fabrıka dış aydınlatma sistemi

Katılım
11 Ağu 2008
Mesajlar
188
Puanları
1
Yaş
54
fabrıkamız dişçevre aydınlatmasını sensörlü ve uzun mesafeli lambaile aydınlatmak ısiyoruz neyapmalıyız
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Daha fazla açıklayıcı bilgi verebilirmisiniz ?
 
fabrikamizda lormal hdk 250w pelsan armatürvar zaman saati ile kontrol ediyorum tasaruf olsondeye sensörlu birsistemme nasıl çevire bilirim armatürleri gerekirse deişsemde olur
 
Orbis,Legrand,Entes de,bulunulan yerin koordinatlarına göre ( enlem/boylamlara ) çalışan
röleler var.Bunları kullanarak çözüm üretebilirsiniz.
 
Değerli arkadaşlar bugün duydum.Hibrit aydınlatma diye bir sistem varmış.hem yüzde 80 enerji tasarrufu yapıyormuş.Liviena hibrit armatürlerle sistemini değiştiren Marshall yüzde 80 tasarruf sağlamış.Gün işığına duyarlı ve sensörlü hibrit aydınlatma küresel ısınmayada örnekmiş.Hibrit akıllı armatürler güneşli bir havada kendi işığını gerektiği kadar kısarak,yeterli ışık mevcut ise ışıkları kapayarak,hava kararmaya başlayıncada ışık şiddetini yeniden artırarak enerji tasarrufu sağlıyor.Bu sistemin en önemli özelliği armatürlerinde kullandığı geniş açılı yüksek yansıtıcılar sayesinde ışık seviyesinde yüzde 40 a varan artış sağlaması.armatür başına çekilen watı düşürerek enerjiden tasarruf adilmesinin önünü açıyor.Arkadaşım senin için çok ideal bir sistem sanırım.saygılarımla.
 
Fabrika Dış aydınlatma ve İç Aydınlatmalarında Metal Halide ve Sodyum Buharlı lambalar kullanıyorsanız Enerji Tasarrufu için şu adımları atmanızı öneririm;
1- Fabrika Çatılarında mutlaka pencere olması gerekir (mümkünse) ve gün ışığının içeri homojen bir şekilde girmesi sağlanması gerekir.
2- Metal Halide veya Sodyum Buharlı lambaların kataloglarına baktığınız zaman bunların gerilim değerlerinin 230V veya bazı lambalarda 220V olduğu görülecektir. Bu lambalar gerilim değerine aşırı hassastır. Örneğin 220V'ta çalışması gereken bir lambayı 235V anlık gerilimler gelmesi lamba ömrünü önemli ölçüde kısaltır. Aynı şekilde gerilim düşümleride lamba ömrünü kısaltır.
3- Metal Halide ve Sodyum Buharlı lambaların kataloglarında belirtilen ışık değerleri sadece belirtilen gerilim değeri için geçerlidir. %10'luk bir gerilim düşümü bile lambanın vermiş olduğu ışık değerinde özellikle bu lambalarda ciddi kayıplara neden olur.
4- Metal Halide ve Sodyum Buharlı lambaların çalışması için bir ateşleme (ignitor), ballast'a ihtiyacı vardır. Ballast (trafo) kayıpları çok ciddi miktardadır. Ayrıyeten bu lamların güç faktörü oldukça düşüktür. Buda herlambada veya ana panoda kompanzasyon yapma gereği ortaya çıkartır.
5- Herhangi bir metal halide veya Sodyum Buharlı lambayı bir Enerji Analizörü ile ölçerseniz göreceksiniz ki çok yüksek miktarda ve uzun süreli (1-2dk) yüksek kalkış akımları çekmektedir. Buda bu lambaların kablolarının, şalterlerinin ve diğer ekipmanların yüksek şekilmesine yol açmakta ve herkalkışta kayıpların artmasına neden olmaktadır.

Dolayısıyla bir işletme eğer aydınlatmada enerji tasarrufu sağlamak istiyorsa özellikle gün ışığından en fazla şekilde kullanmaya öncelikle gayret etmelidir, gerekirse mesai saatlerini bile buna göre düzenlemeli. İkinci olarak klasik ignitör/Balast ikilisi yerine Elektronik Balast sistemlerini tercih etmeli.

Elektronik Balast yukarıdaki problemlere çözümdür. Balast kayıpları ile karşılaştırıldığında %25-%30 arasında bir enerji tasarrufu sağlar ve lambaya Şebeke gerilimi ne olursa olsun sabit bir gerilim verdiğinden dolayı hem lambanın ömrü uzar hemde lamba tam değerlerinde yanar. Üstelik örneğin dış aydınlatmayı belli bir saatten sonra dim etme veya içerideki ışığı ölçüp ona göre lambaları ayarlama imkanı verir.

400W MH/HPS Elektronik Balastlı Aydınlatma - Enerji Tasarrufu Ürünleri - SGE Mühendislik -- Mühendislik Ölçüm İle Başlar
 
Sn.ercanbilgin,benden önce yazan arkadaşların düşüncelerine katılıyorum.Sorunuza benim yorumum şöyle;sensörlü aydınlatmadan kastınız,hareket algılama durumunda lambaların yanmasını istiyorsanız,ışık gücü önemsiz ise LED veya tasarruflu ampul grubu kullanmalısınız.Işık gücü önemli ise halojen ampul grubu kullanmalısınız.Halojen ampuller çok uzun ömürlü olmuyor.Bunuda unutmayın.
 
öneriler ve örneklerle yardımcı olmaya çalıştıgınız için çok teşekkür ederim
 
genel aydınlatma bölümüne benim işletmede uygulamış olduğum bir sistem var bakarsan fikir verebilir...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,179
Mesajlar
923,962
Kullanıcılar
451,534
Son üye
hyenisen

Yeni konular

Geri
Üst