sn. genç arkadaş röle ayarlarını önerdiğiniz gibi yaptım ve sistem istediğim gibi çalışmaya başladı.
Katkılarınızdan dolayı teşekürler. Arkadaşlar ben bu rölenin Var ledine gelinerek görmüş olduğumuz değerleri tam olarak çözemedim. Baktığım zaman 3 haneli yüksek değerler görüyorum. Bu değerleri nasıl okumalıyım? bunlar sistemin toplam gücünü mü yoksa sistemin ihtiyacı olan kondansatör gücünü mü gösteriyor. Ayrıca bütün grupları devreden çıkartıp sadece röle devrede iken Var ledi üzerine gelerek okuduğumuz değerler bize sistemin ihtiyacı olan değerleri mi verir? Bu konuda biraz açıklayıcı bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekürler.
Rica ederim.
Sn.
scorpion eyes'ın da dediği gibi kullanım kılavuzunu inceleyin. Ben genede kısa bilgiler vereyim:
cosfi ekranında iken değerin önünde eksi (-) işareti varsa o fazdaki güç akışı kapasitif yöndedir. Herhangibir değer yoksa indüktif yöndedir.
VAr ekranında iken üç satırda gördüğünüz değerler her faz için ayrı ayrıdır. Bütün kademeler devre dışı bırakıldığında, ekranda gördüğünüz dererler, işletmenin
o anki ihtiyaç duğduğu değerlerdir.
Satırların başında
k ışığı yanıyorsa okuduğunuz değer "kilo" cinsinden,
M ışığı yanıyorsa "mega" cinsindendir (kiloVAr - kVAr, megaVAr - MVAr).
k veya
M ledi yanmıyorsa ekrandaki değerler
VAr cinsindendir.
Satırların sonunda (ok işaretinin tam ucunda) küçük bir nokta
yanıp sönüyorsa eğer, o fazdan akan reaktif gücün
kapasitif olduğunu, nokta
yanıp sönmüyorsa reaktif gücün
indüktif olduğunu gösterir.
Kondansatörler devrede iken
VAr menüsüne gelip baktığınızda işletmenin o anki güç akışını analiz edebilirsiniz. İşletmenin genel gidişatı hep aynı (sık girip çıkan, fazlar arasında kayan, aşırı düşük yük... yok) ise gördüğünüz değerlere göre kademe revizyonuna gitmek en kısa yoldan çözümdür.
Her üç fazdada da indüktif güç akarken ekrandaki satırlarda:
L1, 4kVAR
L2, 3,5kVAr
L3, 5 kVAr
gibi değerler okuyorsanız, sisteme 1 ader 10kVAr trifaze kondansatör bağladığınızda L1 fazının kalan ihtiyacı 10/3=3,33
4-3,33=0,67kVAr (670VAr) monofaze kondansatördür
L2 fazının kalan ihtiyacı 10/3=3,33
3,5-3,33=0,17kVAr (170VAr) monofaze kondansatördür
L3 fazının kalan ihtiyacı 10/3=3,33
5-3,33=1,67kVAr monofaze kondansatördür
Kademeler devrede olmadığı halde fazlardan birisinden (veya birkaçından) kapasitif güç akıyorsa, çeşitli çözümlere gidilir. Ona da o zaman bakarız:
Kapasitif monofaze yükler ile indüktif monofaze yüklerin
yeteri kadarı mümkün olduğu kadar aynı fazlara bağlanır.
İşletmeye şönt reaktör bağlanır (Bu röle ile otomatik kademe şeklinde olmaz ama.)
İş röleyi iyi analiz etmede bitiyor aslında (Akım trafolarının sağlam ve üçününde eşit değerlerde, röle akım trafo oranının doğru olarak girildiği varsayılmıştır)
Rölede
VAr menüsü olmasaydı eğer,
W menüsündeki okuduğumuz aktif güçler ile,
cosfi menüsünde okuduğumuz değeri tanfi'ye çevirerek matematiksel olarak hesap yapardık.
W menüsü de olmasaydı,
V I cosfi menüleri ile (cosfi'yi sinfi'ye çevirip) hesap yoluna giderdik.
Kompanzasyonun temeli iyi analiz ve biraz da trigonometridir sadece...