Tabi işin janjanlı kısmı teknik terimleri kullanmak ama işi yapacak kişiye pek faydası yoktur(kişiyi başlangıç sayesinde kabu edersek).
Mıknatıs dizilme sırası şöyle olacak :
Mıknatıs sayınız 3 ün katı ve çift sayı olmak zorunda.
Arkada mıknatısları tutan plakanın kalınlılığı tüm mıknatısların toplam manyetik alanını geçirecek kalınlıkta olmalıdır.
Bobinleriniz bir nüve etrafında olmalı ve nüve kesitiniz mıtnatısın yüzeyi kadar olmalıdır. (Nüve mıknatıs büyüklüğünde demir parçası ve bağlandığı plaka mıknatısın bağlandığı plaka ile aynı kalınlıkta olmalıdır).
Her ne kadar nüve düz demir olabilsede manyetik direnci küçültmek için silisli paket saç kullanılır(Ben bulamam derseniz demir nüvede olur fakat veriminiz düşer(profesyonel kullanım maksadınız yok diye kabul ediyorum)).
Bu sistemi çift rulmanla birbirine bağlarsanız hava aralığınız çok düşük olur(verim artar).
İşi janjanlamak için :
Mıknatısları demir nüve üzerine oturtun ve çok kalın bir tel sararak diyot ile kısa devre edin. Bu bobin fly-back trafosu etkisi yaratır ve ileride mıknatıslar bitse bile enerji üretmeye devam eder("Yapamda kurtulam" düşünceniz varsa bu tavsiyeyi görmezden gelin).
Dikkat edilecek hususlar :
- Mıknatısların yönü(Sayısı ve birbirine uzaklığı)
- Ana plakanın toplam manyetizmayı karşılayıp karşılamadığı(her iki diskinde).
- Hava aralığının minimum ölçüde olması.
- Kullanılacak bakır bobinlerin bağlantı şekli ve sipir sayısı(Bobin nüvesine aktarılan manyetik çizgi az ise ince telden çok sarmanız gerekeçek, Bağlantı şekli seridir(Birinin çıkışından diğerinin çıkışına ona siz karar vereceksiniz(N yada S olmasına bağlıdır))).(Sağ el kuralına dikkat)