elektronik hardware software temel bilgiler

MOSFET'lerin gate'lerinin çektiği akım son derece azdır. O kadar az ki, bir flash bellek'teki MOSFET gate şarj edildikten sonra, bu şarjı 20 yıl gibi bir süre muhafaza eder. Ama flash tekrar tekrar programlandığında bu süre azalır. Ama gene de yıllarca flash bellek'teki veri saklanır.
 
MOSFET'lerin gate'lerinin çektiği akım son derece azdır. O kadar az ki, bir flash bellek'teki MOSFET gate şarj edildikten sonra, bu şarjı 20 yıl gibi bir süre muhafaza eder. Ama flash tekrar tekrar programlandığında bu süre azalır. Ama gene de yıllarca flash bellek'teki veri saklanır.
Hocam ellerine saglik,, tesekkur ederim,
o kucucuk milimetrik elektronik parcalarin islevlerini ve yapabildiklerini ogrendikce heyecanim ve merakim artiyor bir yandan da dusunuyorum : eger insanoglu bunlari taa yillar once yapmayi basarabildiyse elektronik teknolijisinin bugun ulastigi gercek seviye urkutucu ve korkunc olmasi lazim,,
bluetooth,wifi,telefoonlar, laptoplar bu teknoloji bazilarinin gardolabinda yeni giyselere yer acmak icin baskalarina verdikleri eski giysilerden baska bir sey degil,,,kimbilir o adamlarin gardoloplarinda simdi neler vardir...
Hocam,
aslinda elektronik gunumuzde hayatin her yerinde var, ekonomi, silah, savunma,,,,vs,
yapabildikleri sonsuz olmasina ragmen , hasar gormesi durumunda da verecegi hasar bir o kadar daha buyuk... mesela uzaktan herhangi bir sekilde fuzenin epromlarina, flashlarina, mofsetlerine mudahele edebilecek bir sistem kurabildiginizde o fuzeyi havada patlatmak yada kendi ulkesine geri gondermek mumkun,,,( ornek : eski tip epromlarin ultraviyole lambasi ile silindigini okumustum),,,cep telefonu sinyalleri bile ucaklari etkileyebiliyor,,,
bunu goz onunde bulundurarak bu teknolije sahip ulkelerin yada sirketlerin bizim bildigimiz alisilmis yazilim/software disinda bir yazilim cesidi gelistirip kullandigina dair duyumlariniz bilgileriniz varmi ??
sadece silah sanayi icin demiyorum,,,demek istedigim tamamen windows/linux /android/ binary /
C++ / Jawa / Pyhthon vs.vs tamamen bunlarin disinda yepyeni bir sey ???
buna dair duyumlariniz yada varligina dair bilginiz var mi hocam ?? yada boyle birsey mumkunmudur ne dusunuyorsunuz ?
 
Son düzenleme:
Evet teknoloji hızla ilerliyor, ürünlerin kapasitesi ve işlevi artıyor, ama bunun yanında ürünlerin kırılganlığı da artıyor. Örneğin eskiden dijital sistemlerde yaygın kullanılan 16 KByte statik RAM'ler ortam şartlarından kolay kolay etkilenmezken, şimdiki 16 GByte dinamik RAM'ler uzaydan gelen kozmik ışınlardan etkilenebiliyor ve rastgele bit hataları oluşabiliyor :)

Ürünler gelişiyor, karmaşıklık artıyor ve bu da bazan anlaşılması ve çözülmesi çok zor sorunlara sebep olabiliyor.

"mission critical" diye tabir edilen, yani program hata yaptığında insanların öleceği yada telafisi mümkün olmayan çok büyük zararların oluştuğu durumlarda, dediğiniz programlama dillerinin hiçbirisi kullanılmaz.

Mesela C/C++, son derece bariz ve yıkıcı program hataları yapsanız dahi, o programı güzelce derler. Sonra programı çalıştırıp da çöktüğünü görürsünüz ve saç baş yolmaya başlarsınız. 20 senedir uğraşıyorum bu C musibeti ile ve hala zaman zaman süründürüyor beni. Neyseki yolunacak pek saç kalmadı, problemden uzaklaşıp şöyle bir hava alıp gelince genelde çözümü buluyorum :D

Kritik sistemlerde ADA denilen bir programlama dili yaygın olarak kullanılıyor. Bu dilde kötü kod yazamazsınız, dilin kuralları ve tasarımı öyle yapılmış ki, öyle dağınık disiplinsiz programcı iseniz, programı derleyecek hale dahi getiremezsiniz. Bir de yazılan programın çok iyi test planı hazırlanır ve koddaki her satırın bir şekilde test edildiğini garanti eder. Böyle programların maliyeti çok çok yüksektir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
130,148
Mesajlar
933,599
Kullanıcılar
453,232
Son üye
gaziçilingir

Yeni konular

Geri
Üst