. Eğer faz-nötür gerilimi cihazı çalıştırmak için yeterliyse(nötürdeki gerilim düşümünün bir önemi yok), cihaz çalışacak, yeterli değilse çalışmayacak.
Faz-nötür gerilimi cihaz için yeterliyken, nötür-toprak arasında bir gerilim olursa(diyelim 10 V), bunun bir elektronik cihazın çalışmasına/çalışmamasına nasıl etki ettiğini devre şeması/örnek çizim/şekil üzerinden anlatabilir misiniz?
Açıkçası bu soruya verdiğim cevap nötr ve toprak hattı arasındaki gerilim farkından ziyade, nötr geriliminin toprak potansiyelinden farklı olması durumu ile ilgilidir.
Bir elektronik devre kartını ele alırsak, bu kartın düzgün çalışması için bazı noktaların '0' V potansiyelinde tutulması gerekir.Bu potansiyel de toprak potansiyelidir.(pratikte 0'a çok yakın)
Lojik kapı elemanlarının iç yapısını düşünürsek, bu devreler direnç, diyot, bjt gibi elemanların kombinasyonu ile kurulmuşlardır ve doğru lojik gerilim seviyeleri üretmelidirler.Örneğin 5 volt yerine 3.5 v üretildiği taktirde sistemde bu değer acaba lojik 1 olarak algılanır mı, ya da 0 voltun lojik 0 olarak algılandığı bir sistemde 1.2 V da lojik 0 olarak algılanır mı? Olaya böyle bakarsak, nötr noktası '0' V olması gerekirken, daha değişik gerilim seviyelerinden beslenen hassas bir sistemde(mikroişlemcili, lojik devre elemanları vs.) doğru işaretler üretilemeyebilinir.Bu devreler tasarlanırken nötr noktası aynı zamanda devrenin referans gerilim noktası alınarak tasarlanıp,(ideal durum dersek faz 220 V etkin, nötr noktası 0 V) nötr noktası kaymış(2-3 V) olan bir şebekeden beslenen devrede bilgi kayıpları yaşanabilir.
Nötr hattı ile toprak hattı arasında gerilim farkı olursa ne olur derseniz, zaten bu durumda da nötr hattı 0 V dan farklı bir potansiyele kayacağından yukarıda yazdığım durum oluşacaktır. Nötr hattının 0 V, toprak hattının ise 0dan farklı olması durumunda ise topraklama kötüdür, dolayısı ile topraklamanın görevi olan koruma etkin bir şekilde yapılamayacaktır.Bu söylenilenleri pratik olarak yorumlarsak, gerçekte bu tür ideal durumlar olmadığı için zaten nötr ya da toprak tam olarak 0 V olmaz.Dolayısı ile tolere edilebilen değerlerde olmaları, elektronik cihazların doğru çalışması açısından önemlidir.
Ben bu olayı bu şekilde yorumladım, daha başka sebepler de olabilir, değişik fikirleri ve bilgileri olanlar paylaşırsa şimdiden teşekkürler.
syn cem, bu anlatımınızı örnek bir şema ile açıklayabilir misiniz?, yada bunun böyle olduğuna dair bilimsel bir yazı/makale varsa paylaşabilir misiniz?
saygılar...