Elektronik devre tasarımını nasıl öğreneceğiz?

redax

Üye
Katılım
24 Nis 2011
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar ben elektrik- elektronik mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim.
Ama problemim şu ki ben halen daha devre tasarlayamıyorum.Yani elektronik dersleri gördüm devre analizi gördüm.Kondansatör,bobin,direnç,transistör,opamp vesaire bütün elektronik elemanların teorik olarak ne olduğunu ne işe yaradığını biliyorum ama gelin görün ki örneğin bana bi tane amfi tasarlayın deseniz(sıfırdan devre şemasını kendim çizerek) hiç birşey yapamam.Yani diyeceğim o ki tasarım olayını nasıl öğreniyoruz nasıl geliştireceğiz kendimizi bi türlü çözemedim.Sadece ben değil sınıftaki çoğu kişi benim gibi.Malum üniversite eğitimlerimiz yoğun olarak teorik olduğu için uygulamada hiç birşey yapamıyoruz.Kaliteli sağlam Devreler tasarlamak için nerden başlamamız gerekiyor nasıl bi yol izlememiz gerekiyor bi yardım ederseniz bu kardeşinizi çok memnun edersiniz :(
 
Merhaba
Devre tasarlamak çok kolaydır,hele sizin gibi bilgi donanımı da olduktan sonra hiç düşünmeyin.Bu durum genel olarak eğitim sistemimizin bir eksiğidir.Neyi,nasıl,nereden bulabileceğimizi ve bu bilgileri nasıl harmanlayıp "HELVA" yapabileceğimizi öğretmezler.Belki çok komik gelecek ama yöntem çok çok basit.Bir örnekle açıklayayım.Siz hemen anfiden bahsettiniz her ne hikmet ise hep anfi ile başlanmak istenir.Bana sorarsanız yapacağınız ilk proje bilimsel olarak(data sheetine tam uyarak) bir led yak söndür olmalı.Belki şaka yaptığımı da düşünebilirsiniz ama bir ledi yak söndür için bir çok parametreleri göz önünde bulundurmanız lazım.Led kaç volt ile çalışır?Kaç miliwattlıktır.max minimum değerlerini göz önüne alınız.Kullanacağınız güç kaynağının voltaj kalitesi nedir?Titreşimi çok mu?(ripıllar) sizin besleyeceğiniz ledi sürecek gücü var mı?Gördüğünüz gibi basit bir ledi yakmak bile en azından iki adet data sheet bakmayı gerektirir.Aynı zamanda da birazıcık da hesap gerekir.V=IxR formülü bu iş için size yeterli olacaktır.Göreceksiniz ki bu ledi benim yazdığım yöntem ile yakar söndürürseniz.SİSTEMİ ÇÖZERSİNİZ.Amatör bir elektronikçi,profesyonel olarak bu işi sürdürecek arkadaşa ancak bu kadar yardımcı olabilir.Kolay gelsin.
 
