endüktüf sorunu

siz işletmenizin çektiği aktif akımdan bahsediyor olmalısınız. Kondansatörler, endüktif akımları yok etmek için kullanılıyor. çektiğiniz akım kadar kondansatör koymak diye bir şey yok.Fakat biraz tecrübe ile( yüklerin çeşidi bunu çok çok değişken yapar ama) tesisin çektiği akıma göre, yaklaşık ne kadar kapasitör ihtiyacı olduğu tahmin edilebilir.
 

tamam orası dogru benim de dedigim 120 A YÜK ÇEKEN İŞLETME DEVRESİNDE ORTALAMA 40 KVAR KONDANSATÖR ALMASI LAZIM ANCAK BURDA 70 KVAR LIK BİR KONDANSATÖRDEN BAHSEDİYORUZ ORANLAMA OLARAK SORUYORUM
CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER MUSTAFA BEY
 

Yahu adam ölçüm cihazından gördüğü değeri söylüyor 120A gördüm diyor sen kalkmış aktif akımdan bahsediyorsun analog ampermetrede,multimetrede okuduğun akım değeri aktif akım mı arkadaşım ! toplam akımdır S=1,73.U.I buradaki I değeridir.
120A kompaznasyon yapıldıktan sonra çekilen ana hat akımı buanda cosfi 1 ise S=P olur o zaman 120A aktif akımdır diyebiliriz bize o anki cosfi değeri verilmemiş ki ! sadece 75kVAr kondansatör devrede diyor arkadaş.


40kvar kondansatör olmalı kararına nasıl vardın ? Kompanzasyon yapılmamış halde çekilen akım ve cosQ değerini biliyormusun? buna baktın mı? 120A çekilirken cosQ değerin ne baktın mı?
 

sayın bigpasha ilginiz için öncelikle saolun evet kompanze devre dışıyken 120 a çekiliyor ve cosq 0.578 gibi
yanlış yoldaysam dogru yolu gösterin işlemsel olarak izlecem adım nedır
 

Öncelikle adımın yahu olmadığını söyleyerek yazmaya başlamak istiyorum.
Ben arkadaşımızın konusu ile baştan beri ilgilendiğimden dolayı, cosinüsfi yi , 1 ayarlamasını söylemiştim. Kendisi de cosinüsfi yi 1 ayarladığını ve oranların iyi gittiğini söyledi. Bu düşünce ile, aktif akımdan bahsediyor olmalısınız dedim. Buradaki olmalısınız ifadesi, kesin hüküm bildirmeyen bir ifadedir.
Siz mesajınıza , "40kvar kondansatör olmalı kararına nasıl vardın ? Kompanzasyon yapılmamış halde çekilen akım ve cosQ değerini biliyormusun? buna baktın mı? 120A çekilirken cosQ değerin ne baktın mı? " Şeklinde devam etmişsiniz.
Ben de aynen bu şekilde diyorum ki, çektiğiniz akım ile, kondansatör gücüne direkt olarak kadar veremezsiniz. Endüktif akımı, dolayısı ile, endüktif gücü bilmelisiniz ki karar veresiniz.
Siz benim yazdıklarımda sıkıntı görüyorsanız , "yahu adam " .... diye başlayan cümleler kurmaktansa, alta kendi doğru bildiğinizi yazarsanız, bence daha hoş olur.
 

tekrardan saolun ilgilenen tüm arkadaşlar eger kafa karıştırıyor ve soruyu yanlış soruyor isem af ola ;
ölçümlerim işletmenin çekmiş oldugu bir fazındaki 120 a dir ve cosq 0.578 kompanzasyon kapalı iken kompanzasyonu açtıgım da ise devresine 70 kvar kondansatör alıyor bunun normal olup olmadıgını sordum
şuan oranlarım iyi ve cosq 1 ayarlı
 

cosq:0,578 ve fazlardan çekilen akım 120A olan işletmenin çektiği görünür güç 79KVA'dır. cosq:0,578'i cosq:1'e çıkarabilmek için gerekli olan kondansatör gücü 64,5 yani 65kVAr'dır. Senin rölenin 70kVAr alması yani 5kVAr fazla ihtiyaç görmesi dengesiz yüklenmeden kaynaklanmakta çünkü röleden okuduğun cosq:0,578 değeri fazların ortalama değeridir. Oranlarım iyi demenden dengesizliğin fazla olmadığı anlamı çıkıyor. Sayaç endeksleri alarak günlük değerlendirme yap.
 
bu açıklayıcı cevablarınızdan dolayı teşekkü ederim
 

merhaba elektro 1 ;
12 kademe rölen var tek akım trafolu olması sebeiyle endüktif değerini düşürememen normal , buda yük dağılımının dengesiz oldugunu gösterir. her fazda aynı akım değerine göre kontrol yapman lazım çünkü cihaz 1 fazın akım değerine göre calısıyor. mesala
R fazında 30 Kvar S fazında 20 Kvar T fazında 25 Kvar ihtiyacın varken akım trafosu S fazındaysa 3 faz için 20Kvar kondansatör aldıgı için R ve T fazlarındaki Kvar lar endüktif olarak yazmaya devam eder . Buda senin endüktif olarak yuzden buyuk kalır.


1. çözüm : mevcut sistemdeki yüklerini fazlara göre dengelemen gerekmekte , veya noktasal kompanze yapmalısın sitemi dengelemek için , ayrıca 600/5 akım trafosunda min algılayacagın kondansatör 2,5 kvar dır. daha aşagısını algılayamazsın . yani atölye çalısmazken 3-4 lamba yanıyorsa kompanze calısmaz.

2. çözüm : mevcut röleni değiştirerek 3 faz akım kontrollü modele dönersin , monafaze kondansatör de eklersin boylece kompanzen daha saglıklı calısır. Bunun için sana önerecegim Röle Kael 18 kademe röledir. 600/5 akım trafosunda 0,5 Kvar kondansatörü tanır. bu da eger 0,5 kvar 3 adet - 1 kvar 3 adet 1,5 kvar 3 adet monafaze kondansatör takarsan ve 0,7sn olarak ayarlarsan ortalama enduktif degerlerin % 8-10 arası demektir. entes rölelerde 1 sn altına düşmüyor cekme bırakma süreleri kael rölelerde 0,4 sn olarak ayarlana biliniyor eger kondansatörlerin de dirençliyse bu süre cok uygun bir süre (0,7 sn) kael röleyi incele , yardımcı olacaksam 1-2 uygulama resmi göndere bilirim . yapılan sitemlerden

Not: entes rölelerde akım trfosu oranı 600/5 ise 120 olarak yazılır.

iyi çalışmalar
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…