Endüstriyel soğutma sistemlerinde değişken kondenzasyon ve evaporasyon

Katılım
6 Ocak 2011
Mesajlar
32
Puanları
1
Yaş
40
Merhabalar Arkadaşlar,

Endüstriyel soğutma sistemlerindeki güncel gelişmelerden biraz bahsedelim istedim.Bildiğiniz gibi endüstriyel soğutma cihazları Market ve Soğuk Hava depolarında tercih edilen yüksek enerji tüketimi yapan ve karmaşık iç yapıya sahip sistemlerdir.Yüksek enerji tüketimini azaltmak adına bir takım tedbirler alınmıştır.Bunları sıralayacak olursak

1- Mağaza içerisindeki aynı merkezi sisteme bağlı olan dolaplarda kullanılan dijital termostatların defrost saatleri RTC ile yapılarak tüm dolapların aynı anda defrostta kalarak kalkışta makineyi zorlamaması düşünülmüş ve mağaza zone lara ayrılarak optimizasyon yapılmıştır.

2-Defrostlar zamana göre gireceği gibi üstün PLC özellikleri ile ihtiyacı yok ise veya tam tersi var ise zamanı beklemeden defrost yapmakta/yapmamaktadır.

3-Dijital termostatlar dolaplara bağlanan aydınlatma ve gece perdelerini kumanda etmekte,gece perdeleri ve ışıkları kapanan dolaplar set değerlerini kaydırarak tasarruf sağlamaktadır.

4-Dolapların valfleri TEV değil EEV li seçilerek daha yüksek kapasitelerde daha düşük enerji tüketmiştir.

5-Merkezi sistem kontrolörüne bağlanan bir adet NTC prob sayesinden kondenzasyon set değerini sürekli kaydırmakta buda enerji tasarrufu sağlamaktadır.Açıklamak gerekirse

Kondenserimizin giriş sıcaklığı ile çıkış sıcaklığı arasındaki farka (delta t ) denir.Bu delta t farkı PLC üzerinde tanımlanır.Bu fark genelde 8 derece alınır.

Dış ortam sıcaklığının haricinde cihaza alt ve üst limit sıcaklık değerleri atanır.

Minimum 20 derece kondenzasyon sıcaklığı
Maximum 45 derece kondenzasyon sıcaklığı
Delta T : 8 derece

PLC bu değerlere göre kondenzasyonu sürekli set eder ve COP yi artırarak enerji tüketimini düşürür.Örnekleyecek olursak hava sıcaklığı 15 derece ise

Set değeri =15 derece + 8 (delta t) = 23 derece olarak set edilir.

Hava sıcaklığı 38 derece ise

set değeri = 38 + 8 = 46 derece fakat üst limit 45 derece olduğundan cihaz kendini 45 dereceye göre çalıştırır.

Ayrıca fanlarıda invertör ile kumanda ettiğinden buradan da bir enerji tasarrufu sağlanır.

6-Değişken Evaporasyon : Market sektörü ve soğuk odalarda sıkça kullanılan hesaba göre 0 derece istenilen yerde -10 derece evaporasyona göre kompresör seçilir ki bunun sebebi Evaporatör giriş sıcaklığı il çıkış sıcaklığı arasındaki delta t 10 derece kabul edilir.Fakat sistemde TEV var ise,eğer EEV kullanılmış ise bu delta t 6 derecelere kadar düşer bu yüzden 0 derece için -10 derece evaporasyon gereksiz kalır ve makineleri fazla çalıştırarak enerji tüketimini artırır.Gelişmiş merkezi kontrollerde bu konu işlenmiş ve evaporasyon da kondenzasyon gibi sürekli kaydırılmıştır.Açıklayacak olursak:

Dolaplarda ve soğuk odalarda kullanılan dijital termostatlar sürekli Süperheat ve Evp.basıncını kontrol eder ve bu bilgileri RS485 data ağı üzerinden Supervizor sistemine gönderir.Süpervizör gelen bu bilgileri işler ve merkezi sisteme yeni evaporasyon set bilgilerini gönderir.

7-İnvertörler : Kompresör ve fanlara takılacak invertör ile sistemden enerji tasarrufu sağlanır.Buradaki enerji kazanımı kompresörlerin kalkışta demeraj akımını yenmesine yardımcı olmakta düşük frekanslardan başlayarak üst frekanslara çıkmakta ve devir sayısını artırdığından 2.kompresörü daha geç devreye alacağından yükü üstüne alarak tasarruf sağlamaktadır.Kondenser fanlarında da invertör kullanılması önemlidir ve tasarruf sağlar.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
merkezi sistem için tamam,-25 odalarda aynı sorunu gece gündüz,kış yaz,ayı farklılıklarından dolayı sorunlar oluyor bununla ilgili çözüm nedir.
 