Bu sorun gerçekten var ama Türkiyede mühendis olarak çözülmesi gereken bir problem olmadığından çözümsüz kalıyor. Bende eem 4. sınıf öğrencisiyim 0 dan şunu tasarla desen tasarlarım (konu hakkında araştırma imkanı verilirse), örneğin sizinde bahsettiğiniz gibi anfi tasarlayayım dedim araştırdım gerekli bilgileri öğrendim, ufak tefek birşeyler yaptım ama iş profesyonel uygulamaya gelirse sadece anfi üretmek için bile hayatımı ona adamam gerektiğini gördüm, bana faydası şu oldu eğer birşey tasarlamak istiyorsam ne yapmalıyım sorusunun cevabını kendimce buldum. Yine anfiden örnek vereyim temel olarak transistor kullanacağımızı biliyoruz, bu transistörlerin birbirine bağlanması gerekiyor, bu bağlantılar yapılırken elektronik dersinde gördüğümüz self bias, gerilim bölücü vs. gibi temel teknikler hesaplamalarda kullanılıyor, devre analizinde gördüğümüz analiz metodlarıda katlar arası bağlantılardaki hesaplarda kullanılıyor, bunların yanında anfi tasarımı için hangi katların tasarlanması gerektiği ve bu katlar arası güç aktarımı vs. için nasıl tekniklerin kullanıldığınıda öğrenmek gerekiyor bunun için bu işi bize birinin anlatması lazım yani tasarım yapmak istiyorsanız bu işin nasıl yapıldığını size birisinin (veya kitabın) anlatması lazım sizde ürüne yönelik tasarım yöntemini seçip uygulamalısınız, bizim işimizinde inşaat mühendisliğinden farkı yok onlara bir binanın temelden tepeye nasıl nelere dikkat edilerek dikileceğini kimse göstermezse belki 2. katı bile çıkamazlar, yani bana göre tasarımda örnek şart, yoksa yaptığımız şey icat olur, neyse bu anfi için temel tasarım nasıl yapılıyor bakmak isterseniz "talkingelectronics sitesinde transistor amplifier diye anlatan konuya bakabilirsiniz", aynı şekilde birdiğer örnekte benim okuduğum üniversitede uygulanıyor ki birçok üniversitedede vardır, elektronik dersinde herkeze güç kaynağı tasarlaması şart koşulmuştu, derslerden teorik olarak transformatörün 220 yi düşürdüğünü köprü diyotla doğrulttuğumuzu fakat ripple factor gibi hesaplarında yapıldığını kondansatör kullanılıp bu değeri ayarladığımızı sonrasında transistor ve pot kullanıp zener diyot kullanıp bundan ayarlı güç kaynağı yapabileceğimizi biliyorsunuz basit haliyle bu uygulama ders geçmek için şart koşulmuştu, tabi güç kaynaklarındada birçok yöntem var aynı şekilde smps üzerine kaynakları inceleyip istediğiniz güç kaynağınıda tasarlayabilirsiniz, ben analog elektronikteki tasarımlarla işime lazıom olduğu kadar ilgileniyorum ama tasarım yapmanın en kolay yolu mikrodenetleyici kullanmak burada yazdığınız programla tamamen kendi tasarımınızı yapabiliyorsunuz ki ben assembler kullanıyorum hazır kütüphane kullanmadığımdan yazılım tasarım tamamen bana ait oluyor.
 
Bu tip uğraşlar çok sevindirici fakat benim gibi çalışma hayatına atılmış birisi için ne kadar yetersiz ve karşılığı olmayan bi çaba demekten ileri gitmiyor.Çünkü devre tasarlayıp bunları hayata geçirebileceğiniz firma belkide 2 elinizin parmaklarını geçmeyecek sayıda.Kimsenin hevesini kırmak istemem fakat türkiye elektronikte hazırcı bi ülke malesef piyasada mühendisten beklentiler çok farklı.Sizin becerileriniz sadece onların beklentilerini karşıladıktan sonra ilgilenebileceğiniz hobiler olarak görülüyor.Ben elektrik ağırlıklı dersler almış bi elektrik elektronik mühendisiyim ve inanın ki buna şükrediyorum.
 
... tasarım yapmanın en kolay yolu mikrodenetleyici kullanmak burada yazdığınız programla tamamen kendi tasarımınızı yapabiliyorsunuz ki ben assembler kullanıyorum hazır kütüphane kullanmadığımdan yazılım tasarım tamamen bana ait oluyor.

Tecrübelerimin bana öğrettiklerinden birisi; Ne kadar hızlı tasarlayıp üretebiliyorsan, kazancın bu süre ile ters orantılıdır. Günümüz dünyasında, piyasaya ne kadar hızlı ürün verebilirseniz o kadar avantajlısınız, çünki sizinle beraber üretmek için düşünen bir çok beyin var ve belirli bir pastayı paylaşmak durumundasınız.

