elektrikçicüneyt
Profesyonel Üye
Arkadaşım dediği gibi işletme çalışmaması fark etmez cezalı fatura gelir.kardeş işletme çalışmıyor diyorum..
Arkadaşım dediği gibi işletme çalışmaması fark etmez cezalı fatura gelir.kardeş işletme çalışmıyor diyorum..
Bu ve buna benzer birçok problemin çözüm yollarını geçmişte birçok mesajımda anlattım. Tekrar yineleyelim;
Yük az olduğu için sistemdeki akım trafosu yük akımın algılayıp reaktif güç kontrol rölesine aktaramaz böyle bir durumda yapılabilinecek 2 şey var;
1- Toplam yük bir şalter üzerinden beslenip buraya küçük değerde akım trafosu bağlayıp röleye bağlamak, tabi röle akım trafosu oranı tekrar ayarlanmalı birde bir kaç kademeye küçük değerde kondansatör bağlanır.
2- Yük hep sabit değişmiyorsa sayaçtan saatlik endeks alınıp endüktif reaktif güç belirlenip sabit kondansatör bağlanır. Gece aydınlatma içinde panoya münfferit kompanzasyon yapılır.
İkinci metod daha pratik olmakla beraber ilk metod daha sağlamdır.
Hakan abi diyeceksin bu adam flüoresana taktı diye bir flüoresan için sabit kondansatör bağlamak istesem devreye 40w flüoresan için kaç VAR olmalı değeri nasıl bulurum bu değeri?işletmenin tatilde olduğu zamanlarda Çevre aydınlatma bekçi kulübesi v.b. yükler için bir şalter ve bu şalter üzerine konan akım trafoları ile kompanzasyon yapmak iyi bir çözüm yöntemi. Sabit kondansatör değerine dikkat etmek gerekir (azaltılmalı.)
O.G. akım bilgisi ile kompanzasyon her ne kadar kesin çözümmüş gibi görünse de bu şekilde çalışan tesislerde de böyle minik akımlar yine problem yaratacaktır.
Hakan abi diyeceksin bu adam flüoresana taktı diye bir flüoresan için sabit kondansatör bağlamak istesem devreye 40w flüoresan için kaç VAR olmalı değeri nasıl bulurum bu değeri?
bazıları led aydınlatmayı pahalı olduğu için istemiyor abiToplam aktif gücü, balast cosfi'sinden yola çıkıp bulabilirsin ama bunun için belirlenmiş değerler var.
http://www.tetesfed.org/teknik/lamba.pdf
powermetre ile ölçülüp teyit edilebilir. Ancak (iç tesisatta) anahtarlarda ark yapmasına neden oluyor. Merkezi kompanzasyon sisteminde gerek yok. Zaten yeni nesil led aydınlatmaya dönüyor.
Elektrik şalteriniz açık ve içeride aydınlatmalar yanıyor mu peki?Sistem calismamasa neden ceza yazıyor sistem anlamadım yardimci olun???