Enkoder Palsi ile Metre Tutturma

Raichu

Üye
Katılım
1 Ağu 2009
Mesajlar
488
Puanları
16
Yaş
36
selam arkadaşlar

yapmak istediğim projede silindir üzerinden geçen kumaşı dop panelden gireceğim boy ile parça parça kestirmek istiyorum. Bez boyunu tekerlekli enkoder ile ölçeceğim.redüktöre bağlı 0.18 kw motoru mm440 ile süreceğim tabi bide cpu224xp var.
ben ortalama 30-40cm keseceğim bez boyunu tutturmaktan endişeliyim
düşüş rampasını çok az bir seviyeye indirip frenlemek istiyorm.
yaptığım projede kesilecek bez boyunun %90 ına geldiğinde analog çıkış ayarlanan değerin %20 sine iniyor bunu komutlarla hesaplattım. sanırım ortalama 3-4 sn bir durup kesme işlemi yapacak sakınca doğabilirmi frenleme drenç değerini hala bulamadım

sizde bu iş için başka daha verimli fikirler eklemeler varsa paylaşırsanız minnettar kalırım
 
%100 tam kesim yapacaksanız ve malzemeleri almadıysanız servo ile yapın .Başınız ağırmasın. Kolay gele.
 
servoyu öğrenmeye yeni başladım diyebilirim. Bu projeyi şimdilik bu şekilde yapıcam
 
hassas ölçü kullanacaksanız başınız ağrıyabilir. servo konusunu daha ciddi düşünmenizi tavsiye ederim.
 
Kesilecek olan değerik yaklaşırken sürücüyü yavaşlatmayı düşünmüşsün zaten sorun yaşasan dahi kaynağını bulup çözeceğine eminim ben de daha asenkron motor ve sürücü ile Alüminyum sıcak kesim yapmıştım.
 
Apaçi arkadaşım, bahsettiğiniz sisteme benzer, havlu en kesme maknjıası yapmısdık. Makınanın orjınali, servomotor ve sürücülü idi, bız bunu normal sürücü ve AC motorla yapmak istedik, ama 90 cm, 1 mt gibi boylarda basarsakda dah küçük boylarda kesın ölçü tutdurmak mümkübn olamıyordu, Çünkü, prjınalde, sevo motor yüksek devirliydi ve ıstenen devıre hemen ulasıyordu, kısa boylarda bızım motor ulasamıyordu.
Arkadaslarımın tavsiyesi gibi, bunu servomotor ve sürücü ıle yapmanızı öneririm..
 
Evet arkadaşlara katılıyorum kesinlikle servo olmadan bu işe kalkışma. fakat bi tavsiye daha PTO komutu kullanıcak isen yani servo motorum gidecegi yolu puls cinsinden plc den cıkıcak isen kesinlikle bezi cekicegin silindirlerin caplarının değişmemesi gerekir ayrıca bezdeki esnemelerinde problem yaratabilir. ölcü bazında hata yapmamak için bu iki prosedüre dikkat !!!
 
servoya gerek duymadan yaparsın. PID kullanarak %99 a geldiğinde motorun çok yavaş dönmeye başlar kaçırmazsın. ama servoda zaman sıkıntın olmaz ve programı daha basittir.
 
ben buna benzer bir uygulama yaptım ama metal kesiyordu ilk başlarda yarım cm falan kaçırma oluordu amasonradan işi çözdüm.Bendeki durum enkoderin ucuna bağlı olan tekerlek ve metalin parlak yüzeyinden kaynaknalan kaymaydı.Sen bunlara dikkat et bence tekerlek kumaşı iyi kavramalı ve kumaş da kaymamalı yok hiç bir sıkıntı çıkmaz yanlız kumaşa 5 cm kala hız 3 hz olarak ayarlasan daha iyi olur.
 
Hocam size fikir olması açısından ufak bir kumaş kesim programı yazdım....



[Arkadaşlar ufak bir değişiklik yapıldı.İnputlarda bir hata vardı düzeltildi)
 

Ekli dosyalar

  • KUMAŞ KESİM PROGRAMI(MURATDOVANCI).rar
    3 KB · Görüntüleme: 99
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,124
Mesajlar
933,338
Kullanıcılar
453,198
Son üye
Emre0686

Yeni konular

Geri
Üst