Enerji santrallarının özelleştirilmesi hakkındaki görüşleriniz nelerdir ?

Özelleştirme çok iyi birşeydir... Satılsın hepsi...
Asgari ücrete %3 zam geldi... Çok fazla... Özel sektör zarar edecek... -3 olmalıydı en az...
:D
 
Dediğim gibi kamunun özelleşecek kurumları kit tir yani kamu iktisadi teşebbüsleri, burada toplam 175 bin eleman çalışıyor sadece, (son 5 yılda 200 binden fazla polis+imam tayin edildi) yani özelleştirme ile kamudan personel yükünün azalacağı yok. Bu kurumların çoğu üretim yapar yani verimli kurumlardır zaten verimli olmasa yada o potansiyele sahip olmasa özel sektör talip olmaz!!!
 
Şüphesiz firmdan firmaya değişir ama özelleştirme sonrası yeni alınan müdürlerin işe hak edeni değil kendi tanıdıklarını alacağı yönünde kaygı duymak çok yerinde değil. Bu tür şeyler asıl devlette olur. Özel sektörde bu işler daha zor. Santralin beklenen kazancında bir kayıp olsa, tesiste bir sorun çıksa, önce o müdürün kellesi gider.

Özelleştirilen tüm santralleri bilemem ama benim işim sebebiyle görüştüğüm özelleştirilen 10 küsür santralde kadro neredeyse aynen korunmuştu. Kimse santrali yıllardır tanıyan, işi bilen teknik elemanı uzaklaştırıp da yerine müdürün amca oğlunu, damadının dayısını filan koymak istemez. Yapılan harcamayı karşılamak için para basması lazım bu santrallerin.

Elbette o santralde yıllarca iş güvencesiyle çalışan insanların birden kendilerini böyle belirsiz bir zeminde bulmaları hoş da değil, kolay da...Sayın Meraklı elektrikçiyle konuşmuştuk bunları daha evvel...

Değerlendirmeyi yaparken, "kaça satıldı, 49 yıl devlet işletseydi ne kazanırdı, 49 yıl vergilerden ne kazanılacak"ın yanı sıra , "devlet bu santrali 49 yıl daha çalışmak için daha ne yatırım yapmalıydı, bütçe buna elverir miydi" yi da göz önünde bulundurmak lazım. Hemen eklemek de fayda var. Seyitömer bu anlamda (devletin sırtına fazla yük olmadan, "devletin malı deniz" demeden, gerekli Bakım ve tamiratı yapma konusunda) başarılı tesislerimizden biri. Forumda Sayın Meraklı elektrikçinin yüklediği generatör sarımı fotoğrafları var. Sürekli "memurlar" hakkında şikayet eden arkadaşların bu fotoğrafları görmesi gerek.




 
Son düzenleme:
Yargı, emniyet ve TSK' nın dışındaki herşeyin özelleşmesinin bir sakıncası yok... Ama bu özelleştirmeler yapılırkende insanların hakları göz ardı edilmemelidir... Özelleşen kurumları devlet çok sıkı biçimde denetlemeli ve kimsenin hakkını kimyese yedirmemelidir...

Gelelim santralin özelleştirilmesine; orada çalışan arkadaşlar işleri çok çok iyi yapıp işletmelerini kar ettiriyorsa özelleştirmenin manası yoktur... Ha buna rahmmen özelleştiriliyorsa bu devletin topladığı bunca vergiye rahmen nakit ihtiyacı olduğunu gösterir ki buda hükümetin bu işi beceremediğine işarettir...

Sayın meraklı bey santraliniz özelleşince ilk önce müdürler değişecek ve bütün düzen alt üst olacaktır... Özelleşen bu kurumlarda yeni gelen müdürler işe hak edeni değil kendi tanıdıklarını işe almaya başlayacaklardır... O yüzden özelleşmeden 4 - 5 ay sonrası için kendinize çok iyi bir yol çizmeniz gerekir... Sonuçta işletme kişilere bağımlı değildir ve hiç kimsede vaz geçilmez değildir... Herzaman aynı işi daha ucuza yapacak biri bulunur... Yönetimler değiştiğinde ilk önce maaşı fazla olan insanlar yeni müdürlerin gözüne batar ve takibine girerler o yüzden dikkatli olun özel sektör çok acımasızır..