Kondenserimizin giriş sıcaklığı ile çıkış sıcaklığı arasındaki farka (delta t ) denir.

Burada bir tabir hatası var. "Delta T" kondanzasyon sıcaklığı ile kondanser giriş havası sıcaklığı arasındaki farka denir.
Eğer kontrolör 20 ila 45 derece arası kontrol yapacak ise, dış hava sıcaklığı 12 ila 37 derece arasında kondanzasyonu kaydırır. Bu durumda likit hattında ki kayıp azalır ve kompressör verimi artar. Sonuçta kondanzasyon sıcaklığının düşük tutulması (ya da düşürülebilir olması) kompressör emme portu ile basma portu arasındaki basınç farkını azaltır. Bu da kompresörünüz aynı soğutma kapasitesinde daha az akım çekmesi namına gelir. Yani değişken kondanzasyon verimliliği arttırır.

Paylaşım için teşekkürler
 
Peki bu emme ile basma basıncı arasındaki farkı düşürmesi sistemde yağlama sorunlarına yol açıyormu ?

Benim uğraştığım cihazlarda sezon başlarında dış havanın soğuk olması kondenzasyon basıncımı düşürüyor bu ise emme basma arasındaki farkın daralması demek. Benim sistemlerde istenmeyen yağ kaldırmalara neden oluyor. Yağı toplayana kadar sıkıntı çekiyorum. Sizin sistemlerde böyle sorunlar olmuyormu ?
 
merkezi sistem için tamam,-25 odalarda aynı sorunu gece gündüz,kış yaz,ayı farklılıklarından dolayı sorunlar oluyor bununla ilgili çözüm nedir.

Çözüm fan kontrolü yapmaktır. Soğuk odalarda mevsimsel olarak değişken yük çok fazla görülmez ama ısı transfer koşulları değişir. Yani soğuk deponuzda -25 et saklamayı yıl boyunca +40 derece ile -15 derece arasında bir dış hava sıcaklığı ile yaparsınız. Tabiki -15 derece dış hava sıcaklığında sistem çok rahat çalışır ve bu durumda kondanser verimi inanılmaz artar. Sistemi dengede tutabilmek için kondanser üzerinden geçen hava debisi ile oynayarak( belli şartlar içinde) kondanser verimini kontrol etmelisiniz. Aksi halde aşırı yoğun likit girişi ile evaporatörünüzü fazladan besler ve kompresörünüze likit gaz gitmesini engelleyemezsiniz. Tüm matematik kapasitif anlamda ki dengede üzerine olmalıdır. Yoksa sorunlar çığ gibi büyür.
 
Peki bu emme ile basma basıncı arasındaki farkı düşürmesi sistemde yağlama sorunlarına yol açıyormu ?

Benim uğraştığım cihazlarda sezon başlarında dış havanın soğuk olması kondenzasyon basıncımı düşürüyor bu ise emme basma arasındaki farkın daralması demek. Benim sistemlerde istenmeyen yağ kaldırmalara neden oluyor. Yağı toplayana kadar sıkıntı çekiyorum. Sizin sistemlerde böyle sorunlar olmuyormu ?
Eğer kompressör çalışma alanı dışında ki bir basınçta çalıştırılırsa olay verimlilikten çıkar ve soruna doğru sürüklenir. Sistemde yağ ile ilgili problemler aşırı gaz ya da düşük gaz hızlarından ve ya likit dönüşlerinden olur. Eğer mevsim geçişlerinde tam yüklenmede bakır boruda ki gaz hızlarınız çok yüksek olursa kayıplar artar ama yağ dönüşünde sıkıntı olmaz. Ama belli bir hızın altında kalırsa o zaman yağ gaz fazında ki soğutucu ile birlikte sürüklenerek kompresöre dönemez ve evaporatör ya da tesisat içinde kalır. Bu istenmeyen bir durumdur. Eğer bu durum sık karşılaşılan bir olay ise o zaman tesisatınızda önlem almak gerekir. Örneğin kompresöre doğru eğimli bir kolon hattı oluşturmak gibi
 
S.A.
Sn. Serkan _48 nemasis in dediği gibi kondazisyon fan hızını basınca göre kontrol etmen lazım hem rejim verimini sabit tutmuş olursun. Bunun için yüksek fark basınç prosestatları kullanafak on-off yaparak veya analog olarak basınç bilgisini alıp fanlarda frekans kontrolü ile hız kontrolleri yapan cihazlarda kullanabilirsin
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,036
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Geri
Üst