Evde jeneratör yapimi yardim lutfen :( ( alternator)

Miknatislari demir plaka uzerine dizmek o diskin donmesini sağlıyorsa eger, diski bir alternatore baglayip alternatorden cikis almaniz daha mantikli olacaktir

SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Bence o mıknatıslar ile demir disk arasına manyetik olarak yalıtkan bir şey koyun. Kağıt , aluminyum , bakır gibi. Birde öyle deneyin.
 
Sayın sezginfr,
Buradaki tek hatanız mıknatısların yerleşiminde. Mıknatısları yerleştirirken bobinin bir koluna N kutbu gelirken diğer koluna S kutbu denk gelmeliydi. Tek bobinle test ederken çok sağlıklı sonuç alınamaz. 12 mıknatıs olacağından 9 bobin olmak zorunda. Aslında yukarıda bahsettiğim bir koluna N kutbu diğer koluna S kutbu gelirken bir mıknatıs sadece bir bobin üzerine denk gelmeyecek. Yan yana konulan bobinlerden 2 bobin koluna denk gelecek şekilde olmalı.

Bobinlerin kol kalınlığı mıknatıs genişliğinin yarısı kadar olmalı. Elinizdeki mıknatıs genişliği 10 mm. olduğu için bobin kol genişliği de 5 mm. olmalı.

Mıknatısları çelik disk üzerine yapıştırmış olmanız doğrudur. Yan yana yapıştırılan mıknatıslar çelik ya da demir disk üzerinden manyetik akıyı tamamlamak zorundadır.
 
Sn. @ŞEF im Mehmet Ustam hoşgeldiniz, konuyu görünce aklıma geldiniz tam sizlik konu başka br şey dilesem olacakmış dediğimiz anlardan biri oldu .
 
Eyvallah, hoş bulduk sayın by lent, sağolun. İnşaallah başka dilekleriniz kabul olur. İşte ara sıra uğramaya çalışıyorum. Siz durumu biliyorsunuz.
Hoşçakalın.
 
Mıknatısların etkilediği bobinden enerji alamazsınız ama mıknatıslar bir bobin gurubunu tahrik eder çıkan voltajı doğrultup ana sargıyı tetiklerseniz o zaman güç elde edersiniz.
Fiziksel bir hata, kutuplar arası mesafe 0 (sıfır) derecedir.
Kutup sayınız ne kadar az ise o kadar hızlı çevirmeniz lazım.
Manyetik kaynağın tüm yolları özgün olmalıdır. N manyetik çizgileri ancak eşleştiği simetrik karşılıktaki S ile en yüksek tepkimeyi verir.
Manyetik iletim (hava) düşük olduğundan aradaki hava aralığı çok küçük olmalıdır( <1mm ).

Kendinden uyartımlı (self generation) bir güç kaynağı yapmanın püf noktası kullandığınız materyallerin manyetik geçirgenliği ve manyetik kayıplarıdır. Bakır yerine inşaat demiri yada silme demir kullanabilirsiniz ama manyetik çevriminiz mükemmel olmalı...

Uyartım iki türlüdür. Kendinden ve dış uyartımlı. Siz sabit mıknatıs kullanığınıza göre self-generation yapacaksınız. Şayet iyi hesap yapar ve verimli bir manyetik sistem tasarlarsanız (iki kademeli) kullandığınız mıknatısların bir hükmü kalmaz.

***Lütfen manyetik diskinizi aksi yönde çevirmeyiniz !
 
Tabi işin janjanlı kısmı teknik terimleri kullanmak ama işi yapacak kişiye pek faydası yoktur(kişiyi başlangıç sayesinde kabu edersek).

Mıknatıs dizilme sırası şöyle olacak :


Mıknatıs sayınız 3 ün katı ve çift sayı olmak zorunda.

Arkada mıknatısları tutan plakanın kalınlılığı tüm mıknatısların toplam manyetik alanını geçirecek kalınlıkta olmalıdır.