Sonuçta işinizi çok çok iyi yapmanıza rağmen özelleştirilmeniz yazık olmuş...
Sayın Genius ,özelleşme süreci oldukça hızlandı.28 aralık cuma günü nihai karar büyük bir ihtimalle bellil olacak.Herzaman dediğim gibi hakkımızda hayırlısı ne ise o olsun.Fakat bu müdürün özel sektörde sizin dediğiniz gibi yapması tam bir cahillik örneği olur.Hiç santral işletmesi gördünüzmü,yapılacak ufak bir işletme hatası milyarlarca zarara sebeb olabilir, Allah korusun ölümlü kazalara sebeb olabilir.Bu düşüncenize katılmıyorum,özel sektörün acımasızlığına kısmen katılıyorum, maksimum kazanç elde etmeye çalışacaktır.EÜAŞ ın sitesinde ilgili sayfalara girildiğinde % 75 performansla çalışan bir santral olmamız, çalışanların işinde ehil ve çalışkan insanlar olmaları,personel cv. lerinin ihaleye giren firmalara verilmiş olması,firma sahiplerinin "emekliliği dolan 133 kişiyi sakın göndermeyin " ricaları biz çalışanlar için birer artı.Tabiki bizi çiçekle karşılayıp alnımızdan öpmesini beklemiyoruz!Sadece personelin başarı grafiği de talip olan firmaların avantajı ve bunu görmeleri lehimize bir durum.
 
Ya arkadaşlar kadro nasıl aynı korunur, santral sadece kumanda kısmı mı var, kadro aynı falan kalmaz, kritik görevdeki kişiler kalır. avantalı kısımlarada yani parası bol sorumluluğu az olan bölümlerdede tanıdıklar konur. Yeni amirlerin ajanlarıda santralın her köşesine yerleştirilir. Her şeyin para odaklı olduğu özel sektör bu!!!
 
Ya arkadaşlar kadro nasıl aynı korunur, santral sadece kumanda kısmı mı var, kadro aynı falan kalmaz, kritik görevdeki kişiler kalır. avantalı kısımlarada yani parası bol sorumluluğu az olan bölümlerdede tanıdıklar konur. Yeni amirlerin ajanlarıda santralın her köşesine yerleştirilir. Her şeyin para odaklı olduğu özel sektör bu!!!

Haklısınız Sayın Yelek 87

Ben de teknik kadrodan, ustalardan, teknisyenlerden, bahsediyordum. Yoksa mesela idari görevlere amcaoğlu gelebilir elbette. Ya da genel olarak herhangi birini yaptığı işi ( teknik veya idari) amcaoğlu veya ihaleyi kazanan holding bünyesinde uzun süre çalışmış ve kendini ispatlamış bir çalışan aynı yeterlilikte yapabilecekse insan Onu tercih eder.

Ayıca ben yorum yapmadım.Gördüğüm bir durumu anlattım. Ha,benim bahsettiğim santrallerin hepsi aynı firmaya aitti. Onların politikası bu olabilir. Yoksa, bütün firmalar aynı şeyi yapacak diye bir iddiam da yok.

Son olarak ; "ajanlık" kurumu özel sektöre has bir şey değildir, devlet elindeki işletmelerde de pek ala olur.
 
Son düzenleme:
Devlet işletmesinde ajan ne diye olucak amiri bu adam kaytarıyor diye işten atabilecek mi yada sürebilecek mi? Personelin 3 te 1 ne ineceği çok açık. Bide özelleştirme sonrası çalışanların durumuna bakalım. Hangisini tercih ederlerdi.
 
Yılın son özelleştirmesi için 16 firma yarışacak. Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait 600 megavat (MW) gücündeki Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirilme ihalesi yarın yapılacak. 2012'nin son büyük ihalesine, Doğan Enerji, Park Holding, Aksa Enerji, Limak İnşaat ve Özkar İnşaat AŞ'nin de aralarında olduğu 16 firma katılacak.

SON BÜYÜK İHALE
Elektrik dağıtım şirketleri ile köprü ve otoyolların özelleştirme ihalelerinin ardından gözler, yılın son 2 iş gününde başka büyük ihale yapılmazsa 2012'nin son büyük ihalesi niteliğindeki Seyitömer Termik Santrali'nin özelleştirilmesine çevrildi. Seyitömer'in özelleştirmesi, Seyitömer Termik Santrali'nin varlık satışı, TKİ Seyitömer Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların varlık satışı ve linyit sahalarının ruhsatlarının işletme hakkının devri yöntemi ile bir bütün halinde gerçekleştirilecek.

