Ermenek HES Barajı Hizmete Açıldı

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Karaman'ın Ermenek ilçesinde bulunan Türkiye'nin en büyük barajlarından biri olan Ermenek Hidroelektrik Santrali (HES), Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından telekonferans yoluyla hizmete açıldı.


Türkiye'nin birinci büyük barajı olma özelliğini taşıyor.

Ermenek'teki Hidroelektrik Santrali önünde düzenlenen törende konuşan üstlenici firma olan BM Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kuyumcu, barajın 800 milyon euroya mal olduğunu belirtti.

Ermenek Barajı'nın yükseklik bakımından Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın 6. ve dünyanın 21. büyük barajı olma özelliğini taşıdığını ifade eden Kuyumcu, şunları kaydetti:

"Burada ulaşım çok zor. Bütün mesai arkadaşlarımız fedakarca çalıştı. Gövde 599 günde tamamlandı. Hiçbir ölümlü iş kazası yaşanmadı. Bu inşaat Türkiye'de neler yapılabileceğinin en güzel örneği. Bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Bu baraj, sayesinde Silifke ve Mut'ta Ermenek suyundan kaynaklanan zararları önleyecektir."

Barajın gövde yüksekliğinin 88 metre olduğunu dile getiren Kuyumcu, baraj inşaatıyla birlikte Ermenek'e de 200 yataklı kız öğrenci yurdu, 550 hektar alanın ağaçlandırılması, 100 yataklı misafirhane gibi yatırımların kazandırıldığını kaydetti.

Karaman Valisi Fatih Şahin de barajın yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Barajın Türkiye'nin en yüksek barajı olduğunu anlatan Şahin, "Barajın yöreye çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun. Yapımı bitmeden Ermenek'in çehresini değiştirmiştir. Enerji üretiminin yanında Ermenek yöresinin turizmine çok büyük destek sağlayacağına inanıyorum. Ayrıca burada su sporları ve balıkçılıkta gelişecektir" dedi.

Konuşmaların ardından Ermenek HES Barajı, Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından telekonferans yoluyla hizmete açıldı.

Törene, AK Parti Karaman milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün, Ermenek Kaymakamı Mehmet Demir, Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Toplam kurulu gücü 309 megavat olan santral, yılda 1 milyar 187 milyon kilovatsaat Elektrik
üretim kapasitesinde inşaa edildi.



Alıntıdır
 
tribünler aşağıdaki o çiftli beyaz kısımın içinde mi ?
 
Tribüner neden 2 tane yapılmış abi , daha fazlası daha iyi olmazmıydı ? Birde gövde yüksekliğinin fazla olması üretim kapasitesinimi artırır ?
 
su toplama havzası uygunsa yuksek gövde daha fazla su toplar
buda santralın daha uzun surelı stabıl verımlı calısması demektır.
bu baraj muhtemelen sulamayada destek verır
cok turbun olması baraj golunun suyunun cabuk boşalmaı demektır gerıden o kadar su barajı desteklemıyor demekkı
muhendıslık ,hesap ısı
su akar Turk bakar bıtsın
hayırlı olsun vatana ve halkımıza
 
Çok ilginç bir baraj. Mükemmel bir boğaz yakalanmış ve su kıstırılmış.

Fotoğrafta görünen yere nasıl personel girip çıkacak, malzeme sevkiyatı nasıl yapılacak? su fışkıran kısım muhtemelen savaklardır. Draft tüp çıkışı normalde su kotunun altında olur ki en yüksek düşü sağlansın. Santral kısmı başka yerde olabilir.
 
Not: Bu mesajdaki Resimler BERKE BARAJI ve HES.'ne Aittir.

tribünler aşağıdaki o çiftli beyaz kısımın içinde mi ?

Sorduğunuz o kısım: Kuyruk Suyu çıkışıdır. Yani, Türbünleri döndüren suyun, akarsu yatağına çıktığı yerdir.

Ermenek HES'in santral tipini bilmiyorum. Santral tipine ve çevre yapısına göre türbinlerin yerleri değişmekte.

Bu mesjadaki resimlerini verdiğim yer Berke HES'e ait (Okul yılıarımda, 2000 yılında İstanbulda fuardan aldığım bir kataloktan). Buradaki santral yeraltı tipi santral (zor bir santral tipidir.). Tamamen kapalı alanda yani. Sanırım Ermenekteki santral da bu şekildedir.

Berke Barajında, kuyruksuyu çıkışıyla emme borusu (Türbinden hemen sonraki kısım) arasında 236 metrelik bir Kuyruk Suyu tüneli vardır. Yani türbinler, her zaman çıkışa yakın olmayabiliyor.


Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
arkadaşlar resimde görülen baraj gövdesi. türbinler santral gövdesinde yer almamaktadır. gövdede tutulan su iletim kanalları ile santral binasına iletilmektedir. santral binasında düşey francis tipte türbinler suyu işlemektedir. bu projeyi 1.5 sene önce gezmiştim. gerçekten baraj gövdesini görmeniz lazım. elimde birçok resim var bu projeyle ilgili müsait bir zamanda yüklerim.
 
arkadaşlar ben ermenekliyim ama konyada uzun zamandır Elektrik işi ile uğraşıyorum bu barajın havzası gerçekten çok büyük gidip görmenizi tavsiye ederim iyi günler
 
arkadaşlar barajlarda kaç mühendis çalışır
 
arkadaşlar ermenek hes in adresini google earth dan resimleyebilirmisiniz. Mevkisini araştırdım ama bulamadım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,843
Mesajlar
930,714
Kullanıcılar
452,695
Son üye
emrah5939

Yeni konular

Geri
Üst