Bobinleriniz bir nüve etrafında olmalı ve nüve kesitiniz mıtnatısın yüzeyi kadar olmalıdır. (Nüve mıknatıs büyüklüğünde demir parçası ve bağlandığı plaka mıknatısın bağlandığı plaka ile aynı kalınlıkta olmalıdır).

Her ne kadar nüve düz demir olabilsede manyetik direnci küçültmek için silisli paket saç kullanılır(Ben bulamam derseniz demir nüvede olur fakat veriminiz düşer(profesyonel kullanım maksadınız yok diye kabul ediyorum)).
Bu sistemi çift rulmanla birbirine bağlarsanız hava aralığınız çok düşük olur(verim artar).

İşi janjanlamak için :
Mıknatısları demir nüve üzerine oturtun ve çok kalın bir tel sararak diyot ile kısa devre edin. Bu bobin fly-back trafosu etkisi yaratır ve ileride mıknatıslar bitse bile enerji üretmeye devam eder("Yapamda kurtulam" düşünceniz varsa bu tavsiyeyi görmezden gelin).

Dikkat edilecek hususlar :
  1. Mıknatısların yönü(Sayısı ve birbirine uzaklığı)
  2. Ana plakanın toplam manyetizmayı karşılayıp karşılamadığı(her iki diskinde).
  3. Hava aralığının minimum ölçüde olması.
  4. Kullanılacak bakır bobinlerin bağlantı şekli ve sipir sayısı(Bobin nüvesine aktarılan manyetik çizgi az ise ince telden çok sarmanız gerekeçek, Bağlantı şekli seridir(Birinin çıkışından diğerinin çıkışına ona siz karar vereceksiniz(N yada S olmasına bağlıdır))).(Sağ el kuralına dikkat)
 
Cok tesekkur ederim ilgilendiginiz icin

Birincisi kafam cok karisti ben normal altarnator yapmiyorum hani o arabalarida kullanilan onlaer icin tetikleme sart ve calismasi icin 1500 devirde donmesi lazim minumum
ben SEF in (mehmet abinin) yapmis oldugu FLANS ALTERNATOR den yapmaya calisiyorum bu alternatorler cok dusuk devirde yuksek verim verebiliyor bir suru videolari var onlardan etkilenerek bu projeye basladim
Ayrıca nuveli degiller bu tip alternatorler

BENCE BURDA HATA YOK SORUN MIKNATISLARIN COK KUCUK OLMASI DOLAYISIYLA BOBIN UZERINDE COK DUSUK ETKI YARATIYOR

ILGILENDIGINIZ ICIN TESEKKUR EDERIM sn seagate
 
Eminim mıknatısları tek tarafta kullanıp havadan enerji aktarımı yapıyorlardır !
Düşük genlikli voltaj dahi olsa nüve olarak havayı kullanıyorsan o zaman mıknatısların karşılıklı N-S olmalı ki bobin kenarına düşen manyetik çizgi çok ve güçlü olsun. Statoru döndürmek nüve yok anlamına gelmez. Ayrıca birleştirici mil yerinden mıknatıs plakaları birbirine manyetik olarak bağlı değilse o generator hikaye olur...

Mıknatısların ömrü ? Yapısal maaliyeti düşürmek için çevreye verilen zarar ? Neden yurdumun insanı çevreye zarar veren işlerle uğraşıyor ? Tarım arazilerine rüzgar güllerini kurdular, kanserden ölüyoruz diye ağlamayın sonra....
 
Son düzenleme:
Sizce miknatis dizimimdemi hata var sn seagate yan yana birbirini cekecek sekilde duzdum
Cevreye zarar konusuna gelince fransada yasiyorum tam tersi cevreye zarari olmayan yenilebilir enerji kaynaklari bakimindan ruzgar gulleri cok kullaniliyir hele bu konida almanya aşmis durumda adim basi gunes paneli ruzgar gulu var fosil yakitlarla enerji uretip o havaya karistirdigimiz zehirli gazlardan 1000 kat daha temiz yenilenebilir enerji kaynagi taktir ediyorum bu tur projelerle ilgilenenleri
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…