Enterkonnekte sistemimiz mi çöktü?

Güneş enerjisi benim en çok desteklediğim yenilenebilir enerji türüdür, fakat birçok yenilenebilir enerji kaynağının da olduğu gibi büyük bir eksisi vardır, sürekli değildir. Güneş batar Elektrik gider. Depolamak bir çözüm müdür? bence değildir. Kullandığınızdan hariç birde depolama yapmak için daha fazla panele ihtiyaç duyarsınız, ki bu birşey değil. Asıl zararı enerjiyi depolamak verir, akülerin doğaya olan zararlarını tartışmaya gerek yok sanırım. bunun yanında da fazlaca verim kaybı yaşatır. Buna rağmen yorumunuzu destekliyorum, elbette bir yerden başlanmalı ki devamı gelsin, yerli üretim artsın maliyet düşsün. Zaten enerji ihtiyacımız en çok gündüz vakitlerinde oluyor, bu vakitlerde bile güneşten yüksek çoğunlukla faydalanabilsek, geceyi termik,hidroelektrik,nükleer vs. enerji kaynaklarıyla geçirebilsek bile ne kadar güzel olur.
 
Güneş enerjisi kesinlikle bir çözüm değildir arkadaşlar. Kararlı enerji kaynaklarımız olmadığı sürece sürekli başımız ağrır. Bu bağlamda Nükleer enerjiyi destekleyenlerdenim. Ama tüm prosedürlerine uygun olarak, birilerine rant sağlamadan ,güvenlikten taviz vermeden...
 
Ne yazık ki ne güneş nede rüzgar yeterli güç kaynağı değil.Bir nüklüer santralin gücünde Hes inşaa etmek için ne kadar büyük bir inşaat ve su toplanmalı,termik santral için ne kadar kömür yakılmalı.Kim ne derse desin en verimli nüklüer santral ama kullanım güvenliği çok önemli!Dünkü kesintinin enerji yokluğundan olmadığını hepimiz biliyoruz!Çalışan bir sistemi ayakta tutamayan,sürekli çalışmasını sağlayamayan bir ülke nüklüer santrali nasıl kurup çalıştıracak?
 
3. sayfaya kadar gelmiş bir tartışma, sistemin çökebilme sorusuna yönelik, sistemle alâkalı tek bir yorum, o da tamamen yanlış. Enerji kalitesi alanının bir konusudur bu soru. Evet, pek tabî ki de, bu şekildeki bir sistem, zincirleme bir şekilde çökebilir. Fakat, konunun arka planını bilmeden, bir bilirkişi araştırması gerçekleştirilmeden, üzerinde yorum yapmanın anlamı da yok.
 
size katılmıyorum nasıl çökebilir?eğer yetkili ve gerekli önlemleri alması gerekenler almazsa çöker ama herkes görevini yapsa çökmez!sanki Sigorta atmasından bahsediyorsunuz?bir fabrikada veya işletmede bir sigorta atar bir termik şalter açar ama bir ülkenin genelinde böyle bir şey olamaz olmamalı!eğer oluyorsa demek ki sistemin işlemesinde bir sorun var!Öyle bahsetmişsiniz ki sanki bir motor sıkıştı termik açtı!Türkiyenin 80 ilinde elektrikler kesildiğinden bahsediliyor!Ben 29 il diye duymuştum akşam üzeri sadece VAN da elektrikler kesilmemiş diye duydum!Hangisi doğru hangisi yanlış bilmiyorum ama bütün ülke genelinde elektriklerin kesilmesi normal değil ve normal olmamalı!Dün türkiye kaç milyon veya milyar dolar kaybetti bu yüzden!Akşama kadar çalışan jeneratörler ülkede fazladan kaç milyon dolarlık veya milyar dolarlık fazladan motorin ve benzin tüketti!Ve bu kaybın sorumlusu kim?Ciddi kurumlarda ve devletlerde bu işin sorumlusu bulunur ve gereken ceza veya yaptıırım uygulanır ama bizde benim kötüm elin iyisinden iyidir mantığı olduğu için ne olursa olsun boşver diyoruz!....
 

Elmalar ile armutları karıştırmayın. Ben çökmesi, sistem yönetimi açısından tercih edilebilir bir yapıdır demedim; çökmesi teknik olarak oldukça da mümkündür dedim. Fakat, tabî ki de, mühendislikte, teknik ile ekonominin en elverişli noktasındaki uygulamaların genel olarak esas alınması yaygındır. Zincirleme bir çöküş gerçekleşmişse, ilk defa dünyada Türkiye'de gerçekleşmiş olmamış olacak. Bu tür bir çöküşün önüne geçmek de, çökebilir bir sisteme oranla, çok daha büyük bir yatırımı gerektirmektedir. Ama bu tartışma tamamen varsayımsaldır; gerçek sorun, dediğim gibi, bilirkişi incelemesi ile belli olur.
 
Bu yaşanan büyük enerji kesintisi ile ilgili Taner Yıldız'ın bir açıklamasını okudum İzmir'de bir özel santralin servis harici olması sonucu domino etkisi ile sistem oturmuş olabilir diyordu. Bende benzer şeyleri düşünmüştüm. Enterkonnekte sistemde bağzı bölgelerde arızalar olabilir, bakım çalışmaları olabilir bu sebeplerden İndirici merkezlerin bağzıları ve iletim hatlarındarının bağzıları servis harici kalabilir fakat bu durumlarda sistem ayakta kalır alternatif besleme noktalarından son kullanıcılar beslenir yada bölgesel enerji kesintileri olabilir. Fakat aynı anda yüksek güçlü bir santralin servis harici olması gerilimi yükselttiği gibi frekansıda düşürebilir. Yaşanan durum 2000 mw lık bir santralin servis harici olması ise sistem yöneticileri ya alternatif santrallerin boştaki ünitelerini devreye alıp bu talebi karşılama yoluna giderler yada sistemden 2000 mw lık yük atarlar. Eğer sisteme yeni santraller sokma yoluna gittiler ve bu özel santraller sisteme girmekte nazlandıysa ve aiternatif hatlarda bakım onarım çalışmaları var ise sistemde ani gerilim ve frekans dalgalanması nedeniyle senkron şartlarını sağlayamayan diğer santrallerde sırayla devreden çıkarak sistemin tamamen oturmasına sebep olmuş olabilir. Burdaki yanlış belki sistemden yük atmak yerine sistemi ayakta tutmak için santrallerin boştaki ünitelerini devreye sokmalarını istemek olmuştur.

Yazdıklarım tamamen varsayımdır.
 
Unutmadan yıllar önce amerika-kanada sınırında olmuştu böyle bir kesinti.Ama bu kadar uzun sürdü mü bilemiyorum.
 
Bu cümle sizin yazınızdan alıntı!

Evet, ve? Dediğim gibi, bu tür bir sistem zircirleme bir şekilde çökebilir. Benzerleri de daha önce başka ülkelerde meydana gelmiştir. Bu sistemin en iyi tasarım şeklidir demedim. Ne dediğimi bir kez daha okumanızı tavsiye ediyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…