Emi/Rfi İçin Ne Yapabilirim

Trafo olmadan nasıl şarj edeceksin?
Sadece akü ile kullanacaksan yani akü bitene kadar kullanacaksan zaten sorun olmaz. Ama akü bittiğinde şarj etmek zorundasın.
Eğer akü şarjı için SMPS charger kullanırsan hiçbir anlamı olmaz.
Yeni model çoğu UPS lerin şarjı SMPS dir.
Zaten bu gibi aksaklıkların temel sebebi SMPS sistemlerdir.
Bilgisayarın beslemesi SMPS, başka bir cihazın beslemesi SMPS. İşte bu gibi güç kaynakları kendi başlarına gürültü demektir.
Bu sistemlerdeki gürültüler darbeli gürültü oldukları için ucuz ve basit filtrelerle veya uygulamalarla giderilemez.

Teknik olarak hem cihazın kendi ürettiği gürültü hem de şebekeden gelebilecek gürültüler ve etkileşimler incelenir.
Belki de şebeke gerilimin temizdir. Ama her evde bulunabilecek herhangi bir digital beslemeli cihaz, örneğin bir KOMBİ, MODEM, LED AMPÜLLER, TV ler hatta basit bir telefon şarj aletii bile PC nin güç kaynağı ile etkileşime girebilir.
Sadece kendi evinizdeki cihazlar değil, komşulardaki herhangi bir cihaz bile etkileyebilir.

En ilkel aygıtlardan olan trafo izolasyon için veya şarj için kullanılırsa, şebekeyi tam izole edecek demektir. Çünkü bir trafonun primer sargısı ile sekonder sargısı arasında hiçbir irtibat olmayıp, galvanik olarak iki sargının dirençleri giga ohmlar seviyesindedir.
Ancak trafo izolasyon için kullanılacaksa özel koşullar gerekmektedir.
Eğer sistemdeki arıza NÖTR veya toprak hattı ile ilgili ise trafo da sorunu çözmeyebilir. Ancak kuvvetli bir toprak hattı yaparsan trafo kesin çözecektir.

Ayrıca kullanacağın inverterin de kaliteli olması gerekmektedir. SMPS inverter kullanacak olursan başka sorunlar da çıkabilir.

Bazı yerlerde EMI filtrelerin sorunu çözebileceğinden bahsedilmiştir.
EMI filtreleri toprak ve nötr hatları etkileşiminde işe yaramaz. Çünkü bu hatlardaki meydana gelen darbeler tüm sisteme yayılmaktadır.
Tesisat kalitesi iyi ise ve tesisatta olası bir EMI gürültüsü var ise bu durumda bu tür filtreler işe yarayacaktır.
Ancak cihazın kendi gürültüsü kendisini etkiliyorsa bu durumda tek seçenek, EMI filtresini cihazın güç girişine çok kısa kablolama ile bağlamaktır.
Örneğin senin PC kendi parazitlerinden etkileniyorsa, iyi kalite bir EMI filtresini PSU girişine kısa kablolarla bağlamak sorunu yüksek ihtimalle engellemektedir.
https://www.astrodynetdi.com/blog/emi-filter-basics

 
Denk Otomasyon'dan aldığım emi filtre işe yaramamıştı bir kere daha gönderdim farklı bir yol ile bağlanması için yine olmadı.
Anladığım kadarıyla söylemek istediğiniz izole bir şekilde şarj edilirse ancak akü temiz bir şekilde akım verecek? Fakat söylediğim gibi taşınabilir bir çözüm arıyorum yani o aküyü her zaman izole trafodan şarj edemeyeceğim. Büyük ihtimal trafo da işimi çözemeyecek çünkü nötr ve toprak hattında sorun olabilir.
https://egopowerplus.com/nexus-portable-power-station/ Bu gibi ürünler de izole trafo olmadan işlevselliğini yitirir mi?

Anladığım kadarıyla çözüm Küvvetli Toprak Hattı>İzole Trafo
Heryere de izole trafo ve küvvetli toprak hattı yaptıramayacağım içinde sorunu çözemeyeceğim.
 
Aynı sorundan 2020 den beri uğraşıyorum hala Bir çözüm yolu yok. Siz ne yaptınız?
 
Merhaba, son durum nedir acaba? Bende aynı şeyleri yaşıyorum ve çözemedim..
 
Eger farede gecikme yasiyorsaniz farenizi degistirin.

Fare kablosunun disina zirh gecirip zirhi PC govdesine baglamayi deneyin. Bu sekilde USB haberlesmesini engelleyecek kadar etrafda nasil bir cihaz calisiyor olabilir?

Odanizda, bilgisayarin saginda solunda ledli aydinlatmalar varsa onlari devre disi birakmayi deneyin.
 
Ledli aydınlatmadan kastınız? Evde kullandığımız led ampul buna dahil mi?
 
Led ampul bu sinifa girebilir de girmeyebilirde. Sorunu su sekilde izah edeyim.

Led aydinlatmanin besleme devresi kalitesiz markalarda ucuz olsun diye EMI kurallarina uymadan basit ve malzemeden kacinilarak imal ediliyor.

Boyle olunca da bu led aydinlatmalar calistirildiklarinda etrafa bolca EM yayilim yapiyor.

Atelyemde ortami cok fazla aydinlatmak icin led projektor kullandim. Bu lambayi calistirdigimda ses sistemim bile etkileniyor.

Eger odanizda led ampul varsa calistirmadan bir deneyin. Keza bazi PClerin icini ledlerle oyle bir aydinlatiyorlar ki PC gecekluplerini andiriyor.

Bu tip isiklandirmalar varsa onlari da bir sokun. Bir de oyle deneyin.
 
Son düzenleme:
Cevap için teşekkür ederim

.Evet odama yeni led ampul aldım belki de 2-3 hafta oluyor, onu çalıştırmadan deneyeceğim. Birkaç sorum var size;

1. Diyelim ki ampulden kaynaklı, ampulu kapattığım an değişikliği hisseder miyim? Gece 2:30 dan sonra düzeliyor ama orasını anlamadım.

2. 1 ay öncesine kadar koridordan odama iki adet ethernet kablosu çektim, bunların birbirine temas etmesi parazite neden olabilir mi?

3. 2-3 hafta öncesine kadar Buraya açtığım konudan kaynaklı odama yan odadan topraklama çektik, bu sebep olmuş olabilir mi?

cevabınız için şimdiden teşekkürler.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…