enterkonnekte sistemde enerji yönetimi

Katılım
8 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Yaş
41
arkadaşlar Elektrik santrallerinde , yük tevzi merkezlerinde çalışan veya buraları hakkında bilgisi olan arkadaşlarım bana yardımcı olurlarsa sevinirim. 2 sorum var;

1. enterkonnekte şebekede enerji azlığı veya fazlalığı nasıl anlaşılıyor, frekansa mı bakılıyor gerilimemi bakılıyor santraller arası haberleşmeyi kastetmiyorum. enerjinin nasıl yönetildiğini merak ediyorum hangi cihazlarla neye bakılarak ve nasıl.

2.enerji santrallerinde üretilen elektrik enterkonnekte şebekeye nasıl çekiliyor, yani santralin frekansı veya gerilimimi yüksek tutularak enerjinin şebekeye akması sağlanıyor? elektrik santrallerinde aktif reaktif yük alma ve atma nasıl oluyor.

eminim bunları merak eden çok arkadaşımız vardır. mesleğe yeni giren arkadaşlar için bu sitedeki değerli büyüklerimiz, tecrübeli arkadaşlar bu sorular için yardımcı olurlarsa çok sevinirim.
 
Frekansla anlaşılıyor. frekansa göre çalışan santraller var. onlar yük alıp atarak frekansı dolayısıyla şebekenin ihtiyacı olan yükü ayarlıyor.
generatörler sisteme bağlandıktan sonra ferkansları değişmez yani sistem frekansı ile aynıdır. tüketici olmadığı sürece aktif güç elde edilemez ihtiyaç varsa santrallerde buhar gaz su arttırılarak aktif yük alınır, reaktif yük ise generatörlerin aşırı ikazlanmasıyla alınıp verilebilir.
 
sayın ibrahim43 şunu merak ettim yazınızda ihtiyaç varsa buhar,su gaz, girişi arttırılarak aktif yük alınır demişsiniz. peki örneğin buhar türbinine buhar girişini arttırırsak buhar türbinine bağlı olan generatörün devride artmazmı. diyelimki 3000 d/dk ile dönmesi lazım buhar türbinine giriş buharını arttırırken deviri nasıl sabit tutuyoruz.
 
kertenkelebek ' Alıntı:
sayın ibrahim43 şunu merak ettim yazınızda ihtiyaç varsa buhar,su gaz, girişi arttırılarak aktif yük alınır demişsiniz. peki örneğin buhar türbinine buhar girişini arttırırsak buhar türbinine bağlı olan generatörün devride artmazmı. diyelimki 3000 d/dk ile dönmesi lazım buhar türbinine giriş buharını arttırırken deviri nasıl sabit tutuyoruz.
Frekans takibinde frekans düştüğü zaman buhar debisi arttırılarak frekans 50 hz e getirilmeye çalışılır. Bunun üzerinde deviri arttıramazsın. Çünkü devir kontrol sisteminin set değeri 50 Hz'tir. Şebekeden büyük miktarda yük atması olduğunda devir kısa bir süreliğine 50 Hzi geçer. Kontrol sistemleri buhar, su, gaz debilerini azaltarak 50 Hz'i yakalatır.
 
arkadaşlar ben derdimi anlatamadım galiba tekrar başa alayım; şimdi varsayınki 50mw lık bir türbininiz var ve siz bunu 30 mw çalıştırıyorsunuz. 50mw yük almak istediğinizde buhar debisini filan arttırıyorsunuz, yani nasıl oluyor da buhar debisi arttırılınca devir değişmiyor ve sistem 50 hz de kalıyor ve yük alıyorsunuz. diyelimki 3000 d/dk da dönüyor. 30mw 50mw farketmiyor yani türbin yine 3000 d/dk da dönüyor. bu devri sınırlayan nedir.bu işlem nasıl hangi cihazlar vasıtasıyla yapılıyor. sanırım bu sefer oldu oh be derdim bu işte bunu öğrenmek istiyorum. şimdiden yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ediyorum.
 
kertenkelebek,

milli yük tevzi yük al emri verir ve o zaman istediğiniz yükü alırsınız. Al emri ancak talep olduğu zaman yani Elektrik tüketimi arttığı zaman verilir. Tüketim artarsa zaten frekans düşecektir. Buna göre primer frekans kontrolüne katılım gereği santrallar otomatik olarak rezervi kadar yük alacaktır.

Siz kafanıza göre 50 MW yük alayım derseniz alamazsınız. Çünkü 50 Hz şebeke frekansı var diyelim. Siz yük almak istediğinizde bütün Türkiyenin tüketimini karşılamaya kalkıyorsunuz demektir. Bu durumda generatörünüz aşırı yüklenir ve türbin devirinin artmasını önler. Generatörünüz aşırı ısınmaya gider.

Daha güzel bir örnek şu olabilir. Bir arabanız var ve çekici olarak atları, develeri, filleri, kedileri, köpekleri, fareleri kullanıyorsunuz. Hafif bir yokuşa geldiniz. Fare kafasına göre ben gücümü zorlayayım da yokuşu çıkalım dese ve gücünü zorlasa da arabanın hızını arttıramaz. Çünkü yük o kadar fazladır ki bağlı olduğu halatlar hızlanmasına mani olur.
 
Enterkonnekte sistemde gerilimi ve frekansı şebeke belirler, bir kısım santraller sistemde frekans tutucu olarak görev yaparlar, bunun haricinde sistemle sekron çalışan türbin ve buna akuple olan generatörler koruma sistemlerine girilen set değeri aralıklarında çalışırlar. Generator control panelinden koruma ile ilgili setler röleye girilir frekans, akım, gerilim,faz açısı v.s. frekansı tutan ünitelerden birisi devreden çıktığında şebeke frekansı düşecek buna bağlı olarak da senin generatorunde rpm de düşme ve buna bağlı olarak frekansında düşecektir. senin generatörünün set değerlerini aştığı anda sende senkrondan çıkarsın senron çalışmada master herzaman şebekedir, sen ise slave. senkron çalışmada sadece aktif ve reaktif yüklerde oynama yapabilirsin reaktif için ikazı aktif için yakıt vanasına müdahele ederek artırır yada azaltabilirsin, bu işlemleri yaparkende senin rpm'in de hiçbir değişiklik olmaz.
 
işte budur sn ''ze_tr'' ve ''hakancel'' değerli yorumlarınız için ikinize de çok teşekkür ediyorum.
okulda hocam derdiki pratik örnekleme kitap dilinden daha etkili olur diye gerçekten haklı.
şimdi anladım bu işin nasıl yürüdüğünü. bilmeyen arkadaşlarada faydası olmuştur. elinize aklınıza sağlık.
 
enterkonnekte sistem ülkemizde bölgesel yük tevziler ve ana yük tevzi tarafından yönetilmektedir. Ülkemizde sanırım 7 adet bölgesel yük tevzi ve 1 tanede gölbasında ana yük tevzi bulunmaktadır. İletim sebekeleri arz güvenirlikce frekans 49.8 ile 50.2 Hz arasında tutulmaya calısılmaktadır. Dolayısıyla frekansın artma ve azalmasına göre üretim kaynaklarına direktifler verilmekte ve yardımcı üniteler devreye girerek frekans arttırılmaktadır. Generatörlerin dönme sayısı sabittir ve bu hız regulatörü denilen elemanlarca kontro edilmekte yaklasık 3000 dv/dk tutulmaktadır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,683
Kullanıcılar
452,682
Son üye
ugurcankut1

Yeni konular

Geri
Üst