Etiket okuma hesaplama

Yukarıdaki cümle elektriği katleden bir cümle bu bilinsin de gerisi önemli değil.

Güç hesaplarken kafa karıştıran bir durum acemilik dönemimizde bizde anlamakta güçlük çekiyorduk.Mesela hesaplarken hep kafama acaba toplam akım mı yoksa her fazdan geçen akım mı diye gelirdi aklıma.Aslında kafa karışıklığı gidermek ve daha doğru anlatmak adına şöyle diyebiliriz.

Her faz gücünü hesaplamak istersek 14,8+14,8+14,8 = 44,4x 220 = 9.7 KVA

Yada 1 fazın hat akımı 14,8 x 173 x 380 = 9,7 KVA

Sonuç değişmez aynı güç değeri çıkar burada bilinmesi gereken sizinde belirttiğiniz gibi etiket değerindeki akım 1 fazın akımı dolayısıyla 1 fazın gücüdür.
 

Üç akımın her ne şekilde olursa olsun toplamı mantıksızdır çünkü ilk yaptığınız işlem bir faz akımı x faz ile Nötr(Zahiri nötr(Yıldız noktası)) arası gerilimi x 3faz(Toplam gücü) bulmak içindir bununda işlemsel karşılığı;
(14,8x220v)x3=9768w
Özetle 3 faz akımının toplamının fizikte/elektrikte bir karşılığı yoktur.
14,8x3x(220)=220(14,8+14,8+14,8)
Matematiksel açılımının sadece uydurma bir uyarlaması diyebiliriz.
Yıldız/üçgen çalışan motorlarda sürekli rejim olan üçgen bağlantıda ise bunların alayı yalan olur zaten.
 
Son düzenleme:

Uydurma tabiri çok hoş durmadı.Ama yinede şöyle söyleyeyim kendim de dağıtım şirketinde çalıştığım yıllarda dağıtım trafolarında dengeli yük görmek hemen hemen imkansıza yakın ve panolarda da genellikle analizör bulunmadığı için yüklenme miktarını öğrenmenin en uygun mantıksal hesaplama yöntemi budur siz küsuratlara takıldınız amper değerlerininde küsüratlarını girerseniz çok yaklaşık olarak doğru sonuç çıkar 1,73 I x U X formülüne göre aynı sonuç çıkar.Dengesiz yükler bu şekilde pratik olarak hesaplanabilir.

Size akımların toplanması mantıksız gelebilir çekilen akım çekilen güç demektir.Buda üç fazın toplam gücünü oluşturur.Ben çıkan sonuca bakarım aynı sonucu sağlıyorsa kullanırım.Merak ettim dengesiz yüklü sistemin toplam çekilen gücü siz nasıl hesaplıyorsunuz. (meraktan soruyorum)
 

Üç fazlı sistemde trafoya dönen gerçek nötr sisteminde her faz ayrı değerlendirilir ve her faz akımı farklıdır.
Buradada (1 faz akımı*3) x 220v matematiksel uydurması yalan olur, zaten her fazın cosfi değeri farklıdır. Tek faz ve üç faz formüllerini bildiğiniz için burada yazmıyorum.
Fiziksel ve elektriksel olarak 3 faza ait akımların toplamının hiç bir karşılığı yoktur ! üzerine basa basa tekrar söylüyorum. Sadece matematiksel bir uydurmanın(Farklı gösteriminin) gerçekmiş gibi uyarlamasından başka hiç bir şey değildir.
Sürekli çalışma rejimi olan üçgen bağlantıda bana 220v'u gösterebilir misiniz?
(Ih+Ih+Ih)*220v burada da yalan oldu gördüğünüz gibi !
 
Son düzenleme:

Bu konuda size katılmıyorum her konuda olduğu gerçek bilgiye giden birden fazla yol olabilir.Bugün mühendislik alanında kullanılan formüllere baktığımızda bazı formül ve hesapların tam gerçek verileri sağlayamadığı yada hatalı sonuçlar çıkardığını görmekteyiz bunlar günden güne güncellenip değiştiriliyor.Çok kabul gören bir uygulama daha sonra reddedilebiliyor.Çok kesin kabulcü olmamak gerektiği kanısındayım.Bu bakış açınız bana çok doğru gelmiyor açıkçası
 

Dedikleriniz kısmen doğrudur ama bu yazdıklarım elektriğin temel kanunlarıdır. Olaya anlamsız ve çok ters bir açıdan bakıp bu böyle de olur demek son derece yanlıştır. Bahsi geçen olayda motor akımı ve gücü hesabında sürekli rejim olan üçgen bağlantıda 220v'u referans olarak gösteremeyip, formüle koyarak ben yaptım oldu demek son derece yanlıştır. Dengesiz yüklü üç fazlı sistemde de faz akımlarının toplamı hiç bir anlam ifade etmez faz açıları bile farklıdır. Vektörel büyüklükler aritmetiksel olarak toplanmaz !
 
Son düzenleme:

Üçgen bağlantıda 220 volt göstermek tabiri de yanlış o zaman bu motorlara ve trafolara özgü bir durum üçgen bağlantıda bir sargı paralel iki sargı seridir (faz-faz arası düşünürsek) hatta ölçüm almaya kalktığınızda bir sargının direncini bile ölçemezsiniz sargı direnci atıyorum 1 ohm ise siz bunu 0,66 olarak ölçersiniz 1 paralel iki seri sargı durumundan dolayı siz burada sargı direnci 1 ohm değil diyebilirmisiniz teorik olarak evet çünkü ölçü aleti ile o değeri ölçemiyorsuınuz ama sargı uçlarını boşa aldığınızda ise 1 ohm olarak ölçersiniz.

Benim bahsettiğim sadece pratik olarak dengesiz yüklerin hesaplanmasına dair basit 4 işlem bunu kullanırsınız yada kullanmazsınız bu sizin bileceğiniz bir iş.Ek olarak başka bir hesap yolu daha daha var dengesiz yükler için dengesiz 3 fazı toplarsınız ortalamasını alırsınız 1,73 X U I = Kva formülünde ortalama akımı koyarsanız yine aynı sonuç çıkar.Buyrun burda da 220 yi attık ama sonuç değişmedi
 

Ben sizin sahadaki mesleki tecrübenizi, araştırmacılığınızı ve azminizi takdir eden biriyim ancak size ait olmayan o hatalı cümleyi sahiplenmek yerine yanlış olduğunu kabul edin ve bu konuyu kapatalım. Çünkü bir önceki mesajımda olayı çok net izah ettim.
 

Ben yanlış bir şey söylediğimi düşünmüyorum gerekçelerini de mesajlarım da anlattım uzatmanın anlamı yok konuyu okuyan bu konuda bilgi ve deneyime sahip arkadaşların takdirine bırakıyorum hayırlı geceler.
 

Bu cümleniz de hatalı. Üç faza ait aktif güç vektörleri(X) ve endüktif reaktif güç vektörleri(Y) aynı yönde olduğu için aritmetik toplanır. Toplam S görünür gücü bulmak için Toplam P ile Toplam Q'nun vektörel toplamı alınır (Yeni bir fi açısı oluşur). Üç Görünür gücü al topla sonra da ortalamasını al katliam bir ifadedir.

Amacım burada birilerinin yanlışını deşip durmak değil doğru bilgi paylaşımında bulunmaktır. Bunu bilmenizi isterim.
İyi geceler...
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…