Benim bir sorum olacak arkadaşlar. Şimdi farzedinki endüktif 0.98 olan bir sistemi tam 1.0 yapabilmek için normalden biraz fazla kondansatör koyduktan sonra devreye bir indüktör koyup bununda enerjisini kırparak tam 1.0 tutturmak ekstradan aktif enerjiyi arttırmaz mı? Çünkü aktif enerjiyi oluşturan şeyler endüktif ve kapasitifin bileşkeleri değilmidir.
Yani tam kompanze edeceğiz diye fazla aktif enerji parası ödemek iyi bir şeymidir acaba?
Merhaba.Videodaki sistemi bilmiyorum.Ben çalıştığım firmada alron kullanıyorum(daha 5 dakika önce bağladım
) Sizin sorunuzu ben de üretici firmaya sormuştum.Hatta bu soru forumda,bizzat üretici firmanın sahibine sorulmuştu.Cevapları,reaktörlerin aktif kaybının %1 in altında olduğu şeklinde.
Örneğin 25 kvarlık bir sistemde,250 watt ın
altında bir aktif kayıp sözkonusu.
Bir de bu reaktör 25 kvarlık ise,her zaman 25 kvar güçte çalışmıyor.Gerektiği kadar kondansatör devreye alınıyor.Anlık olarak ne kadar endüktif çekilmesi gerekiyorsa,o kadar çekiliyor.Mesela bizim 15 kvar kapasitife ihtiyacımız var ama,en küçük kadememiz 25 kvarlık kaldı.25 i devreye alıyor ve 10 kvar endüktif basıyor.10 kvarın %1 i de 100 watt ediyor.Eskilerin tabiriyle 75 veya 100 mumluk bir ampul kadar aktif enerji tüketimi oluyor.
Sistem büyüdükçe reaktörler büyüyor.Ve sistem büyüdükçe cezalar büyüyor.
Ben hiç bir şekilde içinden çıkamadığım( ben ve kocaman kocaman firmalar,dünya markaları) bu sorundan kurtulmak için,100 mumluk ampule razı olmak zorunda kaldım.Yoksa ki ödeyeceğim ceza 2000 lira.Kael denedim,entes denedim,akım trafosunu küçülttüm,reaktör taktım.Hiç birisi hızlı değişen yüklerimi karşılamıyor,çünkü onların çalışma prensipleri farklı.Tabii her kompanzasyona da,dinamik kompanzasyon yapılacak diye bir şart yok.Ama 50 kvalık bir punta makinasının devreye girip çıkışını düşünün.Vinç-asansör,kaynak makinası gibi yükleri düşünün.Ve bu puntaların ya da kaynakların,iki fazlı olduğunu düşünün.Başka çaremiz var mı?
Düzelt butonunu bulamadığımdan ardından mesaj yazıyorum,kusura bakmayın.Üstteki mesajımda :
10 kvar endüktif basıyor
ifadesi kullanmışım.Endüktif çekiyor olmalıydı.Düzeltiyorum.