Kütahya'nın Seyitömer ilçesinde bulunan 600 MW gücündeki termik santralinin özelleştirilme ihalesi için şu yatırımcılar teklif vermişti: ''Torunlar-Eren Ortak Girişim Grubu, Doğan Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ, Altek Alarko Elektrik Santralları Tesis İşletme ve Ticaret AŞ, D Enerji Üretim ve Yatırım AŞ, Ayen Enerji AŞ, Park Holding AŞ, Özkar İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Aksa Enerji Üretim AŞ, Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret AŞ, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Çelikler Taahhüt İnşaat ve Sanayi AŞ, Eti Bakır AŞ, Bilgin Enerji-Suba Ortak Girişim Grubu, Kolin İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ, IC İçtaş Enerji Üretim ve Ticaret AŞ-Fernas İnşaat A.Ş. Ortak Girişim Grubu, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ-Siyahkalem Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Ortak Girişim Grubu.''

Dört ünitesi bulunan ve toplam kurulu gücü 600 MW olan Seyitömer Termik Santrali'nin yıllık üretim kapasitesi 2011 yılı itibariyle yaklaşık 4 milyar kWh olurken, kapasite kullanım oranın yüzde 74 olarak gerçekleştiği belirtildi.

KAPASİTE ARTAR MI?
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, AA muhabirine yarın ki özelleştirmeyle ilgili yaptığı açıklamada, diğer özelleştirme ihalelerinde ortaklık yaptıkları Kolin ve Cengiz'den ayrı olarak ihaleye katılacaklarını söyledi. Seyitömer Termik Santrali'nin güzel bir yer olduğunu ve tüm teklif verenlerin ciddi olarak santrali istediğini ifade ederek, ''Santralin yaşlı olduğu eleştirilerine katılmıyorum. Çimento santralleri için de yaşlı deniyordu ama gayet güzel çalışıyor. Türkiye'de kaliteli kömür bulmak kolay değil. Burası bu açıdan da önemli'' dedi.

Özkar İnşaat AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mansur Özdoğan da Türkiye'nin elektrik talebinin her geçen gün arttığına dikkati çekerek, bu talep artışının karşılanmasında yeni santrallerin hizmete açılması kadar eski santrallerin verimli çalıştırılmasının da önemli olduğunu dile getirdi.

''Seyitömer ülkemiz için oldukça önemli bir santral, bundan dolayı yüksek katılımın olduğu ihale oldukça çekişmeli geçecek'' diyen Özdoğan, özel sektörün devralmasının ardından yeni yatırımlarla santralin kapasite kullanım oranın artmasının beklediğini dile getirdi.
AA
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
"'Seyitömer ülkemiz için oldukça önemli bir santral, bundan dolayı yüksek katılımın olduğu ihale oldukça çekişmeli geçecek'' diyen Özdoğan, özel sektörün devralmasının ardından yeni yatırımlarla santralin kapasite kullanım oranın artmasının beklediğini dile getirdi."

*****
Aklınızda kalsın bu, bakalım kapasite nasıl artacak, dağıtım özelleşince kaçak kullanım düşecek dendi 2 hatta 2,5 katına çıktı. Tedaş genel müdürlüğü özel denetleme birimi kurmaya başlayacak çünkü özelleştirilen dağıtımların bir çoğu bakım programlarına sadık kalmadılar. Santralde üretim olarak artacak çünkü devamlı üretime dayayacaklar, devlette bir santral 40 sene kalırsa özelde 10 senede yıpranır gider, ahanda buraya yazıyorum!!!!!
 
Elektrik Üretim A.Ş'ye ait Seyitömer Termik Santrali ve santral tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazlar ile maden sahalarının 'işletme hakkı verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihalenin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapıldı. İhaleyi 2 milyar 248 milyon dolar bedelle Çelikler Taahhüt, İnşaat ve Sanayi A.Ş kazandı.
2 tane kıytırıktan hes i olan şirket koca santrali bu kadar paraya nasıl alabilyor merak ediyorum??
:confused: Şimdi aklıma onlarca soru geliyor.burada siyasete girmek bile istemiyorum.Herkese mutlu yıllar.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,073
Mesajlar
923,030
Kullanıcılar
451,359
Son üye
Ellidokuz

Yeni konular

Geri
Üst