Elektronik Teknolojisi Yardım

Katılım
22 Ağu 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
30
Arkadaşlar merhaba.

Ben uzaktan eğitimden Elektronik Teknolojisi bölümüne kayıt oldum bu yıl. Bölümle ilgili hiçbir malumatım yok, maksadım okulu bitirmek ve devam ettiğim iş yerinde daha iyi olanaklar kazanmaktı. O işe girme sebeplerim çok farklı, ona burada girmeyeceğim ama öyle olmak zorundaydı diyeyim kısaca. Alanım çok daha farklı. Ancak zaman içinde fikirlerim değişti ve ufkum açıldı. Şu an istediğim şey, okulu sadece diploma için değil, okuyup, özümseyerek vakti gelince de DGS ile mühendisliğe tamamlamak ve tabii dahası da var ama gel gelelim ki evdeki hesap çarşıya uymuyor. Dersleri açıp baktığımda her şeye o kadar Fransız kaldığımı fark ettiğim anda başımdan aşağı kaynar sular döküldü çünkü hiçbir şeyi anlamıyorum. Modüllerde anlatılan şeyler bile daha önce sağlam bir temeli olanlara anlatılan şeyler. Örneklerde çıkan birimler, semboller modüllerde açıklanmamış çünkü daha önce bilenlere anlatılıyor.

Benim sizden yardım istediğim husus ise şu, ben zoru görünce kaçmak istemiyorum ve durup da zorluğa dair ağıt yakacak yaşı da çoktan geçtim, hem ideallerimi gerçekleştirmek hem de hayatımı kurtarmak için bunların üstesinden gelmek istiyorum. Ancak nasıl geleceğim hakkında bir fikrim yok. Gerekirse lise kaynaklarına kadar ineceğim ama inmeden önce sizlerin de görüşlerini, yardımlarını rica ediyorum. Lütfen buna kayıtsız kalmayın.

Derslerim şunlar:

ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİNE GİRİŞ
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
ÖLÇME BİLGİSİ

Bu derslerde daha önce görmediğim ve hiç de aşina olmadığım şeyler var.

Yardımlarınızı ve görüşlerinizi bekliyorum.
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/tüm-megep-elektrik-elektronik-kitaplari-276-adet-güncel.3285/

Adı geçen bu derslerinizle ilgili olarak forumumuzda MEGEP Dökümanları Özel Bölümü bulunuyor. Buradaki RAR dosyası şeklindeki Megep dökümanlarından (rar dosyalarını www.kontrolkalemi.com şifresiyle açarak) kendinize pc'nizde kişisel bir arşiv yaparak ve bu paket programları düzenli olarak çalışarak faydalanabilirsiniz. Basitten zora doğru giden bazı paket programları mevcuttur, ama çoğunluğu teknik liseler (endüstri meslek liselerinin) seviyesindedir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Eğer Elektronik konusunda başarılı olmak istiyorsan, öncelikli bu teknoloji dalını seveceksin. Elektronik teknolojisinde çalışanlar iyi para kazanıyor diye bu işe girişiyorsan, ama aslında ne hevesin nede merağın yoksa bu iş olmaz.

Elektroniği hobi olarak yapmaya başla. Gereken temel aletler için para biriktir ve satın al. Elektronikçileri gez. Konu ile ilgili youtube videoları seyret. Elektronik kitapları al ve oku. Elektronik teorisi ağırdır ve ile düzey matematik gerektirir, ama o konularda temel sağlam olmazsa bina da sağlam olmaz.

Bir proje bul. Proje aklına gelmiyorsa önerelim :) Böyle bir proje bulduktan sonra, o projeyi tamamlayana kadar pes etmeden üzerinde çalış ve bitir. Bu seni sonraki proje için kamçılayacak ve biten projenin verdiği haz da bir sonrakini bitirmek için gereken motivasyon olacak.
 
Peki işyerinizde apansız bozulan örneğin çok basit elektrikli cihazları, makinaları ve diğer tesisatlarla ilgili içinizden "İstersem ben bunların üstesinden çok kolayca da gelebilirim" şeklinde hiçbir düşünceniz de mi yoktur şeklinde merak ettim. Çünkü bu sorunun cevabı eğer kesinlike "evet" ise kusura bkmayın ama çok yanlış bir bölüme kayıt yapmışsınız, kendi görüşüme göre. Örneğin ben makinacıyım ama gece-gündüz uykularımda bile Elektrik-elektroniği bazen de düşünüyorum, üniversitede öğrenciyken de düşündüm, şimdilerde de yine düşünüyorum. Tabi ki bu bir gönül meselesidir, zorla kesinlikle de olması mümkün değildir, kendi kendini telkinle de bir dereceye kadar bu olabilir diye de düşünüyorum. Megep Dökümanları ilkokul seviyesine de inmemektedir, sizin de belirttiğiniz üzere, ancak lise, yüksekokul ve üniversite arasında bir anlatım seviyesi vardır.

Bu konuda ne diyebiliriz ki inşallah kişisel olarak bu konulara eğiliminiz ve hevesiniz çok artar ve de şevkiniz iyice de gelir diyelim, çünkü merak her zaman öğrenmeyi ve bu konularda çok iyi araştırma yapmayı fazla artırır. Okullarda verilen proje ödevlerinin, doktora, master tezleri,vb. de tamamiyle bu amacı taşımakta, yani öğrenciden öz araştırma yaparak bu görevleri kendisinin belki başkalarından çok az bir destekle de tamamlamasını beklemektedir. Başarılar dileğimle.. Kolay gelsin..
 