Assembly ile çalıştığım dönemlerde ki hızım ile şu an ki hızımı mukayese etmek abesle iştigal olur. ST nin, ARM ın, NXP nin hazır kütüphaneleri var ve ben bunları yeniden yazmaya kalkarsam ömrüm yetmez. Her kütüphaneyi yazmak için o konuyu en dibine kadar bilmek lazım ki öngörülemeyen böcükler olmasın. Assembly kullanmıyor muyum? elbette kullanıyorum ama lazım olduğunda ve yerinde. Artık kullandığımız MCU lar, gençliğimde ki gibi kaynak fukarası değil. Tepe tepe ve zaman kazandıracak şekilde kullanmak lazım.
2-3 bitin hesabını yaptığımız dönemler geride kaldı(çok kritik projeler hariç). Kaynakları yetmediği için bir üst MCU ya geçmenin bana maliyeti 3-5 dolar. Zamanım ise çok çok daha kıymetli.
Artık çok basit projeler yapmıyoruz, müşterilerde istemiyor zaten. Min fiyata max performans ve görsellik istiyorlar, universal haberleşme altyapısı istiyorlar. USB, TCP-IP/UDP vb olmazsa olmaz oldu. USB veya TCP-IP için assembly de yazmaya kalkmanın anlamı yok. Kimse kodlarınızı görmeyecek ve sadece çalışmasına bakacak. İster C ile yazın, ister basic veya assembly. Önemli olan çalışması ve hatasız olması.

Hata konusuna gelince; Sizin assembly ile yazdığınız kodu sadece siz ve müşterileriniz test edecek! siz bulursanız ne ala, ya müşterileriniz bulursa hatayı...
Hazır kütüphanelerde bu ihtimal oldukça düşüktür, çünki üretici firmaların veya IDE sağlayıcıların bu konuda ayrı bir departmanı vardır ve bu konuda profesyonel çalışırlar, yetmez üstüne alfa ve beta tester kullanırlar. Yeterince imbikten geçer ve süzülüp size gelir. Buna rağmen onlarda dahi hata çıkabiliyor. Birde tek başınıza dünyaya karşı kod yazarken sizin hata yapma ihtimalinizi düşünün.

Kulakları çınlasın bir Üstadım ısrarla hep şunu söylerdi, "Kod yazarken ve sistem tasarlarken, kullanacak kişileri, dünyanın en salak insanları olarak düşünün, olmaz, yapmazlar/yapamazlar dediğiniz her şeyi en kısa sürede yapar ve sizi kı....zın üzerine oturturlar, onlardan daha büyük düşmanınız yoktur".
 
