ENDÜKTİF VE KAPASTİF YÜKSELİŞE GEÇTİ


Enduktifi kapatip kapasitif yuklemek soruna cozum olmaz. Sonucta ceza oranlari aktif gucun reaktif guce oraniyla hesaplaniyor. Bu tip bir cozum uygulanacaksa reaktiften cezaya girmemek icin sisteme omik yuk almak gerekir. Bu sefer de reaktiften cezaya girmemek adina bos yere fatura yukselmis olur.
 
Sorunun çözümünün bu olduğunu söylemedim zaten sorunu çözene kadar bu şekilde yapması en azından zaman kazanmasını sağlar.Ceza oranları aktif gücün reaktif güce değilde tam olarak aktif gücün reaktif yükün bileşenleri olan endüktif ve kapasitif yüklere göre göre hesaplanıyor.Yani ikisinin toplamına göre değil ikisi için ayrı ayrı hesaplanıyor.
 
gösterdiğiniz ilgi için çok teşekkür ederim dün sabit gruba 1 kvar ek yapmıştım kapastif düşmüş son aldıgım degerlere göre ama endüktifte yükseliş devam ediyor ben şundan şüpheleniyorum devrede 3 kvarlık kondansatöre ihtiyaç var diyelim ama kademeler 1,5 kvar 2,5 kvar 5 kvar bu ihtiyaca göre 2,5 kvarı devreye alıyor 0,5 kvardan bu kadar fark çıkarmı
 

Ayni seyden bahsediyoruz fakat tam tersi oneride bulunuyorsun, ben anlamadim. Benim anlamamam cok muhum degil maksat arkadasin sorununa cozum uretmek.
 
Bende anlaman için uğraşmıyorum zaten tereciye tere satma gibi bir niyetim yok.Kimseye işini öğretecek halimizde yok herkes kendi işini hakkıyla yapmaya çalışıyor.Soru soran arkadaşlarımıza da elimizden geldikçe dilimiz döndükçe cevap vermeye çalışıyoruz.
 
Akım trafosu yanlış hatırlamıyorsam 400/5 (tesislere yarın gidecegim ) bundan kaynaklı sorun olabilirmi
 
Klıma, aydınlatma vs. olduguna göre, monofaze yukere uygun, en az 6 grub, R-S-T R-S-T 1 ve 1.5 kVAR kondansatör baglayınız.
400/5 akım trafosuda, yüksüz calısma durumunda büyük gelebilir.
 
Tüm mesajları okudum kendi yorumlarımı maddeler halinde yazayım;

1- Otomatik kompanzasyon sistemi içine sabit kondansatör kesinlikle ve kesinlikle konulmamalıdır. Yapılan en büyük hata budur, gündüz veya gece yükler azaldığında devrede kalan kondansatör sistemin kapasitif çalışmasına neden olur. İhtiyaç olan kondansatör miktarını sadece röle ayarlar.
2- Akım trafosu primer değerinin %10 ve altı yük akımı kompanzasyonun gerçekleştirilebilmesi için kırılma değeridir bu değerin altı sistem saçmalamaya başlar %5 altı kompanzasyondan hayır beklemeyin. 400/5 akım trafosunda kırılma 20A altıdır.
3- Yüklenme azaldıkça mevcut kondansatör kademe güçleri fazla gelir röle kompanzasyonu sağlamakta zorlanır.
4- Sn Teknisyen kondansatör gruplarının diziliminden bahsetmemiş. Monofaze kondansatör gücü ne kadar düşükse, sayısı ne kadar fazla ise o kadar sağlıklı kompanzasyon sağlanır. Her faz üzerinde bulunan monofaze kondansatör sayısı eşit olmalıdır.
5- Olası kapasitif çalışma riski için Rölenizin son 3 kademesine endüktif yük bankı (reaktör) bağlamanız gerekir.

Röle ayarlarınız düzgün yapılmış ise bu 5 maddeye de dikkat ederseniz problem yaşamanız mümkün değildir.
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim ALLAH razı olsun şimdi tesislerden geldim kademelerin kapasitesine rgkr üzerinden baktım monofaze kondansatörler 2,5 kvar olanlar 1,6 görünüyordu röle üzerinden 2,5 girip tekrar set up yaptım fakat degişmedi diger kademelerin kapasitelerini düzgün gösteriyor ama monofaze iki kademeyi dogru okuyamıyormu kondansatörmü deger kaybetti anlayamadım zira ölçü aleti ile 3,5 A çeliyor
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…