En İyi İletken Hangisi?

sayın brooklin
konuyu biraz açarmısınız bor ile süper iletken nasıl yapılıyor yani sistemi sizmi yaptınız veya nereden aldınız...
 
Roksy Arkadaşıma Hürmetlerimle;

Sizinle o kadar tartıştık bilmeden konuşuyoruz diye, o kadar araştırma yaptık. kaynak gösterdik "siz ve ben". sonunda onlarca defa okuyup yorum yaptıgım yazının arkasında , sadece konu başlıgına ve bir üst mesaja bakarak yapılmış yorumlar görünce üzülüyorum tahmin edersiniz ki. "Bu vesile ile gerilim için tekrar kusuruma bakmayın"

Bu arada bor konusunda uygulamayı yapan arkadaşımızdan daha detaylı bilgi rica edebilir miyiz.

Borun en iyi iletken olması konusu çok ilginç geldi helede dünya rezervlerinin %61 lik kısmına "işleme gücümüz olmasada" sahip oldugumuz bir durumda.

Saygılar
 
bor yarı iletken bir madde degil mi süper iletken nasıl oluyor sıcaklıgı degişince mi direnci düşüyor porselen gibi
 
porselen iyi yalıtkandır , altın da iyi iletkendir, tabi altının saf olarak değilde kaplama olarak Elektronik cihazların kablolamasında kullanıldığını biliyoruz, fakat pahalı bir madde olduğundan bakır tercih edilir.
 
En iyi iletken, GümüşHerodot MÖ 5. yüzyılda Pers kralı Kiros’un özel bir akarsudan alınıp kaynatılarak gümüş kaplara kapatılan kendi su rezerviyle dolaştığını bildirdiğinden beri bu çarpıcı gerçeği biliyoruz.
 
Bu kadar dağılmış bir konu görünce toparlamak istedim:

İletken olarak alüminyum veya bakır kullanılır. Bu, onların en iyi iletken olmasından değil, en az maliyete en iyi iletim hattını yapma imkanı vermesinden kaynaklanır.
Kontaklarda gümüş veya bakır üzerine platin kaplama kullanılır. Bunun sebebi, platinin ark sırasında en az zarar görecek olan metal olmasıdır. En iyi iletken olması değildir.
Konnektörlerde altın kaplama kullanılır. Bunun sebebi altının en iyi iletken olması değil, zamanla oksitlenmemesidir.
Çiplerden uç çıkartırken altın teller kullanılır. Bunun sebebi altının iyi iletken olması değil, diğer metaller kullanılarak bu kadar ince tel çekmenin zor olmasıdır.
Velhasıl-ı kelam, en iyi iletken gümüş olsa da Elektrik ve elektronikte pek az yerde kullanım alanı bulur.
Süperiletkenler ise, yüksek akımı küçük bir alandan geçirerek çok büyük manyetik alanlar oluşturmak konusunda en çok önem kazanıyor. Pratikte bu MR dediğimiz tıbbi görüntüleme sisteminde var. Bu cihazlarda süperiletkenlik (ya da ona yakın iletkenlik) çok düşük sıcaklıklarda sağlanıyor. Bunun için gümüş de içeren özel alaşımlar ve sıvı azot (yoksa katılaşmış karbondioksit = kuru buz muydu?) kullanılıyor.
 
En kolay anlayabilmek için şunu örnek vereyim HD kalitesine ulaşabilmek için kullanılan kabloların pinleri altın kaplamadır.Tavsiye edilen de budur.
 
en iyi Elektrik iletkeni grafendir. (graphene) araştırınız. devre elemanlarında silisyumun yerine geçecek olan bir maddedir.
 
Mesajlarin tamamini okuyamadim ama, gordugum uzere cok yanlis bir kanaat var etrafta.

Oncelikle gumus daha iyi iletkendir.
Bakir ve altin sirasiyla gelir.

Neden yuksek cozunurluk ve Elektronik uygulamalarinda pinler altinla kaplanir?

Gunluk kosullarda neredeyse hic korozyona ugramadigi icin! diger her turlu bakir, bakir alasimlari, gumus ve alasimlari bir sekilde korozyona ugrar ve korozyonla veraber direnci tavan yapabilir. altinda boyle dertler olmuyor. mukemmel korozyon direncine karsilik en yuksek iletkenlik altinda oldugu icin pinler altin kaplanir.

Yuksek frekanslarla calisan ozel Elektrik motorlarinda gumus kapli bakir tel tercih edilir. yuksek frekans telin yuzeyinde akmaya calistigindan cogunlukla gumus kaplama uzerinde akar.

Hatta yuksek performans ve asiri hafifligin onemli oldugu yerlerde kalin gumus kaplama aluminyum teller kullaniliyor.

Gumus yerine altinin cok tercih edilmesinin tek sebebi korozyon performansi. altin kaplayinca yillarca ayni performansta kaliyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…