SAYIN KATANA söylediklerinize katılıyorum, fakat şuanda ticari amaçlı yazılım yapmadığım için yüksek seviyeli dillere geçebilmiş değilim, ihtiyacım olmadı diyebilirim. Aslında benim programlamaya başlamam ilginç oldu, öncelikle bilgisayar programlamada c dersini aldık yada c++ mıydı o kadarki ne ismini nede include stdh gibi birşey vardı onun haricinde neredeyse hiçbirşey hatırlamıyorum desem yeridir, bu dersi daha zor bir yöntemle birçok programı toplamda yüzlerce satır soru cevap şeklinde ezberleyerek geçmiştim, ve programlama benim yapamam imkansız dediğim birşey haline gelmişti, daha sonraki bir sene okulumda kurs olarak assembler ile pic programlama açtı bir öğretmen ben birkaç hafta sonra hocam kursa benide alırmısınız dedim yok olmaz biz 50 küsürüncü sayfaya geldik dedi bende gittim oraya kadar kendim çalıştım öğrendim yanına gittim tekrar sordum yine olmaz dedi bende işlediğiniz yere kadar öğrendim dedim ısrar ettim ve sonuçta yine beni kabul etmedi, kurstaki kitaabı kendisi yazmıştı ve arkadaşlara dağıtmıştı kullanmadıkları vakitlerde arkadaşlardan alıp çalışmaya devam ettim, sonra okuldan atıldım 1 sene boş kaldım bu süredede megepteki kaynaklardan programlamayı öğrenmeye devam ettim sonra af ile tekrar başka bir üniversiteye yerleştirildim şuanda okuduğum okul, burada mikroişlemciler zorunlu dersdi aldım ve ilk defa programı derleyip pice atma girişimim burada oldu daha önce hep kağıt üzerinde idi pic programlayıcı pic vs. alıp denemek bana masraflı gelmişti ama ders olunca zorunlu aldık sonra ortaya birşeyler çıkınca mikrodenetleyiciler diye seçmeli olan bir derside aldım okulumda derslerde hep assembler ile programlama gördük bende assemblera çok alıştım bu yazda boş durmadım kendi kendime zorlu programlar yazmaya çalıştım kısmen başarılıda oldum çalışmalar devam ediyor, evet çok zaman alıyor şuan uğraştığım program belki 100 sayfayı geçecek ama yazılabiliyor oluyor, ben şimdi bu noktada bırakıp c gibi bir dil öğrenmeye kalksam çok zamanımı alacak gibi geliyor fakat uğraştığım işi bitirdikten sonra c gibi dillere bakmaya karar verdim, dahada önemlisi bilgisayarda arayüz oluşturabileceğim dilleride öğrenmem gerekiyor, bunların yanında android programlama ile ilgili fikirlerim var bunun içinde java öğrenmem gerekecek yani uzun sözün kısası şuanda benim için en kısa yol bildiğim yol oda assembler vaktim olunca diğer yollarıda biliyor olmaya çalışacağım.
 
devre tasarlamayı ben hep nota ile müzik aleti çalmaya benzetirim.

uzun zamandır devre tasarlıyorum. izlediğim yol istemedende olsa bol bol hazır devreler yapmak. açık şemaların baskı devrelerini çizmek oldu. yapılan hatalar malzemeler ile ilgili fikir sahibi yapar. herhangi bir cihazın içini açıp incelemekten çekinme. cerrahlar nasıl kadavraları incelemeden cerrah olamıyorsa sende cihazların,makinaların içini açmadan devre tasarımı hakkında fikir edinemezsin.
pcb çizim şekillerini incele, analog bir devrede çizim kurallarını gör,power devrelerindeki yolların neden kalın olduğu gibi mesela.
bir örnek: smd malzemeler devrelerde sadece küçük oldukları için tercih edilmezler. bir yüksek frekans rf devresinde komponent nekadar küçük olursa okadar iyidir. hatta 20ghz lik bir sistemde artık komponent bile yoktur nerdeyse kapasiteler ve bobinler trace ile yapılr.

bol bol pdf okumanıda tavsiye ederim. herhangi bir entegre yada komponentle ilgili anadığın şeyi uygulamanı tavsiye ederim. artık isis gibi simulatorlerde var. çok rahatça komponentlerin mantığını kavrayabilirsin. notayı bir kere öğrendiğinde zaten gerisi kolay çorap söküğü gibi gelir. birde bakmışsın hayallerini süsleyen kocaman dolu dolu kartlar tasarlıyorsun.
 
Sayın Main_Loop ve diğer arkadaşlarım,

Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bu konuyu açan arkadaşada ayrıca teşekkür ederim.

Bu konuda benim de sıkıntım var. Sizden bu konuda başlangıç seviyesinde olan kişiler olarak bize kilavuzluk etmesi için bir iki örnek devre (pdf olarak) paylaşabilrseniz çok sevinirim.

Saygılarımla.

Kolay Gelsin.
 
Merhaba arkadaşlar,

Vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Sayın Main_Loop bu konuyu pekiştirme babında bize verebileceğin örnekleri paylaşabilirsen çok sevinirim.

Teşekkür ederim.
 
Acemice vermiş olduğum peşpeşe mesajlar dolayı ayrıca özür dilerim. Daha yeniyim mazur görün ;).
 

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,971
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst