endüktif %0 kapasitif %0 işte seyredin



Sisteminin gücü ne kadar Mustafa ve ne kadarlık Alron kullandın ve bunu monaj ederken mevcut kompanzasyon sisteminde değişiklik yaptın mı?
Mesajını montajladıktan 5 dk sonra yazdım demişsin... Şimdi durum nasıl?
 
Punta makinalarının kompanzasyonunda reaktörlü sistem gerekmez ve pahalı kalır. Kaldıki kondansatörü kontaktörle alıp reaktör sürülüyor buda ani değişen yüklerde yük devrede değilse sürekli ve büyük güçte reaktörün tamamını kullanmaya ve enerji kaybına yol açar (%2,5 civarı gibi). Şayet normal şartlarda sistemde kapasitif yük varsa güzel bir çözüm, ancak yoksa 15-20 kvar üzeri güçlerde reaktörler hem pahalı hemde kapasitif yük yoksa gereksiz.
 

75 kvarlık alron kullandım.Sistemde röleyi iptal edip,kontaktör kontrollerini alrona taşımak ve akım trafolarını alrona bağlamak dışında değişiklik yapmadım.Ben zaten 1 aydır alronun demo ürününü kullanıyorum.Demodan kastım,25 kvarlık normal bir alron aslında.Fakat benim için gücü az.O bile beni cezadan kurtardı,fakat değerler sınıra yakın.Zaten alron tercih etmemin bir nedeni de,sistemde değişiklik yapmak istememem.Daha küçük güçte kademeler eklemek ve monofaze kademeler eklemek ,oldukça masraflı bir iş( işletmede özel yapım,standart frekanslardan olmayan reaktörler olduğu için) ve sonuçtan emin olamadığımdan,kumar oynamak gibi olurdu.
Sonucu ileride paylaşırım.Bu gün sabah sayaç okudum.Onun dışında başka işlerle uğraştığımdan henüz bakamadım.


Puntada yükler çok hızlı değişiyor.Normal kontaktörlü sistem işimi görmüyor( birden fazla punta ve kaynak makinası var) ve bunlar diafaze olduğundan,tristörlü sistemler de işimi görmez diye düşündüm.Lokal kompanzasyon belki olabilirdi.Ama tüm makinalara lokal kompanzasyon yapmak nasıl olurdu bilmiyorum.Bir sorun da,işletmenin güç tüketiminin neredeyse sıfıra yakın olduğu zamanlarda,uygun kademe bulamayışımızdı.Çok fazla kademe yapmam lazım.Bunun için de çok fazla detunned harmonik reaktör yaptırmam lazım.60 kvarlığı için 325euro+ kdv istediler.küçük güçlere ne kadar isterler bilmiyorum ama yine de külfetli olur.Bunları koymak için yeni bir pano gerekir.Ve sonuç için garanti veremeyiz.
 
Benim aşırı kapasitif ile ayrı bir sorunum var.Özellikle sanayi elektriği kullanan ve tasarruflu lambalarla aydınlatılan iş yerlerinde kapasitif dengesini sağlayamadım.Motor ve benzeri endüktif yük sistemde olmadığından dengeleme sağlanamıyor.Reaktörden başka çözüm yolu aklıma gelmiyor.Bu konuda yardım bekliyorum.
 

Her işletmeye tabii ki gerekmez.Biz de işin içinden çıkamadığımız için bu sistemi kurduk.Başarılı bir çalışma olmadığı için firma ismi vermek istemiyorum,dünyaca ünlü bir firma diyeyim,en son çözümü,aktif harmonik filtre koymakta buldu.Onun maliyetleri,dinamik kompanzasyondan kat be kat daha fazla.Tabii dünyaca ünlü firma dışında,irili ufaklı bir çok firma geldi gitti.Ölçüm aldıktan sonra,fiyat teklifi vermeyenler bile oldu.Yani biraz karmaşık bir karakteristiği var bu fabrikanın.Mesela ben size şunu söyleyeyim.
sisteme 28 kvar sabit bağlıyorum.örneğin 1 gün sonra sayacı okuyorum.Tükettiğim reaktif değeri,geçen süreye böldüğümde,yaklaşık 28 kvar kapasitif bastığımı görüyorum.Sabiti kapatıp ölçtüğümde,28 kvar/h endüktif çektiğimi görüyorum.Bu deneyi 60 kvar ve 15 kvarlık sabitlerle de yaptım.Buna bir anlam veremedim bir türlü . Neyse şimdilik dinamik kompanzasyon iyiye gidiyor.Biraz ince ayar çekip,aradan zaman geçsin bakalım ne olacak.
 
