Merhabalar,
Önceleri VB ye karşı kulaktan dolma bir antipatim vardı, bunda görsel programlamaya Delphi ile başlamamın da etkisi var.
Delphi yi çok sevmeme rağmen Delphi ye indirilen darbeler nedeniyle artık çok fazla geleceğinin kalmadığını düşünüyorum.
Bu nedenle otomasyon projeleri için VB yi C ye tercih ediyorum çünkü:
- Sintaksa odaklanmak zorunda kalmadan algoritmaya odaklanabiliyorsunuz, C bu konuda çok nazlı.
- VB daha anlaşılabilir bir yapıya sahip, acil bir durumda sizin yazmadığınız bir programa bile daha rahat müdahale edebiliyorsunuz.
- Henüz VB.Net yerine tam oturmadığı için otomasyon projelerinde favorim VB 6.0, günümüz bilgisayarları ile hızlı çalışıyor ve Microsoft artık destek vermeyi kestiği için bilgisayarın uygulacağı bir yamadan sonra programınızın çökme ihtimali .Net e göre daha az.
VB nin sevmediğim yanları da var, ancak bunlar avantajmıdır dezavantajmıdır bilmiyorum çünkü:
- Bazı şeyleri yapmak için çok fazla kod yazmak gerekebiliyor, bu insana zaman kaybettiriyor. Ancak diğer yandan bunun ufak bir avantajı da var, ne yapmak istediğiniz daha rahat anlaşılabiliyor.
- Grafik imkanı çok yetersiz, görsellik içeren projeler yapmak istediğinizde zorlanıyorsunuz.
Yine de şu an VB 6.0 diyorum, VB.Net in de yerine oturup kararlı bir hale gelmesini de sabırsızlıkla bekliyorum çünkü VB.Net ile VB artık C nin sahip olduğu bir çok imkana sahip ve bunu C gibi zor olmayan bir sintaks ile sunuyor. Okunabilirliği yüksek.
Okunabilirlik konusunu hiç göz ardı etmeyin bence, çünkü çok kritik bir konu, özellikle otomasyon projelerinde. Acil bir durumda programı okuyup anlamakta güçlük çekerseniz maliyeti yüksek problemler ile karşılaşabiliyorsunuz.
VB nin öğrenmesi de çok kolay, C bilen birinin VB ile (ilk başlarda sinirden kanser bile edebilir insanı ama) program yazması öğrenmesi bir iki haftayı geçmez.
Bu nedenle otomasyon yazılımı geliştiren firmaların VB yi standart olarak belirlemeleri çok yerinde bir davranış olur.
5 yıldır VB ile otomasyon projeleri geliştiriyorum, toplamda 100 000 satırı geçmişimdir, yurt içinde ve dışında problemsiz çalışıyor programlar. Bunların içinde ürün izleme sistemlerinden termal kamera ile görüntü işleme uygulamalarına kadar bir çok uygulama var, yani VB ile yapılamayacak bir proje yok. Dolambaçlı da olsa, görüntü işleme uygulamaları bile yapılabiliyor ve hızlı da çalışıyor.
Saygılarımla,
www.indanotes.blogspot.com