En Doğru Defrost yöntemi nasıldır ?

Bir cihazın defrosta girme zamanın geldiği nasıl anlaşılır?
Sıcaklık sensörü?
buz kalınlığı?
....?
buz evaparatörde izole halini almaya yakın kalınlığa geldiğinde sistem defrost girmesi gerekir.
buz belirli bir kalınlığa ulaştığında evaparatör üzerindeki gövde topraklamasından sinyal alınması gerekiyor ama
evaparatörde oluşan buz içerisinde mineral olmadığı havadaki nem in yoğuşması neticesinde oluştuğundan dolayı topraklama dan sinyal alınamıyor.
bunun içinevaparatö giriş çıkış hava sıcaklığı veya 24 saate belirli periyotlarda sisteme defrost yap deniliyor
buda çok alakasız bir durum
enerji kaybı & soğuk oda ısı rejiminin bozulması & gıdaların veya ne depolanıyor ise ürünün kalitesinin bozulmasına vs sebep olmakta
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
buz belirli bir kalınlığa ulaştığında

Bu belirli kalınlık belli ise,( ;)) o kadar mesafe sonrasına bir sıcaklık sensörü koyalım. Bu sıcaklık sensörünün ölçtüğü değer 1 dk boyunca sıfır derecede ise,(süre 1 dk'dan farklı olabilir ve belirlenebilir diye tahmin ediyorum), o zaman sensör artık buzun(buzun sıcaklığı sıfır derecedir bilgisine istinaden) içindedir ve evap buzlanmıştır ve dolayısıyla defrost zamanı gelmiştir.
olur mu?
 
neden?
 
bu ve benzer uygulamalar varsayım üzerine zaten yapılıyor ve doğru değil
çünkü:
soğutma sistemi nin çalışma prensibi standart karaktere sahip değildir
içerisinde konulan gıdaların nem sıcaklık değerleri mevsimler değişimler
soğuk odanın kullanım koşulları vs değişik olduğu için biz burada en doğrusunu tartışmaya açtık
zamana bağlı ve varsayımlar üzerine yapılan her yöntem en doğrusu değil ve şuan uygulanan bütün yöntemler enerji israfının yanı sıra sakıncaları olan durumlar içeriyor
 
bu ve benzer uygulamalar varsayım üzerine zaten yapılıyor

Bir sıcaklık sensörünün, evap civarında konulmuş olduğu noktada sıfır derece sıcaklığı 1 dk(yada ayarlanan süre) boyunca okumasının ardından defrostu başlatan bir sistem var mı? Yoksa sistemler yukarıda yazdığınız üzere;

Evaparatör giriş çıkış hava sıcaklığı farkına veya 24 saate belirli periyotlarda sisteme defrost yap prensibine göre mi çalışıyor.?

Benim önerimde buzlanma tespiti, rasgele bir zamandan , rasgele konulan ürünlerin içeriğinde barındırdığı nemden ve evapın önünün kapatılmasına bağlı yanlış sıcaklık okumalarından bağımsız.
 
Son düzenleme:
Selamlar,
Konu hakkındaki bilgi ve paylaşım çok güzel. Tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Bizde soğutma çevrimi kullanan bir firmayız. Özellikle ısı geri kazanımlı ısı pompalı havalandırma cihazları üretiyoruz.

Defros sadece soğut oda cihazları için değil tüm soğutma çevrimine sahip cihazlar için (konforda özellikle kışın ısıtma yaparken) çok önemli bir nokta. Bizim tercih ettiğimiz 2 yöntem mevcut.
1- Küçük kapasiteli yaklaşık 4000~5000 m3/h'te kadar olan cihazlarda heat-pump kış modunda kondenser çıkış sıcaklığına bakıyoruz. Bu değer belirli bir sıcaklığın altında ise defros işlemi yapılıyor. (Gaz basınç transmitter maliyeti küçük cihazlarda cihaz maliyetini çok arttırdığı için bu yöntem tercih ediliyor.)
2- Büyük kapasiteli 5000 ile 50000 m3/h aralığındaki cihazlarda ise; gaz devresinde alçak ve yüksek gaz basınç transmitter kullanılıyor. Bu sayede kompresör gaz emiş ve basma basınç değerleri anlık olarak kontrol ediliyor. Özellikle gaz emiş basıncı belirli bir değerin altına inince defros işlemi başlatılıyor.

2.yöntem birçok roof-top üreticisi tarafından kullanılan (çoğunluğu yüksek basıncı kullanıyor) bir yöntem ve dinamik defros olarak tanımlanıyor. Uzun zamanlı testler gerçekleştirmedik ama şu ana kadar satılan cihazlarda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Yeni laboratuvarımız aktif hale geldiğinde bu konuda çeşitli testler yapmayı planlıyoruz.
 
valla o zaman bir tane eleman alacaksınız eleman arasıra evapı kontrol edecek ihtiyaç varsa defrost yapacak
sıcaklık sensörü hata yapar sonuçta kapılar açılacak mal yüklenecek vs
buz kalınlıgı zaten istemedigimiz durum buz demek evapın kapanması oluyor
bence defrosa girme zamanı kontrol edemeyiz
fakat çıkma zamanını daha rahat kontrol altında tutarız
bende öyle yapıyorum sıkıntıda çıkmıyor
 
Soğutmanın temel mantığı aynı olsada, klima, buzdolabı v.b küçüktip soğutucularla, bir amonyak tesisi birbirinden dağlar kadar farklı. Toplamda 3000 ton depolama kapasiteli, 10 adet donmuş muhafaza 1 adet şok odası ve bir adetde IQF cihazı olan bir tesisimiz var. makine dairesi 6 kompresör toplam motor güçleri 650 kW. enerji giderimiz aylık ortalama 100000 tl.

defrost işlemlarinde kondersere yoğunlaşması için gönderilen 100 derecenin üzerinde sıcaklığı olan ve 10/14 bar basınç daki amonyak kullanılıyor. Az önce kompresörlerin hem yıpranarak hemde enerji harcayarak emerek yoğunlaşması için kondersere bastığı gazı, defrost işleminde kullanarak tekrar konpresörlerin önüne yani emiş tarafına atmış oluyoruz. ısısı ve basıncı yüksek bu gaz sisteme çok büyük yükler yüklemektedir.

Gerksiz yere yapılan her saniyelik defrost bizim gibi bir tesiste çok verimsiz. Öte taraftan gerktiği halde yapılmayan defrostlarda büyük sıkıntı.

Sonuç geldi DEFROST İŞLEMİNİN DOĞRU VE HATASIZ TESPİTİNE DAYANDI.
Bu işe kafa yoruyorum. Akıl akıldan üstündür varsa sizlerinde fikirlerini almak isterim.
Ben kapasitif sensör sipariş ettim bazı denemeler yapacam. Sensör elime ulaşınca sonuçları burda paylaşacam. sensör;
schneider XT218A1FAL2
http://datasheet.octopart.com/XT218A1FAL2-Schneider-Electric-datasheet-13158688.pdf
ayrıca ultrasonik sensörlerde var;
http://www.farnell.com/datasheets/1445962.pdf
Genede bence en ideal ve maliyetsiz seçenek giriş ve çıkış ısılarını ölçmektir.
selpantinlere giren hava, yetrince soğumadan çıkıyorsa defrost ihtiyacı oluşmaya başlamıştır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,685
Mesajlar
929,001
Kullanıcılar
452,386
Son üye
emir679

Yeni konular

Geri
Üst