Son düzenleme:
Merak ediyorum tabii ki, merak etmesem bu sektörde devam etmez ve dahası böyle bir okula da girmezdim. Zorundalıklar büsbütün kelepçe vurmadı yani kollarıma. Ancak bilmediğim ve temelim olmadığı için çok zorlanıyorum. Kendi başıma araştırmalarımla birkaç zorluğun üstesinden gelince çok haz veriyor bu bana. O yüzden devam etmek, sindirmek ve özümsemek istiyorum.

@binbaşı @taydin Bana kaynak önerisinde bulunabilir misiniz? Yarın gidip kitap almayı düşünüyorum da.
 
İyi kaynaklar hep ingilizce. Teknik bir dokümanı ve videoyu tam olarak anlayacak düzeyde ingilizcen varsa, Elektronik ile etiketlenmiş youtube kanalları ile başla. Özellikle Dave Jones'un EEVBlog kanalı çok faydalı olur. Eğer ingilizcen bu düzeyde değilse, ilk yapılacak iş bu eksikliği gidermek. İstanbul'a yakın isen Wall Street İntsitute iyidir. Bir mühendis arkadas 6 ayda yabancılarla toplantılara katılacak düzeye geldi bu kursla.
 
Öncelikle Allah kolaylık versin eğer azminiz ,merakınız ,sabrınız varsa tabiki elektronk mesleğini öğrenebilirsiniz.Meslek lisesine başlayan bir öğrenciye önce biraz Elektrik hakkında bilgi verirler
sonra Elektronik konusunda eğitim almaya başlarsınız tabiki bu arada merakınız olacak ve elektrronik malzeme saatan yerlerden hobi amaçlı devre kurmak için malzeme alacaksınız (kadıköy yazıcıoğlu iş hanı ,karaköy selanik pasajı gibi yerlerden) bu devreleri kurup çalıştıracaksınız ölçü aletlerini kullanıp ölçümler yapacaksınız günümüzde internet olduğu için çok daha kolay bilgiye ulaşabiliyorsunuz elektronik malzemeleri tanıyıp öğreneceksiniz ayrıca bir elektronik dükkanında hafta sonları ücretsiz çalışabilirsiniz.işin kitabi yönünüde okulda öğreneceksiniz ,Ayrıca kaza bela yapmadan biraz cihaz bozacaksınız eski tv, radyo ,ütü ,ve bilumum elektrikle çalışan cihazlar tabiki bunlar sabır ve zaman istiyor birçok meslektaşım bana katılırmı bilmem ama ben hala kendimi bu mesleği tam olarak bildiğimi sanmıyorum sürekli gelişen ve değişen bir meslek halen öğrenmeye çalışıyoruz onun için yılmadan çalışmak gerek.Kolay gelsin.
 
Merak ediyorum tabii ki, merak etmesem bu sektörde devam etmez ve dahası böyle bir okula da girmezdim. Zorundalıklar büsbütün kelepçe vurmadı yani kollarıma. Ancak bilmediğim ve temelim olmadığı için çok zorlanıyorum. Kendi başıma araştırmalarımla birkaç zorluğun üstesinden gelince çok haz veriyor bu bana. O yüzden devam etmek, sindirmek ve özümsemek istiyorum.

@binbaşı @taydin Bana kaynak önerisinde bulunabilir misiniz? Yarın gidip kitap almayı düşünüyorum da.

Bu kararlılığınız çok güzeldir. Size Elektrik ve Elektronik konularında sadece "başlangıç" seviyelerinde yazılmış ve nette hazırlanmış sitelerle (ing.!niz orta seviyede bulunsa yabancı sitelerde çok daha kolaydır, sn.taydin'in de belirttiği gibi, örneğin "1001 led" gibi.) bazı kitaplar gereklidir, örneğin "Elektronik devre elemanları" nı, "Basit elektronik devrelere başlangıç" 'ı, "En basit seviyeden başlayan radyoculuk kursları" nı, "Elektriğe yeni başlangıç" vb. yazılı olan bu başlıkları yazılı kitaplar olarak araştırıp bulursanız size çok daha faydası olacaktır. Nette aşağıdaki linkler elektroniğe ilk defa başlayanlar içindir.

Elektriğe ilk başlangıç için topraklı bir fişi mevcut kablusundan söküp başka bir 3'lü kablolu, topraklı bir kabloya monte edin örneğin, sonra da fişe takmadan önce bu renk kodlarına ve avometreyle ölçüm yapıp faz, nötr ve toprak (Kahve, mavi ve sarı-yeşil kablonun) doğru yerleşimini omaj ölçümüyle ölçerek tam teyit edin. En başta da avometreleri çok iyi kullanmayı mutlaka öğrenmelisiniz. Bu konuda nette pekçok anlatım ve detay vardır.

Elektroniğe başlangıç için basit bir adaptörle (Regülesiz) veya duvarın arkasındaki metalleri ledle yanarak gösteren 3 transistörlü, dirençli olan basit (dedektör) devrelerle ilk elektronik devre çalıştırma tecrübesini yaparak, en basit ses devresi olan amfi entegreleriyle stereo çıkışlı kendi amfinizi yapmaya başlayabilirsiniz, örneğin. Kolay gelsin.

http://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic/
http://320volt.com/en-basitinden-temel-elektronik-baslangic-bolum-2/
 
Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar, ben 2002 yılında Anadolu Teknik Elektrik bölümünden mezun oldum. Fakat üniversitede psikoloji okudum. Şu anda 36 yaşındayım ve Elektronik konularına merak salmaya başladım. Sıfırdan başlayanlar için ne gibi alet ve teçhizat ihtiyacım olacak? Elektronik eşya tamiri yapmak istiyorum ek iş olarak. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,830
Mesajlar
930,560
Kullanıcılar
452,656
Son üye
kontrolkalemi355

Yeni konular

Geri
Üst