arkadaslar tebrikleriniz için tesekkurler , cok sag olun ,
yanlız sistem ile ilgili bir kac noktayı belirtmek istiyorum ,
genelde bu svc uygulamaları orta gerilimde olmakta ,
ama ulkemizde devlet reaktif oranlarını cok fazla zorladıgı için bu noktada elektirikci arkadasların basları hayli agırıyor , ve hızlı ve degisken yuklerde cozum ureten firmalarda genelikle buyuk firmalar (simens ABB factor circulator aktifmuhendislik gibi) ve sundukları cozumlerde genellikle haklı olarak pahalı , yani normal bir elektirikci ozellikle kucuk isletmeler için bu cozumleri uygulayamıyor ,
biz bu noktada yarı mekanik yarı dinamik bir sistem olarak smartı gelistirmeye calıstık , amacımız ozellikle kucuk ve sorunlu isletmeler için ekonomik bir cozum uretmekti ,
sitem her yerde oranları 0 yapacak diye bir durum yok , zaten bu isin profesyoneli olan firmalar bunu yapıyorlar , ama bizim maksadımız sorunlu yerlerin ( yani klasik rolelerin etkisiz kaldıgı) en azından %85 ninin sıkıntısını dusuk maliyetlerde cozmek ve elektirikci arkadaslara hic korkmadan ( ne fiyat olarak ne teknik olarak) bu sistemi uygulayabilecek bir tecrube kazandırmak ,

not ; arkadaslar cos degerleri niye 0.99 diye sormuslar , 0.99 dan sonraki 9 degerlerini ekranda yer kalmadıgı için yazamadık ( diger haneleri yazssa idik uc fazın cos degerlerini tek satırda gosteremeyecektik )
 
Son düzenleme:
Tristörlü trifaze sitemler işinizi iki faz punta sistemler için görmez doğru. Bu sebeple monofaze tristörlü bir sistem uygun olur, ki bunun röleside hızlı kompanzasyona uygun olmalı.

 
Son düzenleme:

sayın tosun bu konuda yanılıyorsunuz çünkü siz hep yüksek güçlü sistemler üzerine düşünce üretiyorsunuz.ama kompanzasyon sektörü ülkemizde ciddi bir sektör aynı dershane gerçeği gibi bir gerçek.minik işletmelerin olmassa olmaz düzeneği.röle kondansatör kontaktör sektörü başlı başına bir pazar.tedaş reaktif oranlarını %5 değiştirse her firmaya ortalama 2000 tl masraf küçümsenicek bir sektör değil.

önemli olan böyle işletmelere ihtiyacı olan güç düzeltme sistemini hızlı ve dinamik sunmak indüktif ve kapasitif cezaya girmemek en azından
iki telli bölgesi için bu böyle.izmiri bilemem

dolaysıyla sağlam bir tristörlü kompanze sistemi paylaşımınızı
dört gözle bekliyoruz.

___


piyasadaki reaktif güç kontrol röleleri ve pazarları belli
yaptıkları ve yapamadıkları belli.mikro işlemci kontrollü
hemen her testi yapan pekçok cihaz mevcut.
kondansatör testinden ,akım trafosu testine dek
haliyle ortalama masrafları belli.bunu sinsi biçimde aşmaya çalışmak
biz elektrikçiler arasında antipati uyandırıyor.
ama işletmenin akım ve gerilim bilgisinden yola çıkıp
bize %98 hatasızlıkla 0-10 volt analog çıkış vericek basit bir sistem bile
işimize yarıyacak.

bence reaktif güç kontrolünü Elektrik hizmetini veren firma üstlenmelidir.
bence doğrusu budur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
kusura bakmayın ama siz bu yazıyı ya kasıtlı yazdınız yada hic okumadan yazdınız ,
ben maksadımız piyasadaki mevcut mikro islemcili rolelerin yetersiz kaldıgı yerlerde işe yarayacak ve diger dinamik cozum sunan buyuk firmalara gore cok ekonomik bir sistemi kompanzasyon yapan elektirikci arkadaslara sunmak dedim , burada nasıl ve kime karsı bir sinsilik var dogrusu hiç anlamıs degilim , eger endiseniz simens ve ABB gibi firmaların kar oranlarının dusmesi ise merak etmeyin deveden bir kıl koparmakla deve cıplak kalmaz
 
Ortada verilen büyük bir emek,ve kompanzasyon konusunda üretilmiş yeni nesil bir röle bulunmakta.Amaç çözüm ise eğer önemli olan bu çözümün basit uygulanabilmesi ve ekonomik olmasıdır.İncelediğm kadarı ile Smart röle bu iki şartada kendisini adapte etmiş konumdadır.

Smart röle trsitör güç katı kullanılmadığında zaten klasik 12 Kademeli bir röle gibi çalışır,sistemi devreye aldığı trifaze ve monafaze kondansatörler ile kompanze eder.Ayrıca sistem için gerekli olan kondansatör ve reaktör gücünü ekranında belirtir.Fakat oldu ki kapasatiften cezaya giriyorsunuz,alacağınız bir güç katı ve reaktörlerle rölenize hiç dokunmadan sisteme entegrasyonunu sağlayabilirsiniz.

Verdiğim bilgilere arastırmalarım sonucu ulaştım,bir hatam veya eksiğim varsa düzeltin lütfen.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…