Kardeşim sana olurunu yazıyorum.
Kablolarının 2.5luk olduğunu varsayıyorum, bunu tespit etmen lazım, kabloların üzerinde yazar. (Prizlere 2.5mm2, Aydınlatmaya 1.5mm2 olur, öyleyse aradaki kalınlık farkından kaçlık olduğunu anlarsın)
1. ve 3. sigortadaki cihazlar aynı anda 16 amperlik sigortalarla sorunsuz çalışacaktır. (Sigortaların açma eğrisi vardır, 16 amperi geçtiği gibi atmaz, sürekli bir şekilde 18 amper çekilse bile 1 saat boyunca atmaz. 23 amper çekilirse 1 saat içinde atar. Bu cihazların rezistansları 1 saat boyunca aynı anda ve sürekli şekilde akım çekmeyecek. 16B sigorta almalısın. (Tesisat yeni olsa yönetmeliğe göre yanlış olsa da 20 amperde takılabilirdi ama 30 yıllıksa kablolar takılmamalı, riskli olur. Yönetmelik 2.5 kablo için 16 amper diyor.)
2. sigortaya elindeki 6 amperlik sigortayı kullanabilirsin. Yeni alacağım diyorsan o hattın kablosu da 2.5luk ise onu da 16B alabilirsin. Eğer inceyse (1.5luk ise) 10B almalısın.
Tabi kabloların tamamı 30 yıl önce 1.5luk kabloyla çekildiyse 10 amper sigorta takıp fazla güç çeken cihazları aynı anda kullanmamalısın.
Sigortalara birden fazla kablo giriyorsa, ayrı sigortalara girerek sigorta yükünü düşürebilirsin.
Ayrıca şebeke voltajı 230 volttur. Cihaz amperini hesaplarken 230'a böleceksin ve bir kaç cihazın amperini toplayıp hemen bu sigorta bunu kaldırmaz demeyeceksin. O cihazların sürekli ve aynı anda o akımı çekmeleri lazım ki sigorta atsın. Yüksek güç çeken ev cihazları sürekli şekilde akım çekmezler ya termostatları vardır ya da o kadar güçlü bir cihaz uzun süre kullanmazsınız, kısa süreli kullanılıp kapatılır.
Ayrıca şunu da ekliyeyim. Buzdolapları yüksek güç çekiyor gibi algılıyor insanlar, ev tipi buzdolabı 1 amper bile çekmiyor. Uzun süre devrede olduğu için faturaya etkisi fazla oluyor, insanlar bunu yanlış yorumluyor.